ple municipal agost

EN DIRECTE El ple municipal del mes d'agost, minut a minut

EN DIRECTE Segueix el desenvolupament del ple municipal d'aquest dijous, corresponent al mes d'agost

per Marta Casas, 3 de setembre de 2020 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 19:54 
És el torn dels precs i les preguntes dels diversos portaveus dels grups municipals.

 19:50 
La moció, a la qual s'han sumat tots els grups polítics i per tant, s'aprovarà per unanimitat, inclou tota una sèrie de demandes i punts de suport a la comunitat educativa davant l'emergència sanitària i per tal que es facilitin els recursos necessaris perquè hi puguin fer front: lluitar contra la segregació escolar i la bretxa digital, garantir la màxima presencialitat a l'alumnat, l'ampliació de la plantilla de docents i altres professionals de l'àmbit educatiu i psicopedagògic o la recuperació de la sisena hora i les activitats complementàries educatives, entre d'altres.

 19:44 
Hi ha un assumpte urgent, la moció presentada per PSC i ECP sobre l'emergència educativa. Tots els grups municipals voten a favor de la urgència de l'assumpte.

 19:42 
La moció per a la suficiència financera dels ens locals s'aprova amb els vots favorables d'ERC, l'AUP, VR i Cs; l'abstenció d'ECP i el vot en contra del PSC.

 19:40 
En el torn de rèplica, Xavier Corbera (ERC) insisteix en què l'estat espanyol, que està en fallida financera, està buscant el finançament a través dels estalvis dels diversos ajuntaments, i es reafirma en què "no ens tornaran ni un euro".

Andrés Medrano (ECP) diu que és un "fals dilema" el que està plantejant ERC, i és que la fórmula que proposa la FEMP - a la qual no hem de renunciar d'entrada - és la manera més ràpida perquè es puguin executar els romanents a la nostra ciutat, tot i que insisteix en què cal millorar l'acord per tal que el seu grup parlamentari doni suport a l'acord, i diu que no comparteix la desconfiança que expressa el portaveu republicà sobre el tema del retorn dels diners.

Mª Carmen Cebrián (PSC) explica ara com funcionarà aquest acord: en cas que l'Ajuntament de Rubí decidís cedir com a préstec al Tresor Públic el seu romanent, aquests diners es retornaran al 100%, i insisteix que aquesta és la única via jurídica per tal que el Consistori pugui fer servir els seus estalvis.
 

 19:33 
A debat la moció d'ERC per per a la suficiència financera dels ens locals, que presenta ERC, i que reclama que el romanent de l'Ajuntament de Rubí no es cedeixi voluntàriament al govern espanyol els superàvits dels ajuntaments.

Després de la defensa de Xavier Corbera (ERC), els portaveus dels grups municipals de VR, Toni Garcia i de Cs, Roberto Martín, han recordat que el ple municipal ja va aprovar per unanimitat una moció per tal de reclamar que l'Ajuntament pugués disposar de tot el romanent, i que per tant esperen que es torni a aprovar i que el romanent es quedi a Rubí. També ho ha recordat Betlem Cañizar (AUP), que també va presentar una moció com aquesta, és a dir, que aquesta serà la tercera que s'aprova al ple; de fet, creu que la cessió dels romanents a l'estat seria "un cop a l'esquena a les administracions locals", quan són precisament les que estan sostenint les necessitats de la ciutadania.

Andrés Medrano (ECP) explica que l'acord que hi ha sobre la taula amb la FEMP "no és l'acord que necessita la ciutadania", i que esperen que millori perquè si no, no s'arribarà a aprovar. També ha aclarit que es parla d'una xifra de 17 milions, però que aquesta no seria la xifra real, tot i que reconeix que "no estem a disposició de renunciar a ni un sol cèntim" per tal de fer el suport que necessita la ciutadania. Respecte al text de la moció, comenta que hi ha demandes que ja s'inclouen en l'acord amb preliminar amb la FEMP i lamenta que no s'esmenti la Generalitat en aquest infrafinançament del qual acusen l'estat espanyol.

