Rubí s'agermana amb Els Guiamets

Un pas més en la continuació del treball de recuperació de la memòria històrica de la mà de Neus Català

Autoritats, familiars i veïns de Neus Català a l'escultura dedicada a ella al seu poble
Autoritats, familiars i veïns de Neus Català a l'escultura dedicada a ella al seu poble | Ajuntament de Rubí - Localpres
Redacció
14 d'octubre del 2020
Aquest dissabte s'ha formalitzat l'agermanament entre els Ajuntaments de Rubí i Els Guiamets, amb la signatura de l'acord per part de les alcaldies. Les dues poblacions on va residir Neus Català, penúltima supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, refermen així el seu compromís amb la recuperació i reparació de la memòria històrica.

L'agermanament s'ha celebrat a Els Guiamets, fins a on s'ha desplaçat una delegació formada per l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez; el primer tinent d'alcaldia i regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez; la segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia; i el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro.

A l'acte també hi han assistit familiars de Neus Català, residents a França, i algunes persones del poble que van conviure-hi.

En el marc d'aquesta visita, les autoritats i els familiars han visitat alguns indrets significatius, com ara l'escultura Solidaritat, de Ció Abellí, dedicada a Neus Català i a totes les persones que lluiten per travessar murs impossibles; i també a l'antiga casa de la supervivent, on hi ha una Stolperstein.

Amb la formalització de l'agermanament amb Els Guiamets, continuarà un intercanvi entre ambdues poblacions per tal de continuar la tasca de recuperació de la memòria històrica: en pocs mesos, està previst que es canviï el nom de la plaça Nova per plaça de Neus Català Pallejà, i s'espera que sigui aleshores quan una delegació de l'Ajuntament d'Els Guiaments pugui tornar la visita a Rubí.

L'alcaldessa de Rubí ha destacat la importància de posar el vincle existent entre les dues poblacions on va residir Català al servei de la memòria hisòrica, per visibilitzar el llegat de la supervivent, "la seva lluita per les llibertats, una innegable resistència davant la repressió i una integritat que la va acompanyar tota la vida".

Miquel Perelló, alcalde d'Els Guiaments, s'ha expressat en un sentit similar, i ha lamentat que la lluita antifeixista de Neus Català mantingui la vigència tants anys després.

El regidor de memòria històrica, Pau Navarro - que forma part del grup municipal que va proposar aquest agermanament i el canvi de nom de la plaça - ha lloat la tasca de Neus Català, que "va dedicar tota la seva vida política posterior a l'exili a recuperar el testimoni dels deportats", una tasca que es continuarà fent a Rubí a través de la Taula de Memòria Històrica.