EUiA abandona l'espai dels comuns per discrepàncies en la línia política i organitzativa

Martín Pretel: "ICV s'ha quedat sola amb el projecte dels Comuns a Rubí"

EUiA abandona l'espai de Rubí en Comú
EUiA abandona l'espai de Rubí en Comú | Marta Casas i Anna Claverol
Marta Casas / Anna Claverol
22 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:16h


Esquerra Unida i Alternativa no formarà part de la candidatura de l'espai de Rubí en Comú Podem a les eleccions municipals de 2019. Així ho ha anunciat aquesta tarda Martín Pretel, juntament amb dos companys, que han denunciat el "veto" imposat a la formació i a les seves persones per part d'Iniciativa per Catalunya - Verds.

Martín Pretel ha explicat que l'espai dels comuns va néixer per arribar a convertir-se en un subjecte polític nou, deixant enrere les organitzacions polítiques que l'integraven (ICV, EUiA i Podem). Arrel de la dimissió de Xavier Domènech, que va plegar "per motius polítics i no personals", afirma Pretel, tot va començar a canviar, fins que ICV, i altres sectors unionistes, haurien aconseguit imposar la seva línia.

A nivell local, Pretel ha fet una cronologia dels fets en la qual els militants de la seva formació han mostrat la seva disconformitat, ja que consideren que s'ha produït "una regressió en la línia política i organitzativa acordada". Segons Pretel, en una Assemblea celebrada al Rubí Forma es va canviar el sistema de consens per un sistema de majories a l'hora de prendre les decisions, amb la qual cosa una majoria de l'assemblea va decidir que s'abandonava l'objectiu de construir un nou subjecte polític per continuar en dos espais diferenciats, coordinats a través d'un "Consell de la Coalició".

Pel què fa al procés de primàries, Podem hauria celebrat les seves, tal com marquen les directrius del seu partit, però les que hi havia previstes per Rubí en Comú no s'han arribat a celebrar. Per a la llista, segons explica Pretel, EUiA proposava tres persones, que en aquest cas eren Meritxell Concha, Daniel Esteban i ell mateix. Per tal de garantir la pluralitat a la futura llista d'En Comú Podem Rubí, Esquerra Unida va proposar que el cap de llista fos d'ICV, el número 2, de Podem, i el tercer d'EUiA. Aquesta proposta no va ser respectada, i es va "imposar el veto contra EUiA, en concret contra Martín Pretel". L'històric militant té clar que aquest veto és pels seus posicionaments sobiranistes; uns posicionaments que també defensaven els dirigents dimissionaris Xavier Domènech i Elisenda Alemany.

Després d'abandonar l'espai dels comuns, l'Assemblea General d'EUiA decidirà què és el que farà a partir d'ara, i existeix l'opció de presentar-se sols - com ha reconegut Pretel, altament improbable - o demanar el vot de consciència; és a dir, que es farà una crida a votar o bé l'AUP o bé els Comuns. No es descarta, tampoc, que EUiA torni a integrar-se a l'AUP, ja que de fet alguns militants hi continuen participants i dos d'ells - Ivan Hernáez i Esther Gómez - formen part de les llistes de la formació alternativa.