Rubí d'Arrel, vuit anys de lluita per la preservació del medi ambient

En el Dia Mundial del Medi Ambient, RubiTV.cat aprofundeix en el coneixement d'una de les principals entitats de l'àmbit a la ciutat

Voluntaris de Rubí d'Arrel van descobrir i restaurar la font de Sant Muç l'any 2012
Voluntaris de Rubí d'Arrel van descobrir i restaurar la font de Sant Muç l'any 2012 | Jordi Muntan
05 de juny del 2020

El proper 19 de juny farà vuit anys que es va presentar en societat l'entitat Rubí d'Arrel, que es defineix, en els seus estatuts, com una "entitat social i ambiental sense ànim de lucre per la recuperació, protecció, conservació i dinamització econòmica i cultural del patrimoni natural i rural" de Rubí.

Aquesta entitat, però, engloba altres entitats: en formen part el Centre Excursionista de Rubí (CER), el Centre d'Estudis i Preservació de la Natura (CEPNA), l'AMPA del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol i la Unió de Pagesos de Catalunya. A aquestes, a més, s'hi ha de sumar l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Rubí, que va ser la primera del Vallès Occidental i que enguany s'ha tornat a reactivar, després de molts anys d'inactivitat.

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, RubiTV.cat ha volgut aprofundir en el coneixement d'aquesta entitat, una de les principals que treballen per la preservació del medi natural a la ciutat.

Com sorgeix Rubí d'Arrel?

Rubí d'Arrel va sorgir a partir de les inquietuds de diverses persones preocupades per "la destrucció continuada de l'entorn natural i rural més immediat", en un context de crisi econòmica i social, i davant la necessitat de plantejar alternatives que permetessin oferir oportunitats de formació, ocupació i integració a les persones més necessitades, tot plegat aprofitant els recursos que ofereix el territori natural i rural més proper.

Al llarg de l'any, Rubí d'Arrel organitza o col·labora en l'organització de diverses activitats, entre les quals l'Arran de Font, una vetllada musical i literària a la font de Sant Muç; font, per cert, redescoberta i restaurada per voluntaris de l'entitat.



L'Arran de Font fa dos anys que no se celebra, per motius logístics dels organitzadors, però l'entitat anima a la ciutadania a continuar visitant la font i el seu entorn, i organitzar-hi activitats al voltant, així com a participar de les diverses accions de restauració que s'hi han fet.

El 2014, Rubí d'Arrel també va participar en la descoberta d'una altra font, situada a la zona de Castellnou, la font de Can Moritz. El 2016 voluntaris de l'entitat hi van fer una primera actuació, i el 2019 es va completar la seva restauració, a més de la recuperació de l'entorn, gràcies a un treball conjunt entre Rubí d'Arrel, l'Ajuntament de Rubí i el projecte europeu Bluehealth.

La font de Can Moritz, ja restaurada Foto: Pere Farré (Grup Fotogràfic El Gra)

La pandèmia ha obligat l'entitat a suspendre una de les activitats que tenia prevista enguany a l'entorn de la font de Can Moritz: el 24 d'abril, membres del projecte Bluehealth havien de venir a conèixer la font i la intervenció que s'ha fet al seu voltant.

Per acabar amb l'apartat de les fonts, cal esmentar que l'any 2017 es va recuperar la Font del Felip, en una jornada que va comptar amb la participació de treballadors de l'empresa B Braun i la col·laboració de l'Ajuntament de Rubí.

L'aigua i les fonts, per cert, van ser el tema central del primer exemplar de la revista L'esquitx, editada per Rubí d'Arrel i que ara ja va pel seu tercer número.

Sortides per l'entorn natural en el marc dels casals d'estiu municipals

Rubí d'Arrel compta amb una oferta formativa per als escolars de Rubí, que es realitzen durant tot el curs a demanda de les diverses escoles. Hi ha tres tipus de sortides: una sobre educació mediambiental, una altra sobre etnografia i toponímia, i una altra d'història rural.

Amb l'aturada del curs el passat 12 de març, les sortides amb escolars van quedar també suspeses, però Rubí d'Arrel tornarà a fer-ne dins de l'oferta de casals d'estiu municipals. Al llarg del mes de juliol, ja té 42 sortides programades.

Una sortida de Rubí d'Arrel amb l'escola Joan Maragall, el mes de març Foto: Jordi Muntan

Les zones principals per on es fan aquestes sortides: el torrent i la bassa dels Alous, ca n'Oriol i la serra de Penjallops i la zona de Can Xercavins i Can Bosch. També se'n fan per l'àmbit urbà, amb recorreguts pel patrimoni històric de la ciutat.

Durant el confinament, Rubí d'Arrel ha organitzat algunes activitats amb l'objectiu de fer més amena l'aturada de l'activitat: un cens d'orenetes i falciots i una endevinalla sobre la font de Sant Muç, que repassava la seva història, van precedir l'activitat diària que precisament avui arriba al seu equador, l'Esclat de Primavera, que ha tingut "una gran rebuda i un bon nivell de participació", expliquen membres de l'entitat.

Ultimant els detalls de la Xarxa d'Itineraris de Rubí

Amb el desconfinament, voluntaris de l'entitat, així com el president del Centre Excursionista de Rubí, Jordi Puig, han aprofitat per repassar, amb tècnics municipals, l'estat de la xarxa d'itineraris de Rubí, dissenyada per membres d'ambdues entitats i que l'Ajuntament de Rubí està senyalitzant i mantenint, per al gaudi de tota la ciutadania.