Cecot demana incloure l'absentisme laboral a la taula de diàleg social

La patronal ha elaborat un document de propostes per reduir l'índex d'absència a la feina, arrel del creixement experimentat el darrer any

Antoni Abad, president de Cecot.
Antoni Abad, president de Cecot. | Albert Hernàndez
LaTorre
20 de juliol del 2020
Cecot ha demanat incloure l'absentisme laboral a la taula de diàleg social a causa de l'impacte global que té al país. La patronal ha elaborat un document de propostes amb el que busca tirar endavant mesures que redueixin l'índex d'absència al lloc de treball. Segons Cecot, abans de la pandèmia aquesta era una de les principals preocupacions dels responsables de recursos humans de les empreses per l'important creixement experimentat en els darrers anys.

Segons l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball (AMAT), el cost total de l'absentisme laboral l'any 2018 va ser de més de 85.140,42 milions d'euros, el que suposava un increment del 10,02% respecte a 2017. I segons l'Informe Addecco sobre Absentismo, a mitjans de l'any 2019 es va assolir un percentatge rècord del 5,3% de taxa d'absentisme entre les empreses espanyoles, que comportaria un cost proper als 90.000 milions d'euros.

Per aquest motiu, han elaborat un informe que pretén posar sobre la taula aquest tema i reformular l'estratègia amb propostes i mesures que pretenen frenar aquesta tendència que, tal com informen, sembla anar a l'alça. L'entitat llista les característiques de l'absentisme d'acord amb quatre àmbits: l'institucional, centrat en la normativa i mercat de treball; el personal relatiu als factors socioeconòmics de les persones treballadores; el laboral que concreta les condicions de la feina i, finalment, l'empresarial, on es tenen en compte les característiques de l'empresa.

És en aquests àmbits on busquen intervenir a partir de propostes com la flexibilització horària o l'augment de la motivació de les persones treballadores. En la mateixa línia, la potenciació de les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada o l'enfortiment dels recursos i actuacions de l'ICAM (Institut Català d'Avaluacions Mèdiques) i la seva coordinació amb les empreses, són algunes de les regulacions que Cecot assegura que impactarien positivament en la reducció de l'absentisme.

Segons dades facilitades per l'entitat, durant el 2018, entre la meitat i dos terços del total d'absències van ser causades per problemes de salut. Entre els principals motius d'absentisme laboral també hi ha la maternitat, els permisos o la compensació d'hores extres.