«Rubí, ciutat neta», la nova campanya de civisme de l'Ajuntament

Aquest lema vol ser el denominador comú d'altres campanyes de civisme

L'Ajuntament presenta la campanya #RubiCiutatNeta
L'Ajuntament presenta la campanya #RubiCiutatNeta | Localpres
Redacció
11 de març del 2020
L'Ajuntament de Rubí ha presentat aquesta setmana una nova campanya de civisme que busca eradicar la presència d'excrements i orins de gos al carrer, i que s'ha batejat amb el hashtag #RubiCiutatNeta però també recupera l'etiqueta #recullolacaca de l'anterior campanya. Aquestes iniciatives pretenen aconseguir la complicitat de la ciutadania i que respecti les normes.

La presència d'excrements de gossos a la via pública és un problema endèmic de l'Ajuntament de Rubí. L'ordenança reguladora de la tinença d'animals de companyia del municipi determina que les persones propietàries de gossos n'han de recollir les deposicions, però el cert és que hi ha molts amos d'animals incívics que no ho fan, i la resta dels ciutadans en pateixen les conseqüències.

Això, a més, comporta un risc des del punt de vista de la salut pública, ja que diversos estudis demostren l'existència de paràsits intestinals en excrements de gos, a més de bacteris resistents a antibiòtics. Els infants són el col·lectiu més afectat per la situació, ja que poden ingerir sòl contaminat dels sorrals dels parcs infantils de manera accidental.

Una campanya amb diverses accions

En els propers dies, la ciutadania rebrà a casa seva un fulletó informatiu amb un cartell amb el lema Aquest és un carrer net. Uneix-te al moviment #RubiCiutatNeta; #recullolacaca. L'equip d'agents pel civisme també distribuirà aquest material entre la ciutadania.

La idea és que aquesta imatge s’enganxi al portal de casa, amb la voluntat de manifestar públicament que es reclama que Rubí sigui una ciutat neta. “La intenció és que aquest cartell estigui a tot arreu ─allà on es puguin penjar cartells─ perquè tothom entengui que forma part dels deures de la ciutadania no embrutar més del que és imprescindible, perquè ja ho diu la dita: no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta”, ha explicat l’alcaldessa. En aquest sentit, Ana María Martínez Martínez ha assegurat que “la corresponsabilitat és el més important en aquesta campanya".

Aquesta iniciativa anirà acompanyada d’una campanya sancionadora per part de la Policia Local. Segons l’alcaldessa, “quan puguem dir que no hi ha campanya sancionadora lligada a aquest tipus d’iniciatives voldrà dir que el resultat serà bo”.

Tant l'alcaldessa com el regidor de Benestar Animal, Andrés Medrano, han volgut reconèixer i agrair totes aquelles persones que fan una tinença responsable i recullen les deposicions de les seves mascotes. El regidor, a més, ha anunciat que aviat començarà la redacció del Pla director de zones d'esbarjo per a gossos i també el Pla de benestar animal.

#RubiCiutatNeta, denominador comú de futures campanyes de civisme

#RubiCiutatNeta neix amb la voluntat que tingui un recorregut més ampli i que sigui el denominador comú d’altres campanyes de civisme. I és que els excrements de gos són només una de les actituds incíviques que cal combatre.