1 de 10
ple municipal

Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Els diversos grups celebren aquesta "nova oportunitat" per treballar en el disseny de la ciutat amb més consens i des de noves perspectives

Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal | Marta Casas
per Marta Casas, 28 de maig de 2020 a les 19:45 |
El ple municipal d'aquest dijous (17h, en streaming per Ràdio Rubí) ha aprovat l'acord pel desistiment del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per iniciar la redacció d'un nou pla. Es tracta d'un dels acords entre el PSC i En Comú Podem per l'aprovació del cartipàs i el Pressupost de 2019, uns mesos abans de la seva entrada al govern. De fet, aquest desistiment s'havia de fer al ple del 26 de març, que va quedar suspès a causa de l'emergència sanitària pel coronavirus.Els grups del govern han explicat les circumstàncies d'aquest acord, fruit d'un pacte per garantir la governabilitat però també d'una evolució en el posicionament del PSC, que ha reconegut que en el mandat anterior defensava que s'aprovés el Text Refós del POUM i s'iniciés la redacció del nou planejament de manera immediata.

En aquest sentit, el regidor del Servei de Planejament Urbà, Rafael Güeto, ha volgut fer autocrítica, tant des del seu grup com des del conjunt del ple, i aprendre dels errors per encetar aquesta nova etapa. Al seu torn, la regidora d'Habitatge, Ànnia Garcia, ha destacat que aquest procés de redacció del nou POUM serà més participatiu i que incorporarà noves mirades, com per exemple la perspectiva de gènere.

El passat mes de febrer, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez i la mateixa Ànnia Garcia ja van presentar les línies mestres del nou text, que podria ser una realitat en cinc anys.L'oposició celebra el desistiment del POUM, tot i que amb alguns retrets

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha recordat la importància que el seu grup municipal sempre ha prestat a aquest pla d'ordenació urbanística, i per això ha considerat una "bona notícia" tornar a començar, tot i que també ha lamentat que "s'hagi perdut deu anys". "Considerem imprescindible consensuar aquest model que volem construir entre totes i posant per davant la gent i no certs interessos privats", ha dit Cañizar.

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, ha lamentat també que "haguem perdut quatre anys" per la insistència del PSC, durant el mandat passat, de voler aprovar un POUM amb poc consens i de manera "irresponsable": "el POUM de Rubí és com una Crónica de una muerte anunciada", ha ironitzat. El portaveu de la formació municipalista també ha demanat que es facin les modificacions necessàries al Pla General d'Ordenació Urbanística mentre no entra en vigència el nou planejament.

Cs és un dels grups municipals que donava suport a l'aprovació del Text Refós en l'anterior mandat, però l'actual portaveu de la formació, Roberto Martín, ha recordat que el nou equip no hauria avalat la seva aprovació. Martín també creu que ara Rubí té una "nova oportunitat perquè el text doni resposta a les diverses necessitats de la ciutat" i d'una manera consensuada entre grups municipals, entitats i ciutadania.

Finalment, ERC ha acusat el PSC de fer discursos contradictoris amb el posicionament que van mantenir el mandat passat respecte al POUM, però també ha valorat positivament que, en el context actual, Rubí tingui l'oportunitat per pensar en un disseny de la ciutat que garanteixi que "ningú quedi enrere" i que es pugui pensar en el futur "en termes de sostenibilitat i jusícia social", ha dit. A més, ha reclamat que "ningú utilitzi aquest document per fer partidisme".

 18:15 
La moció d'ERC per a la creació d'un espai dedicat a la mort gestacional i perinatal al cementiri de Rubí també serà de Junta de Portaveus.

La regidora republicana Montse Soler defensa la moció, que rebrà el suport de tots els grups, i que compromet l'ajuntament a instal·lar un espai memorial, placa o monòlit perquè cada família hi pugui afegir algun símbol amb el seu nom, difondre el servei i crear un fons de llibres sobre avortaments, dol i mort perinatal.
 

 18:13 
La moció per "recuperar la ciutat" de l'AUP serà de la Junta de Portaveus.

La portaveu de l'AUP reclama que les ciutats es considerin un espai per a la vida, per a la relació, l'educació, l'activitat associativa... També ha agraït al govern la seva predisposició a negociar els continguts de la moció i fer que s'adaptin als objectius de sostenibilitat i mobilitat actuals.

