Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Els diversos grups celebren aquesta "nova oportunitat" per treballar en el disseny de la ciutat amb més consens i des de noves perspectives

Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal | Marta Casas
28 de maig del 2020
Actualitzat el 30 de maig a les 10:15h
El ple municipal d'aquest dijous (17h, en streaming per Ràdio Rubí) ha aprovat l'acord pel desistiment del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per iniciar la redacció d'un nou pla. Es tracta d'un dels acords entre el PSC i En Comú Podem per l'aprovació del cartipàs i el Pressupost de 2019, uns mesos abans de la seva entrada al govern. De fet, aquest desistiment s'havia de fer al ple del 26 de març, que va quedar suspès a causa de l'emergència sanitària pel coronavirus.

Els grups del govern han explicat les circumstàncies d'aquest acord, fruit d'un pacte per garantir la governabilitat però també d'una evolució en el posicionament del PSC, que ha reconegut que en el mandat anterior defensava que s'aprovés el Text Refós del POUM i s'iniciés la redacció del nou planejament de manera immediata.

En aquest sentit, el regidor del Servei de Planejament Urbà, Rafael Güeto, ha volgut fer autocrítica, tant des del seu grup com des del conjunt del ple, i aprendre dels errors per encetar aquesta nova etapa. Al seu torn, la regidora d'Habitatge, Ànnia Garcia, ha destacat que aquest procés de redacció del nou POUM serà més participatiu i que incorporarà noves mirades, com per exemple la perspectiva de gènere.

El passat mes de febrer, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez i la mateixa Ànnia Garcia ja van presentar les línies mestres del nou text, que podria ser una realitat en cinc anys.

L'oposició celebra el desistiment del POUM, tot i que amb alguns retrets

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha recordat la importància que el seu grup municipal sempre ha prestat a aquest pla d'ordenació urbanística, i per això ha considerat una "bona notícia" tornar a començar, tot i que també ha lamentat que "s'hagi perdut deu anys". "Considerem imprescindible consensuar aquest model que volem construir entre totes i posant per davant la gent i no certs interessos privats", ha dit Cañizar.

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, ha lamentat també que "haguem perdut quatre anys" per la insistència del PSC, durant el mandat passat, de voler aprovar un POUM amb poc consens i de manera "irresponsable": "el POUM de Rubí és com una Crónica de una muerte anunciada", ha ironitzat. El portaveu de la formació municipalista també ha demanat que es facin les modificacions necessàries al Pla General d'Ordenació Urbanística mentre no entra en vigència el nou planejament.

Cs és un dels grups municipals que donava suport a l'aprovació del Text Refós en l'anterior mandat, però l'actual portaveu de la formació, Roberto Martín, ha recordat que el nou equip no hauria avalat la seva aprovació. Martín també creu que ara Rubí té una "nova oportunitat perquè el text doni resposta a les diverses necessitats de la ciutat" i d'una manera consensuada entre grups municipals, entitats i ciutadania.

Finalment, ERC ha acusat el PSC de fer discursos contradictoris amb el posicionament que van mantenir el mandat passat respecte al POUM, però també ha valorat positivament que, en el context actual, Rubí tingui l'oportunitat per pensar en un disseny de la ciutat que garanteixi que "ningú quedi enrere" i que es pugui pensar en el futur "en termes de sostenibilitat i jusícia social", ha dit. A més, ha reclamat que "ningú utilitzi aquest document per fer partidisme".