«L'1 d'octubre de 2017 va ser un dia molt important per Catalunya i la democràcia»

La Plataforma 1 d'Octubre de Rubí commemora la jornada del referèndum el dia del tercer aniversari

El Casal de la Gent Gran de Rubí va ser un dels col·legis electorals de l'1 d'octubre de 2017
El Casal de la Gent Gran de Rubí va ser un dels col·legis electorals de l'1 d'octubre de 2017 | Marta Casas
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:52h
La Plataforma 1 d'Octubre ha organitzat per a la jornada d'avui petits actes simbòlics de commemoració i record de la jornada del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017 a Rubí. Aquest matí, a les 9h, diverses persones s'han aplegat davant dels col·legis electorals - els cinc instituts, el CAP Anton de Borja i el Casal de la Gent Gran de Rubí - per rememorar el moment de constitució dels col·legis.

L'acte ha consistit en la col·locació d'una pancarta amb el lema Aquí vam votar l'1 d'octubre de 2017 a la porta del Casal de la Gent Gran, i un breu parlament de Martí Pujol, integrant de la Plataforma 1 d'Octubre, a la trentena d'assistents.

Pujol ha volgut ressaltar en primer lloc la unitat que mostren els partits i entitats independentistes a Rubí, que formen part, tots ells, de la plataforma que ha organitzat la commemoració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i que van fer-lo possible ara fa tres anys.

"Fa tres anys érem aquí, vam votar i vam defensar els col·legis quan ens van arribar notícies que venia la Policia Nacional des de Castellbisbal cap aquí", recorda Pujol.

El també presdent d'Òmnium a Rubí creu que l'1 d'octubre de 2017 "va ser un dia molt important per Catalunya, per la democràcia, i per Europa, ja que no hi ha precedents d'una votació d'aquestes característiques", i ressalta que "malgrat la repressió, les amenaces, els impediments... van votar més de dos milions de persones".

"És un dia que haurem de recordar sempre, fins i tot quan ja haguem assolit l'objectiu de la independència i la República Catalana, ja que forma part de la nostra història", ha conclòs Pujol.

L'1 d'octubre, una data de "reivindicació de drets fonamentals"
 

El CAP Anton de Borja va ser un dels col·legis electorals de l'1 d'octubre de 2017 Foto: Cedida

Des del CAP Anton de Borja, Jordi Muntan, també membre de la Plataforma, ha declarat que des de l'1 d'octubre de 2017 "hi ha una consciència molt més gran de drets fonamentals com el dret a decidir, però també a opinar sobre altres qüestions, com per exemple l'habitatge".

Segons Muntan, l'1 d'octubre "es va donar un pas importantíssim perquè la societat se senti més lliure a expressar el que pensa i també ha servit per veure quin tipus de repressió pot exercir un estat com l'espanyol, que encara està molt enclaustrat en un passat, i perquè tothom es tregui la careta".

Finalment, des de l'Institut Duc de Montblanc, Enric Larreula ha considerat que la jornada de l'1 d'octubre ha de servir per recordar "que encara som aquí, encara insistim i no deixarem mai de fer-ho". Cristina Álvarez ha afegit que "aquest és el dia de la ciutadania, el de més de dos milions de ciutadans que van sortir a apropiar-se de les urnes per una vegada, ja que això humilia l'Estat espanyol".

Aquesta tarda, a les 20h, s'ha convocat una concentració a la plaça de la Nova Estació - o plaça U d'Octubre -, on es farà un parlament sobre l'1-O i es tornarà a col·locar la placa que va rebatejar la plaça tot just fa un any.
 

El Duc de Montblanc va ser un dels col·legis electorals de l'1 d'octubre de 2017 Foto: Cedida