1 de 10
ple municipal juliol 2020

Totes les qüestions que es tractaran al ple municipal del mes de juliol

En destaca l'aprovació del Pla Local de Residus 2019 - 2025

per RubiTV.cat, 23 de juliol de 2020 a les 13:00 |
Aquesta tarda se celebrarà el ple municipal corresponent al mes de juliol, que s'avança una setmana al que és habitual, i que tindrà 22 punts a l'ordre del dia: 16 corresponen a la part resolutiva, i només hi haurà tres mocions dels grups municipals, dues d'ERC - per demanar la commemoració del centenari de Mercè Pàninker i en contra de la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7 - i una de l'AUP, en suport de les entitats de Rubí en temps de la Covid-19.

De la part resolutiva, el punt més destacat serà l'aprovació definitiva del Pla Local de Residus 2019-2025, mentre que el gruix de les qüestions a tractar l'ocuparan diversos tràmits amb relació a contractes que s'han vist afectats per la Covid-19. També s'aprovaran els festius locals del 2021 a Rubí, i la sol·licitud d'entrada a la xarxa Eurocities Fòrum d'Assumptes Socials. A més, s'aprovaran preus d'expropiació d'una tercera part indivisa d'una fina situada a l'avinguda Massana, els fulls d'apreuament municipals corresponents al projecte d'ampliació del pont de Cova Solera i l'addenda de pròrroga del conveni de col·laboració i d'encàrreg de gestions entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament, i l'annex per ajuts de la Covid-19.

El ple començarà a les 17h i serà telemàtic, com els darrers. El vídeo es podrà seguir en streaming des de Ràdio Rubí i la web de l'Ajuntament, i també minut a minut a RubiTV.cat.

 19:59 
Abans d'acabar el ple, l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez (PSC), recorda que aquesta setmana s'ha aprovat la construcció de l'Escola del Bosc. "Ens hem de felicitar, i en especial a la comunitat educativa de l'Escola del Bosc que ho ha lluitat des de fa anys, perquè per fi tindrem un nou centre que estarà en les condicions que es mereixen i que es mereix la nostra ciutat", ha dit.

 19:31 
Acaba el debat de les mocions i, sense assumptes urgents, es passa al darrer punt de l'ordre del dia, de precs i preguntes.

 19:30 
La moció per rebutjar la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes presentada per ERC s'aprova amb el vot favorable de tots els grups de l'oposició (AUP, VR, Cs i ERC) i l'abstenció dels dos grups que formen part del govern (PSC i ECP).

 19:28 
Després d'un debat de caire més polític - amb referències als plens del 6 i 7 de setembre i la retallada de l'Estatut - entre Robert Masalias (ERC) i Rafael Güeto (PSC), ha demanat la paraula Andrés Medrano (ECP), per justificar el sentit del vot del seu grup, que serà una abstenció: "la situació que tenim és que d'alguna manera s'ha de compensar les concessionàries, i hi ha dues maneres: o bé indemnitzant - cosa que s'hauria de fer amb els impostos de tots - o bé allargant la concessió - cosa que vol dir que només ho pagarien els usuaris. Si no allarguem, pagarem igual".

 19:23 
Rafael Güeto (PSC) ha explicat que s'abstindrà en la moció perquè, malgrat l'anunci fet pel ministre Ábalos sobre la negativa a allargar les concessions, amb la gestió de la crisi sanitària, "ja ens hem adonat, tots plegats, que les dificultats econòmiques són moltes, i tenim dues opcions: o indemnitzar les empreses o bé allargar la concessió durant 99 dies, limitant-nos a aquests 99 dies".

 19:20 
Roberto Martín (Cs) anuncia que votarà a favor de la moció: "tot allò que sigui a favor de deixar de sangrar els col·lectius de treballadors tindrà el nostre suport", i ha advertit que ho farà "el dia que ERC presenti la mateixa moció aplicable als trams de la C-16, C-32 i C-33".

