La Generalitat autoritza l'abocador de Can Balasc

La proposta de resolució autoritza l'adequació a la normativa vigent de la llicència municipal d'obertura

Fotograma del vídeo de Can Balasc vist des de l'aire
Fotograma del vídeo de Can Balasc vist des de l'aire | Rubí Sense Abocadors
26 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:59h
La Plataforma Rubí Sense Abocadors ha anunciat aquest matí que la Generalitat ha atorgat l'autorització ambiental a Arrins, SL per a l'activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos a Can Balasc. Així, Rubí es convertirà en l'únic municipi amb tres grans abocadors autoritzats de manera simultània. 

L'entitat explica que "algú pot pensar que aquest despropòsit ha de tenir alguna compensació, però en ser dipòsits de titularitat privada, no hi ha cap retorn al municipi" - cosa que tampoc faria que els veïns estiguessin d'acord amb la implantació d'un altre abocador, remarca la Plataforma.

En canvi, "hem de suportar un trànsit continu de camions de grans dimensions pel mig de zones residencials, acumulació de brutícia a la calçada i als vorals, episodis de males olors i proliferació de fauna d'ambients degradats", alerta la Plataforma.

Com ja va anunciar l'entitat, un cop esgotada la via administrativa, portarà aquesta decisió als tribunals, ja que considera que "hi ha d'haver un límit, i Rubí ja l'ha superat fa temps". A més, recorden que un abocador d'aquestes característiques genera molèsties durant els 20 anys d'activitat, "però la seva petjada es queda per sempre".

La notificació es va rebre el passat 13 d'octubre, contra la decisió es pot presentar un recurs de reposició davant el conseller de Territori i Sostenibilitat o bé un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el termini d'un mes o de dos mesos respectivament.

Segons ha explicat la Plataforma a RubiTV.cat, el procés és molt llarg i costós, amb la qual cosa estan estudiant totes les possibilitats que hi ha sobre la taula.

Què diu la proposta de resolució per la qual s'adequa a la normativa vigent la llicència municipal d'obertura de l'abocador de Can Balasc?

El document de la proposta de resolució emès pel Departament de Territori i Sostenibilitat recorda que l'autorització s'està tramitant en compliment dels diferents pronunciaments judicials en els quals es reconeix el dret de l'empresa Arrins, SL a obtenir llicència d'activitats classificades per al dipòsit que havia sol·licitat l'any 1994, i de les diferents actuacions realitzades per l'Ajuntament de Rubí, concretament l'atorgament de la llicència d'obertura de l'abocador (abril de 2012, per sentència) i l'emissió de l'acta de comprovació favorable (desembre de 2017, un altre requisit de la sentència).

Entre les respostes a les al·legacions, el departament explica que el projecte presentat "no està subjecte" a l'estudi d'impacte ambiental que li reclamava l'Ajuntament, ja que quan es va sol·licitar la llicència d'activitat l'avaluació venia regulada per altres normatives on el tipus de dipòsit de Can Balasc "no es troba recollit".

A més, afegeix que l'avaluació ambiental dels projectes "es porta a terme abans de la seva autorització i execució", i "com és sabut el dipòsit de Can Balasc compta ja amb acta de comprovació i llicència d'obertura", cosa que fa que no pugui ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental segons la Llei 21/2013, de 9 de desembre perquè és un projecte "totalment o parcialment executat".

També s'ha estimat parcialment una al·legació que demanava que no s'admetessin a tràmit 82 codis de residus, ja que no estan contemplats a la llicència atorgada per l'Ajuntament, però es desestimen les que feien referència al volum de residus, la mobilitat generada o la caducitat de la llicència d'activitats. La capacitat total de residus serà d'1.085.150 m3, tal com té autoritzat per la llicència municipal.