Rubí d'Arrel i el CRAC col·laboren per oferir un «Estiu al natural»

L'Arran de Font es farà el 15 d'agost a Sant Muç

Falet Bosch, Mireia Gascon i Jordi Simó presenten la programació d'estiu del CRAC i Rubí d'Arrel
Falet Bosch, Mireia Gascon i Jordi Simó presenten la programació d'estiu del CRAC i Rubí d'Arrel | Marta Casas
06 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:10h
Rubí d'Arrel i el CRAC han presentat aquesta tarda la seva proposta d'activitats per a l'estiu, amb la voluntat d'oferir una programació per a tota la ciutadania que, pels motius que sigui, es quedi a Rubí durant els mesos de juliol, agost i setembre.

Els presidents de les dues entitats, Falet Bosch i Jordi Simó, i la membre de la junta directiva del CRAC i també col·laboradora de Rubí d'Arrel, Mireia Gascon, han explicat que la intenció és "ajudar a descobrir l'entorn natural i rural de Rubí, en un estiu que serà excepcional per tot el que estem patint a nivell sanitari i també sòcio-econòmic". "Creiem que aquest estiu hi haurà molta més gent que es quedarà a Rubí perquè no es podrà ni plantejar anar-se'n de vacances", ha dit Jordi Simó, que afegeix que la idea és que cada setmana hi hagi un motiu de lleure per a tothom.

Falet Bosch, per la seva banda, ha destacat que la seva entitat té com a objectiu fundacional "donar a conèixer l'entorn natural i rural de Rubí", i en aquest any "especial" l'entitat ha volgut enfortir el vincle de col·laboració amb el CRAC, que sempre ha existit i que durant el confinament s'ha intensificat amb el joc Esclat de primavera, que ha tingut una molt bona acollida.

La programació, com ha detallat Mireia Gascon, constarà de set activitats al llarg del mes de juliol, agost i setembre, que seran gratuïtes però amb un aforament limitat de 40 persones. L'Esclat de primavera serà la primera, i és que aquest diumenge, 12 de juliol, es farà una sortida de descoberta relacionada amb els 50 reptes que s'han anat proposant diàriament des de les entitats, i es donaran a conèixer els guanyadors dels premis per a les persones que més han participat. La sortida, que comptarà amb la col·laboració de la Masia de Can Xercavins, serà a les 8.30h des del CRAC, i recorrerà l'entorn de Can Xercavins i Can Feliu.

El diumenge, 25 de juliol, es farà una nova activitat en col·laboració amb el Caçador de Trastets, una trastejada i neteja de la font de Sant Muç, on es farà una desbrossada i posada a punt de l'espai, que serà el que acollirà una nova edició de l'Arran de Font - que per diverses causes no s'ha pogut celebrar des de l'any 2017 - el dia 15 d'agost, amb motiu de la celebració de Sant Roc. La trastejada sortirà també del CRAC a les 8.30h.

A banda de l'Arran de Font, a l'agost s'han programat quatre sortides de descoberta per l'entorn natural, que seran els dijous a les 19h: el dia 6, per Ca n'Oriol, Can Tiraïres i el camp de golf (la sortida serà des de l'era de Ca n'Oriol), el dia 13 per Can Ramoneda i Sant Muç (amb sortida des de la masia de Can Serra), per Can Guilera i Can Roig (des de la masia de Can Serra) i per Can Balasc i Can Pi de la Serra (sortint de l'escola Rivo Rubeo). Aquesta última sortida finalitzarà amb un sopar, a càrrec de cadascun dels participants, al restaurant de Can Ximelis.

Finalment, el 20 de setembre - i tot plegat en funció de la situació sanitària - es tancarà la programació de l'Estiu al natural amb una sortida de descoberta per les Serres de l'Oleguera i Can Riquer Vell, des de l'escola Rivo Rubeo a les 8.30h. Aquesta activitat també acabarà amb un dinar a Can Pi de la Serra, sempre depenent de la situació sanitària i si el restaurant és obert.

Per tal de garantir les mesures de seguretat, Rubí d'Arrel i el CRAC han limitat l'aforament de les activitats a 40 persones, i serà necessari inscriure-s'hi prèviament a través de la web del CRAC. Les entitats recorden que, a més de la mascareta, caldrà portar aigua i alguna cosa per picar, i un frontal en el cas de les activitats que es faran a la tarda.

"Esperem que les activitats serveixin per conscienciar sobre l'incivisme"

En les darreres setmanes s'han produït múltiples denúncies sobre comportaments incívics, tant en l'entorn natural com en el nucli urbà, i precisament la programació de Rubí d'Arrel i el CRAC inclourà una "trastejada" - una de les sortides de neteja de l'entorn que organitza el Caçador de Trastets.

En aquest sentit, el president del CRAC, Jordi Simó, ha explicat que la sortida amb el Caçador es va planejar ja fa setmanes, però reconeix que és cert que "un cop la gent s'ha començat a desconfinar no ho ha fet amb el respecte que es mereix l'entorn", i que la programació d'activitats que plantegen pot servir per mirar de conscienciar, i sobretot reflexionar, sobre la cura que mereix l'entorn natural.

"No entenem que, tenint els serveis que tenim, com la deixalleria fixa i les deixalleries mòbils, la gent continuï llençant la brossa en qualsevol lloc i de qualsevol manera, perquè això no beneficia absolutament a ningú: ni al ciutadà que ho llença, ni a la resta de ciutadans, ni a l'Ajuntament ni a l'entorn natural o el nucli urbà", ha lamentat Jordi Simó.