Mª Carmen Cebrián (PSC) diu que la Federació Espanyola de Municipis és l'entitat més representativa del municipalisme espanyol, i destaca que el Reial Decret aportarà molts beneficis per als ajuntaments. Així, defensa que s'ha de fer tot el possible per tal que s'aprovi perquè és l'única forma jurídica viable que s'ha trobat per tal que els municipis puguin disposar dels seus estalvis perquè la Llei Montoro els té totalment bloquejats. També ha acusat el grup proposant d'haver presentat la moció "sense haver llegit l'acord" o de voler "desinformar", perquè moltes de les coses que diu el text són incorrectes. Cebrián també explica per què la xifra de 17 milions d'euros no és la correcta, ja que segons les lleis, s'han de fer alguns ajustos que redueixen aquesta quantitat fins als 3 milions.

La moció s'aprovarà amb els vots favorables d'ERC, l'AUP, VR i Cs; l'abstenció d'ECP i el vot en contra del PSC.

 19:03 
Després d'un petit debat sobre republicanisme i valors republicans entre Montse Soler (ERC), Pau Navarro (ECP) i Roberto Martín (Cs), la moció ha quedat rebutjada amb els vots a favor d'ERC i l'AUP, l'abstenció de VR i ECP i els vots en contra de Cs i el PSC.

 18:49 
Comença el debat de les mocions, en primer lloc la presentada per ERC per retirar els honors a Joan Carles i per reprovar l’actuació del govern espanyol en la seva fugida.Montse Soler (ERC) defensa en la moció que aquest estiu s'ha produït "l'enèsim escàndol" amb relació a la Monarquia espanyola, i que ha comptat amb la connivència del govern de l'estat espanyol. Demana, doncs, que es reprovi el govern que ha permès aquesta "fugida", i que s'investigui la corrupció del rei Joan Carles.

Roberto Martín (Cs) respon, després d'un sentit record pel desaparegut Josep Maria Roset, que el Rei no ha "fugit" d'Espanya sinó que ha marxat i pot circular lliurement per tot el món. Ha retret a ERC que no demanin investigar la corrupció dels Pujol, per finalment defensar la pressumpció d'innocència i defensar que tot allò que hagi fet el Rei emèrit en l'àmbit personal ho haurà d'investigar el jutge.

Betlem Cañizar (AUP) també entoma amb humor la seva intervenció, i assegura que, amb els fets d'aquest estiu, "no em podia creure que no s'estigués movent ni una sola pedreta de les institucions que sostenen el Règim del 78". La portaveu també ha dit que hem de ser conscients que "estem al 2020, i encara tenim Reis i a sobre, ens roben".

Pau Navarro (ECP) explica que han intentat transaccionar la moció amb ERC però que no ha estat possible, cosa que demostra que amb aquesta moció només es busca assenyalar els "republicans bons i els republicans dolents", i que per això s'abstindran. "El ciutadà Joan Carles ha de ser jutjat", diu Navarro, que recorda que Gerardo Pisarello va anunciar ahir que portarien aquesta "fugida" - amb la qual el seu grup, que forma part del govern de l'Estat espanyol, ha estat molt crític - al Tribunal Constitucional.

Moisés Rodríguez (PSC) considera que aquesta moció és "desafortunada i oportunista", i que només busca la "inquina" contra el govern central, i defensa que els poders judicials facin la seva feina davant les "inquietants" informacions que han sortit sobre el rei emèrit.

 18:31 
S'aproven els documents comptables de l’acord d’aprovació definitiva del Projecte de Taxació Conjunta d’Expropiació del Col·lector en Alta de Can Xercavins del Municipi de Rubí.

No hi ha assumptes urgents a la part resolutiva, i es passa a la part de control sense fer cap recés.

 18:27 
Xavier Corbera (ERC) intervé en el punt que ha d'aprovar la novació del capital del Duet Sports, i demana si l'empresa ha presentat algun pla de viabilitat i si existeix la possibilitat de blindar l'Ajuntament davant de possibles deutes que pugui haver tingut, ja que té entès que la seva situació financera és força delicada.

