El ple de Rubí debatrà una moció en suport a Quim Torra després de la seva inhabilitació

ERC i Junts per Rubí presenten el contingut del text, que rebrà el suport de l'AUP en la propera sessió plenària ordinària

Redacció
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:39h
ERC i Junts per Rubí expliquen el contingut i el sentit del text
ERC i Junts per Rubí expliquen el contingut i el sentit del text | Cedida
ERC i Junts per Rubí van presentar ahir a la tarda la moció que presentaran les formacions sobiranistes al proper ple, de suport al president Quim Torra després de la seva inhabilitació. El mateix dilluns, representants de tots els partits i entitats independentistes de Rubí van convocar una concentració de protesta davant la inhabilitació.

"Per nosaltres, per sobre de tot hi ha la democràcia, i esperem que així es llegeixi en aquest ple: el respecte a les institucions i al que decideix el poble, agradi més o menys", va explicar Xavier Corbera, portaveu d'ERC, que serà el grup que presentarà la moció al ple atès que Junts per Rubí no hi té representació. Per als republicans, la inhabilitació és "un cop d'estat perpetrat des d'instàncies judicials", cosa que és "una mala notícia per tots els demòcrates".

A més de defensar el president, Corbera també va explicar que amb la presentació d'aquesta moció volen enviar a la ciutadania "un missatge d'unitat, de que això només està a les mans de la gent, i que els partits polítics hem d'escoltar i prendre la iniciativa per aconseguir l'objectiu comú per sobre de tot".

Respecte a l'absència de l'AUP, l'altra força independentista amb representació al ple, en la presentació de la moció als mitjans de comunicació, Corbera va explicar que des del grup municipal alternatiu es volia fer un acte més ampli, amb la participació de les entitats sobiranistes, però des d'ERC i Junts per Rubí "vam valorar que una moció és una qüestió de grups municipals, i que dilluns ja hi va haver aquest acte unitari de rebuig a la inhabilitació".

L'AUP, que ha confirmat el seu suport al text, considerava que les entitats i moviments ciutadans com Òmnium, ANC o els CDR havien de ser partícips de la presentació d'aquesta moció, ja que "han estat patint aquesta repressió que vulnera drets fonamentals" i que, per tant, era important incloure'ls "en qualsevol acció o reivindicació, sigui ciutadana o institucional".

Per la seva banda, Jaume Buscallà, portaveu de Junts per Rubí, va dir que "ens trobem davant d'una nova embestida cap als drets de la ciutadania, per fer mal al nostre poble", i va recordar que ens trobem amb un president a l'exili i un vicepresident a la presó.  "Malauradament, hi ha partits de l'estat espanyol que miren cap a una altra banda i no s'atreveixen a qüestionar el seu propi país", va lamentar.

Buscallà també considera que "això no és una inhabilitació d'un president, sinó dels drets democràtics dels ciutadans de Catalunya", una qüestió que considera "prou greu" com perquè la ciutadania, més enllà de les seves simpaties polítiques, no es plantegi "seriosament i honesta" posar en qüestió "determinades essències i ideologies de partits polítics i líders".

La moció, que es debatrà al ple municipal del proper 29 d'octubre, rebrà el suport de l'AUP, però Xavier Corbera també va revelar que s'havia posat en contacte amb En Comú Podem per mostrar-los la seva intenció de negociar i transaccionar i rebre el seu vot favorable: "Entenem que per sobre de tot són demòcrates, pel seu posicionament a nivell nacional també considerem que han entès la gravetat de la situació i també estan vivint, a nivell estatal, el que representa el règim del 78", va dir.

En aquest sentit, Jaume Buscallà també va recordar que "de la mateixa manera que inhabiliten un president d'un partit, ideologia o tendència política, és a dir, als seus votants; en qualsevol moment en poden inhabilitar altres".