Els centres de culte de Rubí també adopten mesures per evitar el coronavirus

Les esglésies catòliques i protestant, així com la mesquita, suspenen activitats o redueixen aforaments, entre d'altres

13 de març del 2020
Actualitzat a les 11:21h
La declaració de l'emergència per coronavirus ha provocat, per ara, la cancel·lació de múltiples activitats durant les dues properes setmanes, tant de l'Ajuntament com de les diverses entitats del teixit associatiu rubinenc, la suspensió de totes les competicions esportives no professionals, i el tancament de les escoles, instituts i universitats, i finalment, el tancament de tots els equipaments municipals de la ciutat.

Hi ha un col·lectiu que també es veurà afectat, com a mínim els propers quinze dies, per les diverses mesures preses pel govern arrel en prevenció del contagi del coronavirus: els creients que assisteixen setmanalment als seus llocs de culte. A Rubí, cristians - catòlics i protestants - i la comunitat musulmana ha hagut de prendre una sèrie de mesures per tal de complir amb les recomanacions de les administracions.

El Bisbat de Terrassa explica les mesures preventives adoptades per evitar el contagi

Les esglésies catòliques de Rubí - Sant Pere, Sant Pau, Santa Maria i Sant Josep - pertanyen al Bisbat de Terrassa (Ègara), i han estat amatents en tot moment a les recomanacions de les administracions civils, a més de les de la Conferència Episcopal Espanyola i altres instàncies eclesials. Així, en un comunicat emès el 12 de març, el Bisbat de Terrassa "recomana el compliment estricte en allò que afecta a cada moment a l'Església diocesana en la seva actuació a través de les parròquies, moviments, associacions i institucions eclesials".

El 7 de març, el Bisbat ja va recomanar que no hi hagués aigua beneïda a les piques, que després de la distribució de la comunió s'apliquessin mesures higièniques i que el signe de la pau durant l'eucaristia, o les veneracions a imatges sagrades es restringissin, seguint els consells de les autoritats sanitàries.

A aquestes primeres mesures s'hi va sumar la recomanació de "suspendre totes aquelles reunions i activitats que comportin el trobament de persones", en referència a la catequesi d'infants i adolescents, l'esplai, el cau i els centres de lleure, els grups de joves i adults de tot tipus i les activitats de formació o reflexió que hi haguessin programades.

Finalment, i en relació a l'aforament de les celebracions, la recomanació és que les misses se celebrin a la nau central, i no en capelles laterals; i assegurar que l'aforament no passarà un terç del total de l'església, amb la qual cosa recomanen ampliar els horaris de les celebracions eucarístiques per tal d'evitar aglomeracions.

El Bisbat creu que "ens cal col·laborar a mantenir la calma, la serenor i la pau social des de la nostra actuació", i que l'emergència social que estem vivint "ens ha d'ajudar a intensificar la nostra pregària per les persones afectades, pel personal sanitari i per tota la societat", i per això mantindran els temples oberts i oferiran ajut a totes les persones necessitades, "especialment a les que són més vulnerables, les persones grans".

Tot i això, el Bisbat estarà atent a les noves concrecions de les administracions públiques, i oferir, així, noves informacions i recomanacions al respecte.

L'església protestant de Rubí suspèn tots els cultes durant dues setmanes

El pastor de l'església protestant de Rubí, Jonathan Navarro, ha explicat a RubiTV.cat que, en un principi, havien decidit aplicar uns protocols i recomanacions sobre la limitació de l'assistència a l'església i celebrar només el culte de diumenge, però finalment, després de rebre noves indicacions, van decidir suspendre totes les activitats durant dues setmanes.

Així doncs, no hi haurà cultes el diumenge ni escola dominical infantil, tampoc la reunió d’estudi bíblic i pregària del divendres, tanquem el servei de roper dels dijous, l’esplai dels divendres i qualsevol altre reunió o activitat preparada per aquests dies.

"Demanem que tots a les nostres llars, preguem per la gent afectada, i especialment pels sanitaris que arrisquen la seva pròpia salut per tenir cura de nosaltres. Preguem que tots els membres i simpatitzants de la Primera Església Protestant a Rubí, en un exercici de responsabilitat, segueixin les indicacions que anem rebent de les diferents autoritats que treballen per superar aquesta crisi", diu l'Església en un comunicat.

La comunitat musulmana de Rubí suspèn de manera cautelar el res del 13 de març

Pel què fa als musulmans, que tenen el seu lloc de rés comunitari el divendres, el mateix dijous a la nit van anunciar que quedava suspès de manera temporal. En un comunicat, l'imam explica que la mesquita ha decidit tancar perquè en el rés comunitari del migdia, que és obligatori, és on es concentra més gent, i seguint les recomanacions de les autoritats, han decidit tancar. Durant la resta del dia, però, sí que estarà oberta perquè els fidels puguin anar-hi a resar.