El regidor d'Esports, Juan López (PSC), aclareix que el que presenta Duet Sports és una demanda al BBVA per negociar el capital durant la carència de contracte mentre ha estat decretat l'estat d'alarma, i que els ha generat pèrdues, però assegura que l'Ajuntament no hi té res a veure i que, en tot cas, si la situació canvia es tornarà a revisar.

Ana Maria Martínez (PSC) respon a Corbera que tindran en compte l'observació que ha fet sobre la conversió de negoci que està duent a terme Duet Sports per no trobar-se amb cap contratemps.

 18:20 
S'aprova per unanimitat la modificació de crèdit entre diverses àrees de despesa, que com ha explicat la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián (PSC), servirà per aportar 80.000 euros més per al teixit comercial de la ciutat.

 18:17 
S'aprova el Pacte de recuperació econòmica i social de Rubí post-Covid-19 amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC i ECP) i Cs, l'abstenció de VR i els vots en contra d'ERC i l'AUP.
 

 18:13 
També aprofita el torn de rèplica Xavier Corbera (ERC), que destaca la diferència del to de Moisès Rodríguez (PSC) i d'Ànnia Garcia (ECP), ja que el primer ha estat "d'alliçonament" i que no afavoreix la cerca de consensos.

Corbera també recorda que els grups que votaran en contra o s'abstindran també representen una part de la ciutadania, i que el govern, tot i que tingui majoria absoluta i tingui el suport de Ciutadans no pot menysprear-la.
 

 18:10 
En el torn de rèplica, Betlem Cañizar (AUP): la portaveu defensa que la seva formació té "la consciència molt tranquil·la" malgrat el seu vot en contra, perquè "es temia" que hi hagués una intervenció com la darrera, de Moisés Rodríguez (PSC).

"El consens és importantíssim, però crec que l'entenem de maneres diferents", diu Cañizar, que retreu que el govern presenti un document anomenat "Pacte" que no rebrà el suport unànime de les forces del ple i no ha comptat amb cap mena de procés participatiu de la ciutadania.
 

 18:06 
Finalment, Moisés Rodríguez (PSC) afirma que "sap greu" que el Pacte de recuperació econòmica i social no es pugui aprovar per unanimitat, que és el que creu que espera la ciutadania, ja que "segurament fan política contra el govern, però en realitat estan fent política contra la ciutadania".

Rodríguez retreu a Betlem Cañizar (AUP) que es preocupi per si la gent entendrà el seu sentit del vot, i al portaveu d'ERC, Xavier Corbera, que hagi destinat "el 80% de la seva intervenció" a parlar d'altres coses que no són el Pacte. Lamenta que Rubí "sigui l'únic municipi que no portarà un Pacte de ciutat aprovat per unanimitat", i agraeix la responsabilitat de Roberto Martín (Cs) per donar suport al document tot i haver admès que no és el seu pacte.

Finalment, el portaveu del PSC recorda que l'interès principal del govern ha estat sempre la ciutat de Rubí, i ha insistit en què un cop s'aprovi inicialment el Pacte es traslladarà a tots els agents de la ciutat perquè "se'l puguin fer seu".

 18:00 
Ànnia Garcia (ECP) defensa que aquest document és fruit de moltes setmanes de treball i la tasca que ha dut a terme el govern a respondre les qüestions més urgents de la pandèmia.

Com ja ha detallat aquest matí, totes les mesures i accions del Pacte de recuperació han estat quantificades i tenen un gran esforç de treball tècnic que s'ha de posar en valor, ja que el govern va entendre que és el que es volia per part de tots els grups, i no fer un document estrictament polític.

"És agredolç escoltar algunes intervencions", diu Garcia que creu que el govern ha fet una bona tasca d'escoltar i incorporar idees, i recorda que aquest document no és més que un inici que podrà incorporar moltes més accions, ja que es treballarà de forma oberta i amb voluntat de consens.

 17:52 
Xavier Corbera (ERC) diu que la lectura que ha fet l'alcaldessa sobre el Pacte de ciutat és la lectura "sobre el paper", i que "per experiència, ja sabem que molts dels papers en aquest Ajuntament queden en paper mullat", lamenta.

