Un jutjat de Sabadell declara nul l'acomiadament d'una treballadora durant l'estat d'alarma i obliga a readmetre-la

Considera que l'empresa s'hauria d'haver acollit a les mesures aprovades pel govern espanyol i que no es podia acomiadar

L'entrada als Jutjats de Sabadell amb la "T" lluint novament
L'entrada als Jutjats de Sabadell amb la "T" lluint novament | Albert Segura
NacióSabadell
19 de juliol del 2020
El jutjat social número 3 de Sabadell ha considerat nul l'acomiadament d'una treballadora de Bimbo Donuts Iberia durant l'estat d'alarma i ha obligat l'empresa a readmetre-la. La treballadora va ser acomiadada el 28 de març i va denunciar que no hi havia causa i que s'havia produït una discriminació per raó d'edat, ja que tenia 65 anys i podia ser col·lectiu de risc en la pandèmia per covid-19.

Ara, la jutgessa no ha estimat el motiu de l'edat però sí afirma que l'empresa la va acomiadar en vigència de l'estat d'alarma i incomplint les mesures aprovades precisament per evitar aquests acomiadaments com a conseqüència de la covid, entre elles, els ERTO.

L'empresa haurà de retornar el salari des del dia després de l'acomiadament declarat nul.
La jutgessa assegura que l'extinció del contracte "constitueix un acte contrari a norma imperativa, a més de constituir un frau de llei" ja que l'empresa "s'empara en causa inexistent per a aconseguir un resultat prohibit per l'ordenament jurídic".

La dona va treballar a l'empresa des del 2016 amb diversos contractes amb ETT o per obra i servei però finalment va obtenir un contracte d'obra i servei per a assumir producció que altres plantes no poden realitzat amb vigència el 3 de novembre del 2019. La jutgessa considera que el primer contracte subscrit "no compleix els requisits de concreció de causa" ja que no s'especifica el treballador o treballadors que estan de vacances i que la demandant, i altres contractats, havien de cobrir. D'altra banda, apunta que el contracte eventual "no resulta hàbil per a cobri necessitats organitzatives clarament previsibles", com considera que són les vacances.

Tampoc veu justificada la causa en el darrer contracte, per l'increment de producció. Per això, afirma que la demandant ha estat prestant serveis des del juny del 2019 a través de contractes "que van ser subscrits amb frau de llei" i estableix que en el moment de subscriure el contracte del novembre del 2019 "tenia la condició de treballadora indefinida". Afegeix que per això, l'acomiadament del 28 de març del 2020 "no té causa legal, motiu pel qual s'està davant d'un acomiadament sense causa".

Pel que fa a l'edat, la jutgessa apunta que en total van ser acomiadats cinc treballadors i que només dos d'ells tenien 60 anys o més. Afegeix que la demandant no va comunicar al servei de prevenció que complia els criteris per a considerar-la col·lectiu de risc i que va ser contractada durant períodes successius "sense cap problema derivat de l'edat". El jutge tampoc accepta la pretensió de la demandant de ser indemnitzada pels danys i perjudicis ocasionats en veure, segons ella, vulnerada la seva dignitat i integritat física i moral.