El Consell Comarcal posa en marxa grups d'ajuda per a persones que pateixin situacions de dol sense comiat

Durant l'Estat d'alarma moltes famílies han patit pèrdues sense poder-les acomiadar com és habitual

L'ens comarcal assegura que s'ha detectat una necessitat especial d'atenció al dol per a moltes persones que estan patint pèrdues de familiars i amistats arran de la pandèmia
L'ens comarcal assegura que s'ha detectat una necessitat especial d'atenció al dol per a moltes persones que estan patint pèrdues de familiars i amistats arran de la pandèmia | Ramon Ferrandis
NacióDigital
04 de maig del 2020
Actualitzat el 05 de maig a les 9:39h
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha posat en marxa Grups d'Ajuda Mútua (GAM) per a persones que estan vivint situacions de dol sense comiat a causa de la crisi del coronavirus. Des dels Serveis del Consell asseguren que s'ha detectat una necessitat especial d'atenció al dol per a moltes persones que estan patint pèrdues de familiars i amistats arran de la pandèmia.

Per aquest motiu, l'ens comarcal ha decidit impulsar els Grups d'Ajuda Mútua al Dol sense comiat amb la finalitat de compartir l'experiència vital i millorar l'estat emocional de qui el pateix, compartint, donant i rebent suport del propi grup i socialitzant les experiències des d'una perspectiva de salut comunitària.

Els GAM estan dirigits a qualsevol persona o grup familiar resident a la comarca que pateixi una situació de dol davant la pèrdua de persones properes sense haver tingut la possibilitat d’un comiat i que necessiti expressar les seves emocions i cercar estratègies per superar la pèrdua. El Consell Comarcal ha format un equip de professionals de l’àmbit social per tal que puguin fer de dinamitzadors/es d’aquests grups  que amb mitjans telemàtics acompanyaran en les estratègies de gestió del grup.

De moment s’ha engegat el servei amb persones a qui se’ls ha proposat la seva participació un cop detectada la seva necessitat mitjançant la detecció del Servei d’informació i acompanyament emocional. Ara la proposta s’estén al conjunt de la població per tal que es puguin ampliar els grups existents a altres persones que ho puguin necessitar.

L'impacte emocional i psicològic del coronavirus

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, apunta que “les mesures de confinament adoptades per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social provocades per la Covid-19 estan tenint efectes sobre l’estat emocional i psicològic de la ciutadania. Durant l’Estat d’alarma moltes famílies han patit pèrdues i no s’han pogut acomiadar ni fer cerimònies socials de comiat  tal com és habitual. Per això hem volgut iniciar aquesta experiència per compartir emocions i experiències, i ajudant-nos entre tots i totes”.

Per ara, el Servei d'informació i suport emocional a la ciutadania del Vallès Occidental ha atès 1.617 persones des del 30 de març fins al 26 d’abril, tant en la línia oberta gratuïta com en les trucades de seguiment que es fan a persones vulnerables de la comarca. El 83% de les atencions han estat per a acompanyament emocional.

El servei és gratuït  i per poder participar-hi es pot demanar a la línia gratuïta 900 29 35 34 o bé escriure un correu electrònic a l’adreça [email protected]. Els propers dies es farà difusió del servei a equipaments com CAPS, farmàcies, mercats municipals o funeràries, per tal que arribi al màxim de persones.