El portaveu dels republicans afirma que, a banda del Pacte, el punt més important del debat és el romanent de l'Ajuntament de Rubí, que, segons afirma, és de vital importància que es puguin destinar íntegrament a la ciutat, i no cedir-lo a l'Estat espanyol.

Respecte al Pacte, Corbera admet que s'han incorporat moltes aportacions dels grups municipals, però que la proposta d'un Pacte de ciutat que va proposar la seva formació a l'inici de la pandèmia no anava en aquest sentit, i lamenta que la seva formació mai ha obtingut resposta dels cinc eixos de treball que es van proposar a l'inici del mandat per a la transformació de la ciutat.

"Presenten una proposta de pacte que, alguna cosa no hauran fet bé, perquè només obtindran el suport de la dreta", lamenta Xavier Corbera, que anuncia que el seu partit no avalarà aquest Pacte.
 

 17:44 
Roberto Martín (Cs) diu que afronta aquest ple "amb tristesa" perquè creu que el Pacte de ciutat havia d'haver demostrat la unitat de totes les forces polítiques del ple en donar resposta a la crisi, però s'ha evidenciat que no existeix aquesta unitat. "El govern ha fet un esforç, i tenint en compte la trajectòria s'ha de valorar, però encara en podria haver fet més", diu Martín.

Malgrat tot, Ciutadans votarà a favor del Pacte, ja que, a més d'haver-hi treballat intensament des del seu grup municipal, assegura que les propostes són bones i que és millor tenir aquest document que no pas no tenir-ne cap. També demana flexibilitat en cas que alguna de les mesures i accions incloses en el pacte s'hagi de modificar en el futur.

 17:39 
Toni Garcia (VR) comença la seva intervenció reconeixent que van rebre "molt positivament" la proposta d'arribar a un Pacte de ciutat, i repassa totes les propostes que han fet arribar i que admet que han estat contemplades en el document que se'ls ha presentat des del govern.

Tot i això, també és crític amb el calendari establert amb relació als ajuts als col·lectius més vulnerables, famílies i comerços, ja que es veuran molt afectats: "hi ha accions que no poden esperar".

Per a Garcia, aquest document demostra un cop més la "incapacitat" de l'alcaldessa de liderar un bon acord que aconseguís el suport unànime de tots els grups municipals, i també creu que l'Ajuntament hauria de fer un esforç molt més gran per tal de donar resposta a la crisi.

El grup municipal de Veïns per Rubí anuncia la seva abstenció a la votació del Pacte de ciutat.

 17:33 
Betlem Cañizar (AUP) lamenta que aquest pacte, que era "una demanda de l'oposició" arribi tan tard, ja que el calendari previst després del 30 d'abril era d'unes poques setmanes. La portaveu de l'Alternativa reconeix que moltes de les seves propostes sí que estan contemplades, però que al cap i a la fi "són paper".

Remarca que s'inclou l'escola d'Hostaleria que s'ubicarà al mercat, un alberg d'emergència que ja estava previst abans però que va acabar "saltant" dels Pressupostos, o un gran gruix de recursos - prop d'un milió d'euros - a Projecció de la Ciutat mentre que no es contempla el Centre d'Empoderament Feminista o les partides d'Igualtat o Salut Pública són molt minses. La portaveu de l'Alternativa critica que no hi ha prou accions per una transformació profunda de la mobilitat, ni es contempla el Fons d'Infància.

Finalment, Cañizar retreu al govern que no s'hagi compartit amb l'oposició la tasca de reformulació del Pressupost del 2020 i l'elaboració del Pressupost del 2021.

Per aquestes raons, entre d'altres, l'Alternativa d'Unitat Popular votarà que no al Pacte de ciutat.

 17:26 
A debat l'aprovació del Pacte de recuperació social i econòmic post-Covid-19 de la ciutat de Rubí

L'alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC), presenta el document a la resta de forces polítiques del ple posant en valor la tasca compartida, el treball tant polític com tècnic, i l'esforç que s'ha fet per donar resposta a una pandèmia "sense precedents".

