coronavirus

Així serà el «Sant Jordi» del 23 de juliol

Les llibreries de Rubí, i el CRAC, organitzen activitats amb motiu d'aquesta festivitat aplaçada

per Marc Cases , 16 de juliol de 2020 a les 19:00 |
L'organització ha explicat que no serà un Sant Jordi, però intentaran que s'hi assembli | Bernat Cedó
La Cambra del Llibre de Catalunya va presentar ahir dimecres el Dia del Llibre i la Rosa, que se celebrarà el 23 de juliol després que enguany no s'hagi pogut celebrar la Diada de Sant Jordi. Seguint el pla del Procicat, s’estableixen tres escenaris diferents, que s’aplicaran a cada poble i ciutat del país en funció de la seva realitat urbana i situació sanitària. Els alcaldes i les autoritats sanitàries de cada municipi decidiran quin d’aquests tres nivells de restricció seguiran.

“No tindrà res a veure amb Sant Jordi”. Així ha descrit la jornada el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis.  Serà una festivitat en què se seguiran unes mesures “duríssimes i restrictives” que, diu, evitaran qualsevol mena d’aglomeracions. També hi ha participat la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el tinent d’alcalde de Barcelona Joan Subirats, que han destacat, respectivament, la voluntat de represa del sector i el paper que hi jugarà el nou descompte cultural anomenat Bonus Cultura.


Les entitats involucrades -entre les quals el Gremi de Llibreters i el de Floristes- intentaran que s’assembli al màxim a la Diada del 23 d’abril. Cap llibreria estarà tancada i totes podran posar una paradeta a l’aire lliure. Tot i haver-hi un 70% menys de parades a tot Catalunya, els autors podran signar llibres.

Per exemple, a Barcelona les obres se signaran amb cita prèvia. Cada escriptor tindrà una llibreria associada que gestionarà aquestes firmes amb antelació. És a dir, els lectors que vulguin tenir un llibre signat hauran de contactar abans amb la llibreria per concretar la trobada amb l’escriptor, amb qui podran trobar-se a tres metres de distància però no tocar-lo ni fer-s’hi selfies. Hi haurà un total de 200 parades. Més de la meitat, al Passeig de Gràcia, perimetrat per trams des de Plaça Catalunya fins al carrer València. Estarà delimitat amb entrades, sortides i carrils separats. L’organització oferirà gel hidroalcohòlic a l’entrada i la sortida i la jornada s’allargarà fins a les 23 hores.


A algunes localitats catalanes -com ara les del Segrià o Reus- aquesta festivitat no sé celebrarà al carrer, tot i que hi podrà haver les llibreries obertes.

Les activitats de les llibreries de Rubí

A Rubí, la llibreria Lectors, al tren! acollirà una signatura de llibres de la novel·la gràfica La Nacionalien de Sandro Bassi, que va presentar el passat divendres a la mateixa llibreria. Per assistir a la cita, s'haurà de reservar cita prèvia demanant-ho presencialment a la mateixa llibreria o enviant un correu [email protected].

Pel que fa al Racó del Llibre, ha organitzat també una parada a la carpa davant de la llibreria durant tot el dia, i a la tarda hi haurà dues signatures de llibres a la mateixa carpa: a les 17h, Jorge Portela, a les 18h, Enric Escofet - amb el seu Rubí Desaparegut - i a les 19.30h, una presentació de Sr. Dolor, me cansé de ti, de l'autora local Blanca Vallhonrat.

Enric Escofet també signarà Rubí Desaparegut de 19h a 20h a L'ombra, que també tindrà una parada davant de la llibreria durant tot el dia.

Finalment, el CRAC se sumarà a la celebració de "Santa Jordina", i ofereix a les entitats, col·lectius, grups i socis muntar una paradeta a la façana de l'equipament.

Roses blanques com a símbol d’esperança

No només s’hi veuran roses vermelles o grogues. Els floristes aportaran també roses blanques als carrers com a símbol d’esperança i en record de les víctimes del coronavirus. El president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, ha explicat que “són un símbol d’esperança i el color dels sanitaris”.  No substituirà la rosa clàssica vermella però, tal com comenta, l’acompanyarà. 

També han assegurat que serà una Diada en què no hi haurà venda no professional i en la majoria d’establiments s’aplicarà el tradicional descompte del 10% als llibres.

A més, es prioritza el comerç de proximitat i es recomana evitar qualsevol desplaçament. Les diferents entitats han explicat que la majoria de municipis tenen les seves llibreries i parades, amb la qual cosa és prescindible anar a les capitals de comarca o a Barcelona.

 

Participació