Sant Cugat tindrà ​el primer hort urbà de permacultura i de bosc comestible de la ciutat

Se situarà a l'avinguda de Roquetes i estarà gestionat per l’Associació cultural CRAC de La Floresta

Redacció
24 d'octubre del 2020
Sant Cugat tindrà el primer hort enfocat amb el cultiu de permacultura i bosc comestible de la ciutat. Se situarà a l'avinguda de Roquetes i estarà gestionat per l’Associació cultural CRAC de La Floresta. Així ho ha aprovat la Junta de Govern Local de la ciutat. 

El solar és de 3.900 m2 i està al costat del Park&Ride de l'avinguda. Els treballs inclouen la millora del terreny, la instal·lació de reg, la definició de parcel·les de cultiu, la instal·lació de caseta d’eines i el tancament perimetral i l’adequació d’una rampa d’accés per complir condicions d’accessibilitat. Les obres tenen un cost previst d’uns 75.000 euros i pròximament es licitaran per poder començar l’obra.

La regidora de sostenibilitat i comissionada per a l’emergència climàtica, Alba Gordó, ha recordat que "projectes com el d’Alimentem Collserola, el de l’Ortiga o el de La Rural estan recuperant l’agricultura i la ramaderia a Sant Cugat des d’una perspectiva de l’agroecologia". I amb aquest nou hort "volem també apropar aquesta perspectiva a la ciutat, per incentivar així el consum de proximitat i temporada". 

L’espai estarà dividit en dos: per una banda, diverses parcel·les per de Sant Cugat, i per l’altra el bosc comestible -plantació de fruiters variats que vagin donant fruita tot l’any-. Cal recordar que la permacultura (agricultura permanent) és el disseny conscient i el manteniment d'ecosistemes agrícoles productius, els quals tenen la diversitat, estabilitat i resistència dels ecosistemes naturals.

Per Gordó, "els horts urbans son una de les demandes més freqüents als pressupostos participatius, i una de les més necessàries també en un context de crisi climàtica i social en què caldrà poder garantir l’alimentació saludable a tothom". Aquest projecte se suma al de l'hort del carrer Andana, que l'Ajuntament està a punt de licitar.

Els horts urbans de Sant Cugat

L'octubre de 2016 va arrancar l’hort comunitari de Mira-Sol, com a experiència pilot del Programa Cultiva't. El mateix any es va aprovar la primera convocatòria per a la utilització temporal de terrenys per a horts urbans. El resultat del concurs va ser l’adjudicació dels horts urbans a les entitats següents que van posar en marxa els horts entre el maig i juny de 2017:
- Horts de Volpelleres: AAVV de Volpelleres
- Horts del carrer Amposta Sud: Ateneu Santcugatenc

El segon concurs d’horts urbans (maig de 2017) va cedir els espais a les entitats guanyadores següents:
- Horts parc Ildefons Cerdà: Xarxa Monestir Sant Francesc, Associació Gilgal i Aula de So
- Horts Amposta Nord: Ateneu Santcugatenc
- Horts del parc del Turó de Can Mates: AMPA de l'escola i Associació d'hortolans/es
- Horts carrer Andana: AEiG Berenguer el Gran, Esplai Sarau, Esplai Pica-Roca, Escola d'Excursionisme
- Horts Avinguda Roquetes: Associació cultural CRAC

Entre novembre de 2017 i abril de 2019 s’han posat en marxa els horts del parc Ildefons Cerdà, els horts del Turó de Can Mates i els Horts del carrer Amposta Nord. En els propers mesos s’executaran les obres per posar en marxa els horts del carrer Andana i els horts de l’Avinguda de les Roquetes.