Desallotgen i tapien Cal Met Lleó

La casa està en venda, a un preu de 600.000€, i ha estat "reservada"

La casa de Cal Met Lleó, desallotjada i tapiada
La casa de Cal Met Lleó, desallotjada i tapiada | Marta Casas
RubiTV.cat
22 de març del 2019
El passat dilluns, 18 de febrer, es va desallotjar Cal Met Lleó, una casa situada al carrer Sant Pere , 42, i que està catalogada com a bé cultural d'interès local.

És una construcció tradicional amb aspecte de masia, tot i que sempre ha estat un edifici urbà d'habitatge plurifamiliar. És un edifici de tres pisos i golfes, jardí, safareig i hort. A la façana s'hi pot veure un rellotge de sol i la llegenda amb el nom del motiu de la casa.

Fins fa poc, la casa estava okupada per diverses persones, que havien distribuït els espais de l'interior, connectats per una escala de volta catalana, en immobles diferenciats per a cadascun d'ells. Hi havia, com a mínim, quatre persones vivint a l'interior del número 44, i una o dues al que està marcat pel número 42. La propietat està definida pels números del 42 al 50 del Carrer Sant Pere.

Segons han explicat alguns testimonis a RubiTV.cat, un matí tres persones, que van dir que venien de part d'una entitat bancària, van fer sortir de la casa tots els ocupants, i un cop fora, van procedir a entrar-hi per tal de tapiar les portes i les finestres. Després d'una breu negociació, els ocupants van poder recuperar alguns dels objectes personals que tenien a dins, i també treure els animals - hi havia dos gossos amb cadells en un dels pisos - i alguns mobles.

Al llarg d'una setmana, la casa va ser buidada de mobles i altres objectes per part de l'empresa RecuperaHome, sempre sota la vigilància de dos agents de seguretat, que també hi eren a la nit. A banda de la casa ocupada, també s'ha tapiat la porta d'un garatge.

La casa, on des de fa anys s'hi poden veure cartells de diverses immobiliàries perquè està en venda, ha estat desallotjada perquè es troba "reservada", segons ha pogut saber RubiTV.cat. El preu de venda de l'immoble és de 600.000€.

Cal Met Lleó, bé cultural d'interès local

En el Catàleg i Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural de Rubí, Cal Met Lleó consta com a bé cultural d'interès local. El seu àmbit de protecció és l'exterior, pel què fa volumetria, formalització arquitectònica, material, cromatisme, coberta i façana. En la mateixa fitxa del Catàleg es proposa intervenir per millorar l'aspecte de la façana, ja que està molt descuidada.

Segons explica l'historiador local Jordi Vilalta, la casa la trobem esmentada ja al segle XVIII amb el nom de Can Molins, que li venia de la família que la posseïa, procedent de Barcelona. Estava situada al costat mateix de l'anomenat "camp de Panical", documentat des de 1806, que pertanyia a la desapareguda masia de Can Serra del Padró, que es trobava on ara hi ha l'Ateneu Municipal, aproximadament.
 

El rellotge de sol de Cal Met Lleó Foto: Jordi Vilalta


Estava delimitada pels carrers de Sant Pere, Magallanes, Mestre Feliu, Sant Miquel i part del carrer Sant Isidre.

Al llarg del segle XIX, la família Molins va anar comprant la propietat a la masia de Can Serra del Padró de mica en mica.

El 1863, l'Ajuntament de Rubí va demanar als propietaris de Can Molins que deixessin un espai per fer un carrer per tal de fer un carrer que enllaçaria els carrers de Sant Isidre i Sant Pere, que havia de continuar en direcció est fins l'actual carrer del Mestre Feliu. Aquest pla, però, no es va acabar de realitzar mai: així ho demostra el carrer tallat que ara és l'entrada del col·legi Pau Casals.

Aquest carrer tindria el nom de carrer de Molins, i el que actualment és el carrer del Mestre Feliu s'hauria dit carrer de Sant Marià, en honor de Marià Molins, un dels membres de la família propietària de la casa.

La que encara consta com a propietària de la casa, Maria Molins Ferrer, explica que Cal Met Lleó és un nom que té el seu origen en el seu avi, que era tan fort com un lleó i li deien "Jaumet el Lleó".

Aquesta casa pairal és un dels valors patrimonials més interessants del carrer actualment. Segons el catàleg de patrimoni de l'ajuntament, els usos admesos per aquesta finca son residencials, que son els que permetria el Pla General d'Ordenació vigent, que data del 1985.