 19:19 
A debat l'última moció del ple municipal, d'ERC, en contra de la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7. Robert Masalias defensa el rebuig a l'anunci del govern espanyol de permetre que les empreses concessionàries de les autopistes puguin demanar una pròrroga dels contractes per tal de compensar les pèrdues ocasionades per les mesures de la Covid-19, ja que "parlem d'infraestructures que han estat pagades i repagades", com en el cas del tram de l'AP-7 entre Molins de Rei i Martorell, que ha estat pagada més de 80 vegades.

 19:15 
Per part de l'equip de govern, Mª Carmen Cebrián (PSC) ha agraït a l'AUP que acceptés les seves transaccions per tal de donar suport a la moció, i ha destacat que l'equip del govern i les entitats "sempre hem treballat de la mà". Per la seva banda, Moisés Rodríguez (PSC) ha explicat que "la màquina treballa al ritme que pot" i que es van concedint subvencions, però que el creixement dels tràmits burocràtics, a més de la situació de pandèmia, ha fet que augmenti el temps de resposta.

 19:10 
Xavier Corbera (ERC) ha donat suport als arguments dels seus predecessors per anunciar el seu vot favorable, i ha qüestionat que des de l'any 2017 s'arrossega el problema del cobrament de les subvencions, tot demanant al govern que acceleri la seva resolució, pel que fa a l'àmbit de Cultura.

 19:07 
Roberto Martín (Cs) ha anunciat el vot favorable a la moció després d'haver constatat els problemes de les entitats en època de pandèmia i post-pandèmia, i ha demanat al govern municipal que treballi perquè "aquelles que al cap i a la fi acaben omplint de vida a la ciutat" no es trobin amb dificultats de caire econòmic o logístic per organitzar les seves activitats.

 19:05 
Toni Garcia (VR) recorda que la seva formació ja va presentar una moció per millorar la relació amb el teixit associatiu, i de la qual critica que "no tenim constància que s'hagi fet res" en cap dels acords d'aquell text.Respecte a les subvencions, Garcia també ha criticat que l'Ajuntament de Rubí, com sí que han fet altres ajuntaments, hagin trobat solucions per tal d'ajudar les entitats, i "esperem que aquí canviïn les maneres de fer, tot i que som bastant escèptics".

 19:02 
A debat la moció de l'AUP, de suport a les entitats de Rubí, que Betlem Cañizar ha defensat després que la seva assemblea s'hagi posat en contacte amb les diverses entitats de Rubí per saber les dificultats que s'han trobat - i es poden continuar trobant - arrel de la pandèmia. La moció incorpora diverses esmenes de l'equip de govern.

Cañizar ha posat sobre la taula el problema que hi ha hagut amb les subvencions del 2019 i que han afectat diverses entitats culturals de Rubí, i que la Societat de Blues de Rubí va fer públic fa dues setmanes.

 19:00 
Es reprèn el ple municipal després de 10 minuts de descans amb el debat de la moció d'ERC per l'adhesió de Rubí a la commemoració del centenari del naixement de l'empresària, feminista i activista social Mercè Pàniker. Marta Esparza (ERC) ha celebrat que tots els grups municipals hi hagin estat d'acord, però ha recordat que "encara hi ha molt per fer" en l'àmbit de la lluita feminista, com per exemple en l'urbanisme a Rubí. La moció s'ha aprovat per unanimitat.

 18:43 
Mª Carmen Cebrián explica que el servei de Rubí Forma, durant el període del confinament, va haver d'adquirir uns equips informàtics per tal de continuar les formacions online. La modificació d'urgència es fa per tal de regularitzar la manera de pagament - lloguer amb opció a compra - que s'ha de fer per capítols diferents. S'aprova amb l'abstenció de tots els grups de l'oposició.

 18:40 
Hi ha un assumpte urgent, una modificació de crèdit. Mª Carmen Cebrián defensa la urgència perquè l'expedient s'ha finalitzat aquesta setmana i així es podrà pagar el proveïdor de manera més àgil, i no deixar les vacances pel mig. A continuació Cebrián explicarà quina és aquesta modificació de crèdit.

