habitatge

Es modifica el calendari del procés participatiu del Pla local d'habitatge de Rubí

Segons la diagnosi, Rubí té uns 1.500 pisos buits, un 80% propietat de grans tenidors

per RubiTV.cat, 7 de setembre de 2020 a les 17:00 |
Arrenca el procés participatiu del Pla local d'habitatge | Ajuntament de Rubí
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest mes de juliol va arrencar el procés de participació ciutadana per a l'elaboració del Pla local d'habitatge de Rubí, que s'allargarà fins el 12 d'octubre a través de la plataforma Rubí Participa. Es preveu que al setembre, la participació ciutadana es faci de forma presencial a través de parades, tallers, un debat obert i una sessió amb actors socials i professionals.

L'equip redactor del Pla local ja ha tancat els treballs de la primera fase, de diagnosi, que s'ha fet a partir de les dades demogràfiques de diverses fonts i projeccions de població que fa l'IDESCAT. L'anàlisi se centra en sis aspectes: evolució i característiques de la població, mercat de l'habitatge, col·lectius amb especial necessitat d'habitatge, evolució i estat del parc residencial, previsions demogràfiques i de necessitat d’habitatge, i objectiu de solidaritat urbana. A més, inclou un resum de les necessitats d'habitatge per als propers anys, per tipologies de població i possibles àmbits d'actuació que s'hauran d'afrontar durant l'elaboració del pla d'acció.


Segons aquest document, Rubí necessitarà 4.779 habitatges per assolir el 15% de vivendes destinades a polítiques socials en 20 anys, incloent habitatges nous de propietat municipal, allotjaments dotacionals, habitatges provinents de la Borsa de Mediació i pisos cedits per grans tenidors, entre d'altres. La principal estratègia de l'Ajuntament és la mobilització del parc existent, uns 1.500 pisos buits, dels quals un 80% serien propietat de grans tenidors.

La diagnosi també identifica els col·lectius amb necessitats especials d’habitatges i les casuístiques pròpies de la ciutat: la tendència a la sobreocupació dels habitatges, els alts índexs de població jove en situació de vulnerabilitat que té molt difícil accedir a un habitatge, la tendència creixent dels preus de lloguer, la manca d’habitatges per fer front a les situacions d’emergència social, i la cronificació de la vulnerabilitat.


La participació ciutadana, clau per a l'elaboració del Pla local d'habitatge

La participació ciutadana serà un dels ele,ents clau per elaborar el Pla local d'habitatge, i a partir del setembre s'han programat diverses jornades de caire presencial. A causa de les mesures de restricció per la Covid-19, el calendari inicialment previst s'ha modificat. 

Així, s'han establert dos punts de participació, a la biblioteca Mestre Martí Tauler i al Mercat Municipal, a partir del 21 de setembre:

Biblioteca Mestre Martí Tauler (c. Aribau, 5)
  • Dilluns 21 de setembre: de 17 a 20 h
  • Dimarts 22 de setembre: de 17 a 20 h
  • Dimecres 23 de setembre: de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Dijous 24 de setembre: de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Divendres 25 de setembre: de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
Mercat Municipal (c. Cal Gerrer, s/n)
  • Dimarts 29 setembre: de 11 a 13 h
  • Dimecres 30 setembre: de 11 a 13 h
  • Dijous 1 octubre: de 11 a 13 h i de 17 a 19 h
  • Divendres 2 octubre: de 11 a 13 h i de 16 a 19 h
  • Dissabte 3 octubre: de 11 a 13 h
També hi haurà tres tallers participatius presencials: una sessió amb personal tècnic municipal que servirà per recollir una mirada transversal sobre les necessitats i estratègies prioritàries en matèria d’habitatge (2 d’octubre); un debat obert a la ciutadania on s’exposarà la diagnosi i es posaran en comú objectius i estratègies (8 d’octubre, les inscripcions ja es poden fer al web municipal); i una sessió amb actors socials i professionals que comptarà amb la participació dels agents que formen part de la Mesa pel dret a l’habitatge, d’entitats gestores i APIs, entre d’altres (20 d’octubre).

El Pla local d’habitatge ha de fixar les propostes i compromisos municipals en aquest àmbit per als propers sis anys, amb l’objectiu principal de garantir a tota la ciutadania l’accés a una vivenda digna i justa, a través de polítiques actives en matèria d’habitatge social. El govern entén que la implicació de la ciutadania en aquest procés és necessària per conèixer la realitat des de diferents punts de vista, atès que el tema de l’habitatge és molt complex i hi ha molts col·lectius involucrats; per saber les necessitats que existeixen; i per recollir idees i propostes que puguin donar-hi resposta.

 

Participació