«Chris, el suís», el Documental del Mes de febrer

La cinta es projectarà aquest divendres, a les 19h a l'Ateneu

Redacció
25 de febrer del 2020


El Documental del Mes d'aquest febrer, que serà el divendres 28 a les 19h, explica la història d'un periodista suís, anomenat Christian Wüterberg, que van trobar mort a principis de gener de 1992 en el marc de la guerra de Iugoslàvia. El seu cos es va localitzar prop de Vukovar (Cracòvia), uniformat com un mercenari, i l'autòpsia va revelar que havia mort estrangulat.

Unes setmanes abans de la seva mort, en Chris s'havia convertit en membre del PIV (Primer Batalló de Voluntaris Internacionals), un grup paramilitar fundat per Eduardo Pózsa-Flores, Chico, que s'encarregava de "netejar" la població sèrbia de les àrees frontereres.

Vint anys més tard dels fets, la cineasta Anja Kofmei, directora del documental i cosina del protagonista, va voler investigar el per què de la seva mort i què el va portar a la guerra. Kofmei comença a estirar del fil gràcies a un diari que va deixar en Chris, i imagina com van ser els seus darrers mesos de vida.

El que va començar com una curiositat es converteix en una investigació acurada, per a la qual reuneix diversos testimonis: membres de la seva família, periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l'exterrorista Carlos el Chacal, que la directora transforma en un món animat molt personal per recrear els últims dies d’un jove periodista que es va perdre en la foscor d’una guerra brutal.