 18:39 
Arribem al darrer punt de la part resolutiva, si és que no hi ha assumptes urgents, l'aprovació de l'addenda de pròrroga del conveni de col·laboració i d'encàrrec de gestions entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Rubí per l'any 2020 i de l'annex d'ajuts per la Covid-19. Tots els grups municipals hi voten a favor.

 18:36 
Robert Masalias (ERC) intervé en el punt d'aprovació dels fulls d'apreuament municipals corresponents al projecte d'ampliació del pont de Cova Solera per reclamar més inversió en matèria de mobilitat a la ciutat i més en especial a l'hora de lligar la ciutat amb els polígons i connectar els dos costats de la Riera de Rubí. Rafael Güeto (PSC) respon que, tot i que té raó, retreu que el projecte és gràcies al cofinançament de la Diputació de Barcelona, ja que de la Generalitat no han rebut cap mena d'ajut.

 18:32 
Betlem Cañizar (AUP) aprofita el punt de desestimació del recurs de reposició interposat per la senyora Julita Perelló, contra l'acord del Ple d'aprovació definitiva de la relació de béns i drets afectats d'expropiació per destinar la tercera part indivisa de la finca situada a l'Avinguda Massana, número 8., per retreure a l'equip de govern que faci tants anys que les tres torres Massana "precioses, i que formen part del nostre patrimoni local" estiguin abandonades i degradades, mentre es van aprovant adquisicions d'altres edificis, com la Superson o l'antic edifici de La Caixa.


 18:27 
Andrés Medrano (ECP) respon les intervencions dels portaveus de l'oposició: els estudis pel porta a porta estan previstos, i les accions que hi havia previstes per conscienciar sobre la reducció de residus - contra el malbaratament alimentari, la recollida de joguines o els tallers de reutilització - ja estan en marxa encara que el pla no s'hagués aprovat definitivament.

El Pla Local de Residus 2019-2025 s'aprova amb l'abstenció de tota l'oposició.

 18:21 
Òscar Arnaiz (ERC) també se suma a les crítiques: "anem tard". El regidor d'ERC demana més detalls sobre els aspectes econòmics d'aquest Pla Local de Residus.

 18:19 
Roberto Martín (Cs) demana a l'equip de govern seriositat a l'hora d'aplicar el Pla, i en la línia del que han comentat els seus predecessors, celeritat en la licitació i que les accions es vegin reflectides amb recursos municipals.

 18:16 
Toni Garcia (VR) critica que "el pla va tard", i que això es deu a la poca voluntat de l'equip de govern en reforçar segons quines àrees. També qüestiona que el Pressupost 2021 inclogui els 1,6 milions que preveu el pla, ja que els de 2020 no incloïen els 730.000 que estaven previstos. "Creiem, tot i això, que és millor tenir pla que no tenir-ne, i per això ens tornarem a abstenir", conclou Garcia.

 18:15 
Betlem Cañizar (AUP) demana que es comenci a treballar en la licitació del contracte per tal d'incloure alguns dels aspectes - per exemple, el porta a porta - que permetin millorar el model de recollida de residus, entre d'altres, i contribuir a reduir-los.

 18:10 
Andrés Medrano (ECP) presenta el punt d'aprovació del Pla Local de Residus 2019-2025, aprovat inicialment el ple de desembre de 2019. "Aquest Pla pretén pilotar un canvi de model en la gestió de residus", basat en la prevenció, la reutilització, la millora de la gestió dels residus, i que inclourà la redacció d'una ordenança de residus i la redacció d'un nou plec de condicions per tenir un servei de residus adaptat al nou model.Medrano (ECP) fa referència a les darreres polèmiques per l'inicivisme a Rubí, i explica que s'estan fent els canvis necessaris al servei per tal de millorar en l'aspecte sancionador i coercitiu - només el mes de juliol, se n'han fet 68.

