L'AUP vol promoure les activitats extraescolars per reduir les desigualtats educatives

La moció de la formació al proper ple demana l'adhesió de l'Ajuntament a l'Aliança municipal 360º

L'AUP presenta una moció per promoure les activitats extraescolars
L'AUP presenta una moció per promoure les activitats extraescolars | BV
Redacció
25 de febrer del 2020
Actualitzat el 26 de febrer a les 10:12h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà una moció per al ple del mes de febrer per tal de promoure les activitats extraescolars en la infància i l'adolescència, com a mesura per a reduir la desigualtat social.

La formació alternativa assegura que a Rubí hi ha un nombre important de famílies que tenen dificultats per costejar activitats com les extraescolars. Segons les últimes dades de l’UNICEF, a Catalunya hi ha un 28,6% d’infants en risc de pobresa i un 30% amb risc d’exclusió social. Un estudi del Síndic de Greuges de Catalunya, de l’any 2014, denunciava que l’accés desigual al lleure educatiu, les activitats extraescolars i les colònies o casals de vacances són els causants de les principals diferències d’oportunitats educatives.

A nivell local, i tot i que des dels serveis socials municipals es donen recursos per a cobrir el cost d'aquest tipus d'activitats i promoure el lleure educatiu, les dades del Pla Local d'Infància i Adolescència de l'any 2019 indiquen que només un 15% de la població entre 3 i 18 anys de Rubí va ser becada. Concretament, es van ofertar 3300 places d'activitats extraescolars i de lleure educatiu i esportiu, 2200 de les quals corresponen a Casals d'Estiu, 335 per a la pràtica de l'esport federat, 200 per tallers d'estudi assistit i la resta pels casals diaris i de vacances. A més, 143 famílies reben suport econòmic per a les activitats extraescolars i de lleure.

L'AUP creu que "queden per cobrir moltes altres situacions amb necessitats on també cal oferir un nivell de seguiment adequat i garantir el dret d’accés a recursos que complementen el desenvolupament global de l'infant o jove", i que és a nivell municipal on es pot lluitar per "reduir aquestes diferències i promoure una educació de qualitat per a tothom".

En la moció, es proposa realitzar un diagnòstic de la realitat de les activitats extraescolars a Rubí, per començar, i posar en marxa durant el 2020-2021 aquells acords del Pla Local d'Infància i Adolescència en aquest eix, i que contemplen l'eliminació de les barreres econòmiques per accedir a les activitats extraescolars, la capacitació de monitors d'entitats que treballen amb infants i joves o ajudar les Associacions de Famílies de les escoles a generar una oferta de qualitat, entre d'altres.

Una mirada de 360º a l'educació

A més, es proposa l'adhesió a l'Aliança municipal 360º, una iniciativa educativa, social i política que entén "la comunitat i el municipi com un ecosistema educatiu local, capaç de connectar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones", tal com es defineix a la web de la Diputació de Barcelona, que n'és una de les impulsores. Es tracta, doncs, d'una "mirada de 360 graus" i que proposa que el model educatiu promogui les oportunitats educatives que es troben fora del sistema reglat escolar.

Les dues escoles artístiques de la ciutat, la de música Pere Burés i la d'art i disseny eDRa, entren en la proposta d'acords, perquè es descentralitzi la seva oferta d'activitats.

L'AUP incorpora eines de seguiment dels acords de la moció

Per tal que els acords d'aquesta moció siguin realment efectius, l'AUP proposa en el propi text un seguit d'eines de seguiment: la dotació pressupostària corresponent, la publicació de l'adhesió a l'Aliança municipal de l'Educació 360º, que la diagnosi estigui acabada abans de l'any 2021, l'increment del suport econòmic o social per tal d'assolir una major participació de les persones excloses per dificultats socials i/o econòmiques i la realització d'un balanç per part de la regidoria d'Educació cada inici i final de curs.

Abans de presentar aquesta moció, l'AUP s'ha reunit amb el regidor d'Educació, Víctor Garcia, que ha fet arribar esmenes per part de l'equip de govern després de la negociació amb la formació alternativa.