El PP recull signatures per la seva campanya «anti-okupes»

Juan José Giner, responsable local, i Óscar Ramírez, president provincial del partit, presenten la seva proposta a Rubí

Óscar Ramírez, Juan José Giner i Rafa Páez, presenten el seu pla «anti-okupes»
Óscar Ramírez, Juan José Giner i Rafa Páez, presenten el seu pla «anti-okupes» | Marta Casas
05 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 10:11h
El PP ha presentat a Rubí la seva proposició de llei contra l'ocupació il·legal d'habitatges i en defensa de la propietat privada. Els responsables d'explicar el contingut d'aquesta proposició de llei han estat el president provincial del partit, Óscar Ramírez, i el responsable local, Juan José Giner.

Segons han explicat, la província de Barcelona és on més ocupacions il·legals es registren, arribant a 2.600 ocupacions il·legals només en el primer semestre de l'any 2020. A Rubí, la presència de pisos ocupats sense títol habilitant ha augmentat, en el període 2012-2019, un 240%, segons les dades del Pla Local d'Habitatge i tal com ha explicat Juan José Giner: de 207 habitatges el 2012 es va passar a les 703 el 2019, i el març de 2020, el nombre s'enfilava a les 850. D'aquests, un 87% són propietat de grans tenidors, un 7% d'habitatges públics i un 6% de propietat de particulars.

Del total d'habitatges de Rubí, només un 1% forma part del parc públic, un fet que Giner atribueix als successius governs d'esquerres que hi ha hagut a la ciutat en la democràcia, destacant que "en els darrers 20 anys només s'han construït 22 habitatges de protecció oficial, i en els darrers 10, cap".

Giner reconeix que "en alguns casos" les ocupacions es donen per part de famílies en situació de vulnerabilitat, però en d'altres, "alimenten màfies i afecten els veïns per l'incivisme que creen". Amb això, doncs, "moltes vegades els tèncics municipals no saben qui està rebent realment els ajuts per al lloguer", i per això reclama més coordinació entre els Serveis Socials i els propietaris d'immobles.

Les principals mesures del PP recollides en la proposició de llei

El president provincial del PP, Óscar Ramírez, ha explicat que el partit ha engegat una campanya de recollida de signatures per donar suport a una proposició de llei presentada pels populars al Congrés dels Diputats i que pretén fer front a les ocupacions il·legals i defensar la propietat privada.

La proposició de llei recull diverses mesures, de les quals Ramírez n'ha destacat les cinc principas: que es desnonin els okupes en 12 hores, que els habitatges ocupats no es puguin considerar el seu domicili habitual i que tampoc s'hi puguin empadronar, ja que un cop han "usurpat" la propietat s'hi poden empadronar "i tenir accés a tots els serveis socials i comunitaris de l'Ajuntament", ha dit Ramírez.

El PP també proposa que les comunitats de propietaris puguin emprendre "accions legals" contra els ocupants il·legals d'una vivenda al seu bloc, ja que "és sabut per tothom que existeixen molts problemes de convivència: festes, fer foc, punxar la llum o l'aigua...", diu Ramírez. Finalment, també demanen que les persones jurídiques puguin iniciar procediments de desnonament.

L'objectiu d'aquesta proposició de llei, segons Ramírez, és la defensa de la propietat privada i de les classes mitjanes: "Molts cops l'esquerra s'omple la boca amb els grans tenidors, els fons d'inversió o voltor, i no hem d'oblidar que més del 80% dels habitatges pertanyen a petits tenidors, classe mitjana que amb el seu treball i estalvis han aconseguit comprar-se una propietat i els ingressos que en treu són un complement al seu salari o jubilació", assegura el president provincial del PP.

A dia d'avui, el PP ha recollit unes 500 signatures en l'àmbit de Barcelona, i unes 10.000 a través de la plataforma Change.org.