 18:06 
Betlem Cañizar (AUP) recorda que el nou contracte hauria d'incloure la gratuïtat del transport urbà, i espera "que no sigui just el 2023, just abans de les eleccions". Per la seva banda, Toni Garcia (VR) insisteix en la mala gestió de l'equip de govern amb relació al contracte del servei de transport públic, ja que aquesta és la tercera ordre de continuïtat i es podria haver fet molt abans la licitació. Montse Soler (ERC) també qüestiona que la gratuïtat del transport públic sigui la millor solució de foment del transport públic quan n'hi ha moltes altres. Rafael Güeto (PSC) tanca el debat, i s'aprova l'ordre de continuïtat del servei de transport urbà fins el 30 de setembre de 2021.

 18:02 
Rafael Güeto (PSC) defensa que, en el cas d'aquest contracte s'han complert els temps però l'estat d'alarma decretat per la Covid-19 ha fet que s'hagi d'optar per aquesta pròrroga. A més, critica que ERC i l'AUP defensin la municipalització de serveis quan en altres municipis on han governat - ells i la CUP - com Badalona o Sabadell, no se n'ha fet cap.

 18:00 
Toni García (VR) i Montse Soler (ERC) tornen a criticar la gestió del govern en matèria de contractes, ja que ara s'aprova un nou punt d'ordre de continuïtat del servei, en aquest cas  del transport públic. "Anem acumulant pròrrogues i ordres de continuïtat i no es fan mai les licitacions a temps, els demanem que facin la seva feina i gestionin, pel bé de tots els rubinecs", ha etzibat Soler.

 17:51 
Víctor García (PSC) nega que hi hagi hagut cap problema en la contractació de personal a l'escola bressol que gestiona directament l'Ajuntament, La Bruna, i que en el cas de l'escola de música - que ha posat com a exemple Xavier Corbera (ERC) - ja s'està treballant en una nova borsa.

El portaveu dels republicans torna a defensar la Llei Aragonès, que hauria permès, segons diu, la valoració qualitativa i no quantitativa a l'hora de fer contractes, però que les estratègies partidistes van tombar.
 

 17:50 
Betlem Cañizar (AUP) celebra que s'estigui fent aquest estudi per millorar les condicions laborals i també per estudiar la viabilitat de municipalitzar el servei, cosa que li retreu Xavier Corbera (ERC), ja que per internalitzar un servei cal tenir "molta confiança" en la capacitat de gestió d'aquest Ajuntament, que considera "incapaç" de fer-ho.

Ànnia García (ECP) aclareix que el seu posicionament al respecte és "el que compartim en el marc del govern", i insisteix que s'està treballant jurídicament com fer les millores salarials i laborals a les quals s'han compromès. Respecte l'estudi de municipalització, "no és tan senzill com fer sumes i restes", i ha aclarit que en el cas d'haver de fer una nova licitació, la llei de contractes s'ha de complir sempre i no es pot fer cap discriminació, i que el seu grup - i el govern per extensió - aposta per la pluralitat, tot i que s'intentarà sempre que sigui una contractació de caire social, de proximitat, i amb les millors condicions.

 17:36 
Víctor García (PSC) explica que s'han reunit amb les treballadores de les escoles bressol i que s'està estudiant com millorar les seves condicions salarials i laborals. També anuncia que s'ha fet un primer encàrrec per estudiar la viabilitat de municipalitzar les escoles bressol. "Trigarem una mica més o una mica menys, però s'està treballant per millorar aquestes condicions, i per això encara no tenim a punt la licitació", explica.

 17:34 
Xavier Corbera (ERC) remarca que l'empresa concessionària de les escoles bressol externalitzades és Cavall de Cartró, que "forma part de l'imperi de Florentino Pérez", i també recorda la moció d'ICV i Podem per municipalitzar les escoles bressol de l'any 2017. Corbera demana planificació i coherència als membres de l'equip de govern.

