Com enfoquen les forces polítiques de Rubí el nou planejament urbanístic de la ciutat?

Tots els grups municipals fan un esbós dels seus projectes i models de ciutat en el marc del ple que ha aprovat el desistiment del Text Refós del POUM

Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
Rubí iniciarà la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal | Marta Casas
29 de maig del 2020
Actualitzat el 24 de juliol del 2023 a les 15:19h
El ple municipal d'aquest dijous ha aprovat una de les qüestions més importants per a Rubí de les pròximes dècades, i que en fa més d'una que està sobre la taula: l'inici de la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), després de desistir del Text Refós del POUM que hi havia, fins ara, sobre la taula.

El POUM és l'instrument de planificació urbana de la ciutat que defineix la classificació del sòl del terme municipal i defineix el model d'implantació urbana i l'estructura general de l'ordenació urbanística, així com el seu desenvolupament.

En definitiva, el POUM és el document que defineix com s'organitza urbanísticament una ciutat. La documentació per elaborar-lo ha de tenir en compte cada ús del sòl, els indicadors de creixement, població, recursos i desenvolupamnt econòmic i social del sistema urbà, les previsions de recursos hídrics i energètics; defineixen els espais lliures - han de ser 20m2 de cada 100m2 de sostre - les determinacions per assolir una mobilitat sostenible, i també poden definir el sistema d'habitatges dotacionals.

El Pla General d'Ordenació Urbanística (PGO) és de l'any 1981, amb una adequació de 1987. El 2005, el govern liderat Carme Garcia (PSC) va iniciar la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, l'avanç del qual es va presentar l'any 2007.

El 2008 es va fer l'aprovació inicial al ple municipal i el 2010, la provisional, que mesos després va ser tombada per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona (CTUB), amb més d'un centenar de prescripcions que s'havien d'incorporar en un nou text refós. El 2012, la CTUB torna a tombar l'aprovació definitiva del POUM fins que es presenti un text refós que incorporés la totalitat de les prescripcions que assenyalaven en la seva resolució.

La refosa del text del POUM per incorporar les prescripcions de la CTUB va començar el 2015, amb el nou govern d'Ana Maria Martínez, que no va poder trobar els suports suficients per tirar-lo endavant, tot i que es va treballar durant bona part del mandat a través de la Comissió Especial del POUM; de fet, l'aprovació del text refós es va haver de retirar d'un ple perquè dos dels regidors que hi haurien votat a favor - els no adscrits Joanatan Cobo i Noelia Borque - no hi van assistir.

En començar el nou mandat, En Comú Podem va posar diverses condicions per aprovar el cartipàs municipal, entre d'altres, el desistiment del POUM. De fet, l'anterior grup municipal d'ICV - del qual formaven part Ànnia Garcia i Pau Navarro - va ser qui va presentar inicialment una moció pel desistiment del POUM, el novembre de 2017; text al qual s'hi van sumar els grups d'ERC, l'AUP i VR.

Amb aquest context, doncs, no és estrany que la paraula més repetida en el ple municipal d'ahir fos "oportunitat". Però com encara cada formació política aquesta nova oportunitat?

L'AUP ho afronta "amb esperança" i espera que el nou planejament fomenti l'eliminació de les desigualtats

La portaveu de l'AUP va reivindicar ahir al ple la centralitat que, per a la seva formació i el grup alternatiu que l'ha precedida, ACR, ha tingut el POUM en els seus plans de treball. Betlem Cañizar assegurava que l'AUP veu "amb esperança" que es pugui construir un nou model de ciutat, que en el context d'entre crisis - la de 2007, "que encara no està del tot superada" i l'actual, generada per la pandèmia del coronavirus -, d'emergència climàtica i de transició energètica, obligarà a establir mesures en l'àmbit urbanístic que contribueixin a l'eliminació de les desigualtats.

El model de ciutat de l'Alternativa es fomenta en la cura de les persones i l'entorn, "i no tant en possibles bombolles immobiliàries o altres interessos privats", amb la qual cosa passa per protegir el sòl no urbanitzable, la creació d'un parc agrari, preservar les connexions naturals, garantir la transformació dels patrons de mobilitat perquè siguin respectuosos amb el medi ambient o incrementar els equipaments de proximitat perquè tota la ciutat tingui usos més diversificats.

A més, l'AUP creu que les mesures han d'anar en la línia de limitar el creixement poblacional i també el gris urbà, diversificar l'ús dels espais, promoure la salut i fomentar la cohesió social; en definitiva, fer una ciutat més equitativa promovent la seguretat de les dones o altres col·lectius que es puguin sentir vulnerables a l'espai públic, per la qual cosa és imprescindible incorporar la perspectiva feminista a l'ordenament urbanístic.

Veïns per Rubí demana que es treballi amb les "noves eines" per fer un POUM "més modern"

El portaveu de Veïns per Rubí, Toni Garcia, que considera que el POUM de Rubí, l'any 2012, ja era un "cadàver urbanístic" i que s'havia d'haver començat a treballar molt abans en refer el nou, al mateix temps que es feien les necessàries modificacions del PGO vigent per garantir que la ciutat no s'aturava, creu que el nou text serà "més modern, tindrem noves eines i es tindrà en compte la sostenibilitat", amb la qual cosa és positiu que s'hagi fet, per fi, aquest desistiment.