"Cal unitat política, social i econòmica si volem sortir enfortits d'aquesta experiència", diu Martínez, que demana projectar aquesta imatge d'unitat a la ciutadania per tal de recuperar "el pols de la ciutat".

Com ja ha explicat aquest matí, l'alcaldessa destaca que del centenar d'accions que s'inclouen al document, moltes d'elles ja han estat posades en marxa i han vingut per quedar-se, i també afirma que les propostes que han fet arribar els diversos grups municipals han estat incloses.

"Estem davant d'un dels fulls de ruta més importants dels darrers anys a Rubí", conclou Ana Maria Martínez, que demana "unitat i generositat" a les forces polítiques.

 17:20 
S'aproven inicialment les Cartes de Servei amb els vots a favor de VR, Cs i l'equip de govern (PSC i ECP) i les abstencions de l'AUP i ERC.

 17:19 
A debat l'aprovació inicial de les Cartes de Serveis de diversos serveis municipals

El regidor de Participació Ciutadana, Pau Navarro (En Comú Podem) explica el procés participatiu que s'ha seguit, i que ha rebut només una aportació i diverses preguntes. Un cop aprovades inicialment, s'iniciarà un nou període d'exposició pública.


 

 17:16 
S'aprova l'acta de la sessió anterior, i a continuació es passa a la dació de comptes de vuit punts.

Intervé Betlem Cañizar (AUP) per fer unes observacions als punts de modificació del Pla Estratègic de Subvencions, que l'alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC) s'ha compromès a respondre-li un cop estiguin clars.

També intervé Robert Masalias (ERC), que demana els motius de l'endarreriment en el pagament de factures tenint en compte la solvència financera de l'Ajuntament, ja que suposa un perjudici per a les empreses i els seus treballadors, i quines són les solucions que proposa l'Ajuntament. L'alcaldessa, novament, en pren nota i es compromet a traslladar aquesta informació tan bon punt sigui possible.

 17:09 
Comença el ple municipal amb el malauradament habitual minut de silenci per totes les dones víctimes de la violència masclista que hi ha hagut des del darrer ple.

 16:45 
L'alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC), i la segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia (En Comú Podem) han presentat aquest matí el Pacte que se sotmetrà a votació al ple d'aquesta tarda, esperant rebre el suport de totes les forces polítiques amb representació al Consistori, ja que, segons han explicat, recull la voluntat conjunta de tots els grups sobre com donar resposta a la crisi del coronavirus en totes les seves dimensions.

 16:30 
A la part resolutiva del ple d'avui es donarà compte de la modificació del Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament 2019-2021, de l'informe resum sobre el control intern corresponent a l'any 2019, del Pla anual de control financer i auditories per a l'any 2020, i de l'execució pressupostària i de la morositat del segon trimestre de 2020.

 16:00 
Hi haurà una altra moció que no consta inicialment a l'ordre del dia, i per tant s'haurà d'aprovar per urgència. Tal com ha publicat En Comú Podem Rubí a les seves xarxes socials, el text serà sobre l'emergència educativa.
 

 15:50 
Pel que fa a les mocions, només se'n debatran dues, presentades per ERC: un text per reclamar que el romanent de l'Ajuntament de Rubí es quedi a la ciutat i no es lliuri a l'Estat; i l'altra de rebuig a la Monarquia i reprovació a la Moncloa per la marxa del rei emèrit Joan Carles I.


 15:45 
L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i la segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia, han presentat aquest matí els continguts del Pacte per a la recuperació econòmica i social de Rubí, que inclou més d'un centenar de mesures per fer front a la crisi post-Covid-19 i estarà dotat amb gairebé nou milions d'euros.

 15:30 
Aquest dijous (17h) se celebra el ple municipal de Rubí corresponent al mes d'agost. El punt més destacat de l'ordre del dia serà l'aprovació del Pacte per a la recuperació econòmica i social de Rubí, i només es debatran dues mocions - ambdues presentades per ERC - a la part de control, tret que hi hagi algun text que entri per urgència.

 

Participació