 17:33 
Roberto Martín (Cs) intervé breument per demanar al govern que es treballi amb temps i planificació sobre els contractes dels diversos serveis municipals.

 17:31 
Betlem Cañizar (AUP) insisteix en la municipalització de les escoles bressol, i recorda que va ser un dels cavalls de batalla d'ICV - ara En Comú Podem - el mandat passat, a més de demanar que es compleixi l'acord segons el qual s'ha de pujar el sou a les treballadores d'aquestes dues escoles bressol externalitzades per equiparar-les amb les de l'escola pública.

 17:30 
Toni Garcia (VR), intervé al punt que ordena la continuïtat del contracte de gestió de les escoles bressol La Lluna i Sol Solet perquè el govern "demostra de nou la seva incapacitat en la gestió dels contractes", tot i que s'abstindran perquè entenen que el servei s'ha de continuar prestant.

 17:23 
Moisés Rodríguez (PSC) aclareix que la sol·licitud - que comportarà un pagament de 4.500 euros - és un formalisme que ha de passar pel ple, i assegura que, un cop acceptada l'entrada de la ciutat a la xarxa, s'informarà de manera convenient a tots els grups.

S'aprova sol·licitar l'entrada de Rubí a la xarxa Eurocities amb l'abstenció de l'AUP, VR, Cs i ERC i els vots a favor de l'equip de govern.

 17:21 
Sandra Casas (ERC) demana resoldre un dubte, i és que sembla que es doni per fet l'entrada a la xarxa Eurocities, però el que s'està aprovant és una sol·licitud d'adherir-nos. A més, demana que si finalment s'accepta l'entrada de Rubí, es tingui en compte l'oposició per totes aquelles comissions i temàtiques que es tractin amb relació a la pertinença de Rubí a l'Eurocities.

 17:19 
Moisés Rodríguez (PSC) remarca que formar part d'aquestes xarxes sempre enriqueix, i en el cas d'Eurocities, "si ens han demanat de treballar conjuntament és, precisament, perquè estem demostrant que estem fent les coses bé i avançant en diversos aspectes", diu el regidor.

Víctor García (PSC), regidor d'Educació, es refereix a la importància de formar part de les diverses xarxes en el sentit de tot allò que pot aportar la ciutat i que també allò que pot rebre. "No es preocupi, que els resultats es veuran", diu en resposta a Cañizar.

 17:12 
Betlem Cañizar (AUP) qüestiona que les adhesions a les diverses xarxes, com per exemple la de Ciutats Amigues de la Infància, tinguin després un impacte real a la ciutat. "Cada cop pertanyem a més xarxes europees, i sabem que l'equip de govern va amunt i avall, però després no acabem de veure aquest impacte a la nostra ciutat", lamenta Cañizar.

 17:10 
Moisés Rodríguez (PSC), regidor de Projecció de Ciutat, explica que el govern va iniciar els treballs per formar part de la xarxa Eurocities, tot i que estigui destinada a ciutats més grans que la nostra. "És una entitat d'importància que ens permetrà crear moltes sinergies des de la nostra humil ciutat", diu el regidor.

 17:09 
S'aproven els festius locals per l'any 2021: seran el 24 de maig, dia de la Pasqua Granada, i el 29 de juny, dia de Sant Pere.

 17:05 
Comença el ple municipal de Rubí amb un minut de silenci per les víctimes de la violència masclista del darrer mes.

 15:28 
El ple muncipal d'aquesta tarda només debatrà tres mocions de grups municipals: dues d'ERC i una de l'AUP. Com a punts més destacats de l'ordre del dia a la part resolutiva, el Pla Local de Residus 2019-2023, la sol·licitud d'entrada a la xarxa Eurocities Fòrum d'Assumptes Socials i l'addenda de pròrroga del conveni de col·laboració i d'encàrreg de gestions entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament, i l'annex per ajuts de la Covid-19.

 

Arxivat a:
Política
Participació