 18:05 
Es llegeix una declaració institucional de suport als treballadors de la fàbrica Nissan. La declaració s'ha consensuat amb tots els grups municipals.

La declaració, a més de manifestar el suport a la plantilla de Nissan, insta totes les institucions a exigir a la direcció de la fàbrica el compliment de tots els seus compromisos, i a prendre les mesures necessàries per preservar l'activitat industrial.

 18:03 
Toni Garcia (VR) i Roberto Martín (Cs) intervenen per celebrar que s'aprovi aquesta modificació, ja que les seves formacions van incloure-les en les seves propostes per al Pla de Recuperació Local. Lamenten l'error de comunicació que s'ha produït.

Xavier Corbera (ERC), per la seva banda, demana al govern que sigui més responsable a l'hora de fer anuncis: "molta fressa i poca endreça", ha dit.

 17:52 
Als assumptes urgents, s'inclou la modificació de l'ordenança fiscal número 14, de l'ocupació de la via pública. Aquesta és l'ordenança que regula la taxa per ocupació del domini públic amb taules i cadires dels bars i restaurants, que aquesta setmana s'han vist immersos en una polèmica pel cobrament de les taxes d'ocupació de la via pública.

L'objectiu de la modificació, explica la regidora Mª Carmen Cebrián, és la que farà possible que la taxa no es cobri a tots els restauradors que demanin ocupar la via pública per una terrassa i que es retorni l'import a aquells que ja l'han pagada, des del decret de l'estat d'alarma i fins a final d'any.
 

 17:51 
S'aprova el desistiment del POUM en tràmit i l'inici dels treballs de redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tots els grups, després de les seves intervencions, hi han votat favorablement.

 17:50 
En el torn de rèplica, nova picabaralla entre el PSC i ERC per les contradiccions que ha presentat, segons Corbera (ERC), el discurs de Güeto (PSC), en referència al posicionament que van mantenir els socialistes durant el mandat passat. Per al·lusions, també, Ànnia Garcia (ECP) ha demanat al republicà que no situï el seu grup municipal com si fossin un "comodí" del PSC.

Per la seva banda, Betlem Cañizar (AUP) ha demanat que s'aposti per aplicar una perspectiva feminista, és a dir, amb voluntat de resoldre les desigualtats.

 17:45 
Rafael Güeto (PSC): El regidor acusa alguns grups municipals d'haver utilitzat el POUM com a arma política per desgastar el govern municipal en el mandat anterior, dirigint-se a Xavier Corbera. "Per això continuen estant on eren: a l'oposició".

Autocrítica: el govern és el màxim responsable, però tots l'hauríem de fer i aprendre dels errors. El segon exercici col·lectiu és el de la responsabilitat, de mirada cap al futur, d'altura de mires per encarar un procés que ha d'estar per sobre d'interessos partidistes o electoralistes.

"La ciutat no s'aturarà", explica Rafael Güeto, que assegura que el govern farà les modificacions necessàries al PGO vigent - en matèries d'habitatge, activitat econòmica i equipament - mentre el nou POUM no sigui una realitat. Finalment, Güeto posa en valor tots els aprenentatges d'aquests darrers anys i que el procés de redacció neix amb voluntat de ser "més obert".

 17:32 
Ànnia Garcia (ECP): La portaveu del grup municipal d'En Comú Podem, fa un repàs a l'històric de l'important document, i explica que el desistiment d'aquest document va ser un dels punts de l'acord de governabilitat amb el PSC, perquè no estaven d'acord amb el model de ciutat que plantejava l'anterior document.

"Les ciutats com la nostra tenen unes oportunitats de creixement limitades, i si hem de créixer ho hem de fer de manera sostenible", diu Garcia. La mobilitat, la distribució dels habitatges i serveis, el disseny de la ciutat compacta o la creació d'eixos allà on abans hi havia cicatrius són els grans línies mestres del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.

García també assegura que donaran molta importància a la participació ciutadana, i que la redacció del text tindrà noves mirades que el 2005 no hi eren, com per exemple la de gènere.

 17:25 
Xavier Corbera (ERC): "Les ciutats tindran el repte de garantir que ningú quedi enrere, i això passa per pensar el futur en termes de sostenibilitat i justícia social. El fet de com endrecem el territori serà la imatge de com volem que sigui la nostra ciutat", diu Corbera.

