El Vallès Occidental, a la cua de Catalunya en reciclatge

La recollida selectiva, però, augmenta un 9% respecte a 2018

La recollida de contenidors a Sabadell
La recollida de contenidors a Sabadell | Juanma Peláez
NacióDigital
06 d'agost del 2020
El Vallès Occidental se situa entre les comarques que menys reciclen de Catalunya -sense comptar l'àrea de Barcelona-. El 2019 va arribar a un 42% de la recollida selectiva, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Només nou comarques han registrat unes xifres inferiors els de la comarca, entre les quals hi ha el Tarragonès. 

En general, la recollida selectiva va pujar gairebé un 9% -8,94- i, de fet, va ser al Vallès Occidental on es va concentrar el nombre més elevat de tones: 116.473,75, més de la meitat dividit entre resta, paper i cartró i volums. La comarca és una de les 27 que no ha assolit el 50%, les que el superen han passat de 10 a 13. De millors a pitjors resultats el rànquing incorpora el Berguedà, Osona, el Priorat, el Moianès, la Segarra, el Pallars Sobirà, el Montsià, la Conca de Barberà, la Garrotxa, l'Alt Urgell, el Bages, la Terra Alta i el Gironès.

A més, les quatre primeres comarques -Berguedà, Osona, Priorat, i Moianès-, amb una recollida superior al 60%, ja estarien complint l'objectiu europeu. En l'àmbit català, la recollida selectiva va augmentar un 9% el 2019 respecte a l'any anterior i va arribar al 44,8% del total dels residus municipals -1,8 milions de tones-, la xifra més alta fins ara a Catalunya.

Per això, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha mostrat optimista sobre l'objectiu d'arribar al 50% de la recollida selectiva aquest any i ha reivindicat el paper d'ajuntaments i altres ens. 

Estalvi d'emissió de gasos contaminants 

En termes d’emergència climàtica, la recollida selectiva va evitar l’any 2019 l‘emissió de 564.000 tones de gasos amb efecte d’hivernacle, equivalent al CO2 que produeixen 564.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres. “la generació de residus i la seva gestió a través de la recollida selectiva formen part de la nostra Agenda Verda, una agenda que prioritza l’activació del nou Pla d’Acció d’Economia Circular de la Unió Europea", ha dit Calvet.

Per tipus de residu, la recollida selectiva que ha crescut més en comparació amb l'any anterior ha estat el paper i el cartró, amb un 29% més. La recollida selectiva de vidre ha crescut un 6,6% i també han arribat al màxim registrat mai la fracció orgànica dels residus municipals, amb un increment del 6% respecte el 2018, i els envasos lleugers, amb un increment del 4,5%.

El servei de recollida de l’orgànica s’ha prestat a 793 municipis, dels quals 294 tenen també implantat autocompostatge. La fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– ha disminuït un 3,75% respecte l’any anterior i ha estat de 2,2 milions de tones.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha apuntat, sobre l'impacte de la pandèmia -molt clar en la generació de residus-, que no han notat un relaxament dels hàbits de la població.
 

Les dades de la recollida selectiva, per comarques by naciodigital on Scribd