De fet, la crítica de Veïns per Rubí al Text Refós del POUM és que les dades que presentava eren obsoletes, que no tenia en compte la crisi de 2008, i que contemplava infraestructures que no es podien executar si no se'n feien d'altres, que eren competència de la Generalitat i que no estaven previstes a mig termini. A més, el creixement urbanístic estava previst a la part oest de la Riera, cosa que implicava la construcció de ponts i noves passeres.

Finalment, Garcia va fer esment del conveni del Pla Parcial de Can Pujol de Rubí, que "han incomplert les tres empreses del grup Ficosa que el van signar", perquè no es tornin a repetir aquests errors.
 

La nau de l'empresa Ficosa Foto: Marta Casas


Ciutadans es desmarca del posicionament de l'anterior grup municipal i creu que cal avançar cap a una smart city

L'anterior govern va trobar en els quatre regidors de Cs - tot i que dos d'ells van acabar el mandat com a no adscrits - un dels seus aliats per aprovar el Text Refós del POUM. El nou equip liderat per Roberto Martín, però, no hauria donat suport a aquest Text, i per això és un dels grups que també celebra que s'hagi aprovat aquest desistiment.

Segons va explicar el seu portaveu, el nou document "ha de donar resposta al confort, a la seguretat i a la gestió amb noves solucions tecnològiques per avançar cap a una smart city en àmbits com la recollida de residus o la il·luminació.

També va enumerar algunes de les línies que la seva formació creu que han de marcar el nou POUM: la necessitat de preservar l'entorn natural i les zones verdes, a donar nous usos a zones classificades com a equipaments, habilitar nous espais d'aparcament públic, la construcció de vivenda protegida o l'establiment de noves connectivitats que s'adaptin a les noves formes de transport i desplaçament de la ciutadania. "Molt important, a més, treballar en l'accessibilitat dels carrers per a totes aquelles persones amb diversitat funcional", va destacar.

ERC reivindica el seu Pla d'Acció de Ciutat, presentat el novembre de 2019

Xavier Corbera, portaveu del principal grup de l'oposició, va remarcar la importància de la planificació que "sempre ha defensat el nostre grup", posant com a exemple el Pla d'Acció de Ciutat que van presentar el mes de novembre de 2019, on ja desgranaven les línies mestres del model de ciutat que defensen els republicans.

Segons Corbera, el repte que afronta Rubí, i ja que tots els indicadors diuen que les concentracions metropolitanes tindran una gran demanda en els propers anys, és que "sigui una ciutat que no deixi ningú enrere", i per això cal pensar com s'endreça la ciutat en termes de mobilitat, sostenibilitat i justícia social.

En Comú Podem defensa el model de "ciutat compacta" i un procés molt més obert que l'engegat el 2005 o el 2015

En Comú Podem, el grup que ha propiciat aquest desistiment del POUM, ho va fer perquè no estava d'acord amb el planejament urbanístic que es dibuixava en el Text Refós de l'any 2015, ja que després de tants anys havia deixat de ser "una eina útil". Així ho va explicar la portaveu del grup municipal i segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia, que considera essencial clarificar a tota la ciutadania què significa que el pla d'ordenació urbanística sigui d'una manera o d'una altra per com condiciona la nostra forma de vida.

Si bé el 2005, explicava Garcia, una de les prioritats destacades era el creixement, en l'actualitat cal tenir en compte que les possibilitats de creixement són limitades i que s'han d'ajustar a allò que sigui sostenible. Entre d'altres, va parlar de mantenir zones verdes, corredors naturals, potenciar ca n'Oriol com a espai de transició entre la ciutat i un futur parc agrari, contemplar el possible ús públic del camp de golf de Can Sant Joan... En definitiva, la portaveu ecosocialista va manifestar l'aposta del seu grup per la "ciutat compacta", i "que generi eixos allà on abans hi vèiem cicatrius", com poden ser la Riera o l'avinguda de l'Estatut.
 

La Riera de Rubí Foto: Marta Casas


A més Garcia va assegurar que el procés de redacció d'aquest POUM serà molt mes obert, transparent i participatiu que l'anterior, ja que la seva voluntat és que existeixin espais propis i físics on la ciutadania es pugui apropar i experimentar tot el projecte; en definitiva, un procés participatiu "a peu de carrer" i que integrarà, a més, mirades com la de gènere o els objectius de desenvolupament sostenible.

El PSC rectifica el posicionament del mandat anterior i garanteix que "la ciutat no s'aturarà"

Finalment, el grup majoritari del govern va admetre que durant el mandat anterior havien defensat l'aprovació d'un POUM perquè creia que "els costos de no aprovar-lo eren superiors als de mantenir un planejament vigent des de fa dècades", va explicar Rafael Güeto, regidor del Servei de Planificació Urbana. Amb aquest desistiment, a més, es deixen també sense efectes els tres convenis que estaven lligats a la seva tramitació: el Pla d'Actuació Urbanística de Ca n'Oriol, el Pla Parcial de Can Pujol i els convenis amb Virutex i Edificacions Gamma.

A més, Güeto creu que també és interessant que el nou POUM pugui incorporar les noves normatives dels decrets d'emergència climàtica o de mesures urgents per garantir l'accés a l'habitatge, i tamé va remarcar que els anys que han passat des de la primera aprovació han generat molts aprenentages, i ara "tenim un punt de partida millor del què teníem abans".

Pel que fa al planejament vigent, el regidor socialista va garantir que es farien les modificacions necessàries "perquè la ciutat no s'aturi", especialment en els àmbits de l'habitatge, l'activitat econòmica i els equipaments de ciutat, i en el terreny més administratiu i de gestió, l'ajustament del planejament ja consolidat i la resolució de contenciosos oberts.