Homenatge

Rubí col·locarà 11 llambordes «stolpersteine» per recordar veïns deportats a camps de concentració

Les peces, elaborades per l’artista alemany Gunter Demnig, compten amb dades personals dels homenatjats i se situen davant dels domicilis on aquests van viure lliurement

per Abril Ballesteros, 20 d'agost de 2020 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Memorial Democràtic preveu col·locar 22 llambordes stolpersteine a diferents municipis del Vallès Occidental, coincidint amb l'inici de la tardor. Concretament, es farà a Rubí, Sant Cugat, Ripollet i Santa Perpètua de Mogoda. 

A Rubí serà la localitat on més se n'instal·laran, 11. Serà el 21 de setembre. A Sant Cugat i a Ripollet, sis i quatre, respectivament, però sense data, per ara, de celebració de l'acte. Per últim, se'n posarà una a Santa Perpètua de Mogoda i es farà el 9 d'octubre.  


Segons s'ha previst, la primera col·locació començarà a mitjans de setembre a Vilafranca del Penedès, i continuarà per Mataró i Cardona, entre d'altres poblacions catalanes i fins arribar a 184 llambordes programades.  

Aquests elements són unes peces elaborades per l’artista alemany Gunter Demnig que simbolitzen un homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazi.


Les llambordes se situen, si és possible, davant del darrer domicili on la persona homenatjada va viure lliurement. Es tracta d’un memorial viu i dinàmic que pretén treure les víctimes de l’anonimat. És per això que les peces tenen una placa de llautó on hi ha gravat a mà el nom, l’any de naixement, de deportació i d’assassinat, si s’escau, de la persona en qüestió.
 

Algunes de les llambordes «stolperstein» que es preveu col·locar Foto: Cedida

 

Demnig va començar aquesta iniciativa l’any 1996 i, a dia d’avui, hi ha més de 75.000 stolpersteine arreu del món. Catalunya acull el projecte des de 2017 i ja en té 184 repartides en 29 municipis.

El Memorial Democràtic és qui coordina el projecte i la col·locació de les llambordes en aquells municipis que ho demanen. Les 61 stolpersteine que hi ha a Sabadell la converteixen en la ciutat que més en té de l’Estat.  

 

Participació