El portaveu republicà també retreu que el PSC intentés aprovar el POUM en el context de fragmentació del mandat anterior, però celebra que "s'obri una nova etapa" en què, "esperem que ningú ho utilitzi per fer partidisme", i es compromet a escoltar i contribuir per dissenyar aquesta ciutat que respongui als reptes del futur.
 

 17:22 
Roberto Martín (Cs): A diferència de l'anterior grup municipal del Cs, l'actual equip no hauria avalat l'aprovació del POUM, amb la qual cosa Martín creu que hi ha una nova oportunitat perquè el nou text doni resposta a les diverses necessitats de la ciutat, de manera actualitzada.

"Celebrem que aquesta oportunitat estigui sobre la taula i esperem i desitgem que entre tots els grups municipals, entitats i ciutadania construïm una ciutat millor".

 17:20 
Toni García (VR): "El POUM de Rubí és la Crónica de una muerte anunciada", diu el portaveu de Veïns per Rubí, que fa un repàs de tot l'històric que arrossega aquest document des de l'any 2005, i lamenta que aquest desistiment no es fes l'any 2015, ja que "hem perdut quatre anys més".

García assenyala les deficiències del Text Refós del POUM, així com els incompliments dels diversos compromisos que afectaven els plans urbanístics, "un nou fracàs polític del PSC de Rubí"; i també creu que va ser una "irresponsabilitat" que els socialistes intentessin tirar endavant un document tan important sense cap consens polític.

Finalment, el portaveu municipalista creu que "tenim una nova oportunitat" i demana que es facin les modificacions necessàries al PGO vigent mentre s'està redactant aquest nou text.

 17:12 
Betlem Cañizar (AUP), sobre el desistiment del POUM: "És una molt bona notícia". La portaveu de l'AUP recorda que la seva formació, així com ACR, que ara en forma part, ha treballat intensament aquest Pla d'Ordenació, i considera que és una oportunitat per replantejar els espais relacionals a través de l'urbanisme, i molt més en el context que vivim actualment.

"Considerem imprescindible consensuar aquest model que volem construir entre totes i posant per davant la gent i no certs interessos privats", diu Cañizar, que a més reivindica la creació, a proposta del seu grup municipal, de la Comissió Especial del POUM, i espera que la redacció del nou pla s'obri a la participació ciutadana.

 17:10 
Es dona compte dels decrets d'alcaldia i resolucions de les regidories delegades del mes d'abril, l'esmena del Decret del Pla de Recuperació Local de Rubí davant la crisi sanitària generada per la Covid-19 - que inclou la regidora d'Habitatge, Proursa i Serveis Audiovisuals a la COREMUN -, del reintegrament de 6.000 euros per part del PSC de Rubí a la campanya Gràcies, Rubí i de la morositat i el termini mitjà de pagament a proveïdors del primer trimestre de 2020.

A continuació hi ha sis compatibilitats amb segones activitats de diversos treballadors - Dan Gómez, Mercedes Coronado, Pau Hosta i Núria Julià - que, per indicacions de la secretària, s'han de votar una per una.

 17:02 
Arrenca el ple municipal del mes de maig, amb un minut de silenci per les víctimes de la Covid-19. Ahir van arrencar els 10 dies de dol oficial arreu de l'estat espanyol, i l'Ajuntament de Rubí s'hi va sumar amb un minut de silenci a les 12 h del migdia davant dels edificis municipals.

 16:45 
Només dos grups municipals presentaran mocions per al ple d'aquesta tarda. L'AUP presenta un text per "recuperar la ciutat", i que inclou més d'una desena de propostes, especialment en matèria de mobilitat i espai públic, per tal d'adaptar l'espai físic de la ciutat al context de desescalada, primer; i aprofitar per establir les bases del futur.Per la seva banda, ERC que demanarà la creació d'un espai dedicat a la mort gestacional i perinatal al cementiri de Rubí.

 16:27 
Bona tarda!

A les 17h comença el ple municipal ordinari corresponent al mes de maig. El punt més destacat de l'ordre del dia és l'aprovació del desistiment del Text Refós del POUM i l'inici de la redacció d'un nou document de planejament urbanístic.


 


 

 

Participació