Pren forma el moviment per la jornada escolar contínua a Rubí

Representants de la plataforma de diversos centres educatius expliquen a RubiTV.cat els motius per reclamar-la

L'escola Teresa Altet és un dels centres educatius que compta amb un grup per reivindicar la jornada contínua
L'escola Teresa Altet és un dels centres educatius que compta amb un grup per reivindicar la jornada contínua | Marta Casas
28 d'octubre del 2020
Actualitzat el 29 d'octubre a les 12:09h
Durant les darreres setmanes, grups de famílies de Rubí han posat en marxa un seguit de grups, d'una quinzena d'escoles de la ciutat, per reivindicar la jornada escolar contínua. En una conversa amb RubiTV.cat, la coordinadora del la plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya, Neus Arañó, ha explicat els avantatges que tindria la implementació d'aquesta jornada.

La proposta de la jornada contínua és, senzillament, modificar l'horari actual (de 9h a 16.30h), però mantenint la mateixa quantitat d'hores lectives, que es farien entre les 9h i les 14h, deixant l'espai de 14h a 16.30h per dinar i el lleure.

Segons explica Neus Arañó, la jornada contínua ajuda a millorar el rendiment escolar dels nens i nenes, ja que s'aprofiten les hores de més receptivitat; de fet, actualment ja se solen fer les assignatures que requereixen una major concentració per part dels alumnes a les primeres hores del matí, i és un horari que s'adapta millor a les necessitats dels nens, reduint la fatiga i l'estrés.

El principal avantatge, segons expliquen les impulsores del moviment a Rubí, és la conciliació familiar, ja que es permetrien diversos horaris de recollida (les 14h o les 16.30h) dels infants, i s'evitarien desplaçaments extraordinaris i "corredisses" per tornar a ser a classe a l'hora després de dinar. La conciliació, a més, s'amplia al personal docent, i no només a les famílies. Aquest aspecte també té un benefici econòmic, ja que les famílies estalvien en despeses de menjador i desplaçaments.

15 escoles de Rubí ja tenen un grup coordinador per la Jornada Contínua

A Rubí, 15 dels 19 centres educatius ja han organitzat el seu propi grup de promoció i coordinador per reclamar la jornada contínua. Segons han explicat l'Elisabet, coordinadora del grup del Rivo Rubeo; la Cristina, ajudant del grup general de Rubí; la Pilar, presidenta de l'AFA de l'escola Mossèn Cinto Verdaguer, i la Cristina, coordinadora de l'Escola del Bosc, "la proposta té una molt bona rebuda entre les famílies i el personal docent dels nostres centres".

Aquest grup de famílies celebra que, per primera vegada, el departament d'Educació no hagi respost amb un "no rotund" a la possibilitat d'estudiar la implementació de la jornada contínua, com ara fa tres anys quan es va iniciar el moviment que el reclama.

Les mares reivindiquen el "dret a decidir" sobre l'horari lectiu dels seus fills, i creuen que cada centre ha de poder escollir, en funció de l'opinió de les famílies, si apliquen la jornada contínua o la partida, i que les famílies també puguin escollir el centre en funció de la seva preferència per un tipus d'horari o un altre.

La jornada contínua ajudaria a prevenir contagis de Covid-19?

El fet de tenir un horari continu, i que permetria la recollida dels infants en tres horaris diferents - les 14h els que no es queden al menjador, les 15.30h els que dinen a l'escola, i les 16.30h els que es queden al menjador i volen disposar d'una estona de lleure - també ajudaria a prevenir els contagis de Covid-19, ja que es reduiria el nombre de desplaçaments a l'escola i també les aglomeracions.

Així ho consideren algunes famílies de l'escola Teresa Altet que també formen part del moviment per la jornada contínua, i que van explicar a RubiTV.cat que, amb relació a les mesures sanitàries preses per part del departament d'Educació, tampoc s'ha escoltat l'opinió de les famílies, malgrat la direcció del centre sempre ha estat molt atenta i comprensiva amb les seves demandes i preocupacions.
 
Dues mares es van posar en contacte amb aquest mitjà després que, per error, es comuniqués el confinament d'un grup escolar al Teresa Altet: segons van explicar, una professora especialista va donar positiu per coronavirus però no es va confinar cap dels alumnes mentre se'ls feia la PCR. Arran d'aquest error comunicatiu, les mares van exposar la seva "preocupació" per la tornada a les aules, ja que consideren que no és tan segura com es vol fer veure. "Per què hi ha d'haver "normalitat" a les escoles, si no n'hi ha als centres de treball, els equipaments municipals...?", es pregunten.
 
La ubicació del Teresa Altet, a més, fa que a les hores d'entrada i sortida es produeixin algunes aglomeracions, ja que no s'ha efectuat cap tall de trànsit per part de la policia local entorn de l'escola - sí que, des del centre, el conserge i la mateixa directora de l'escola intenten facilitar aquesta aturada de trànsit.

Gran enquesta a les escoles per conèixer l'opinió de les famílies

La coordinadora del moviment per la jornada contínua a l'escola, Neus Arañó, va avançar a RubiTV.cat que la setmana que ve es durà a terme una gran enquesta entre les famílies per conèixer el grau de suport que té el moviment als diversos centres educatius.

Les quinze escoles de Rubí que tenen grups coordinats per demanar la implementació de la jornada contínua - totes les públiques i l'escola Balmes, els Maristes i la Montserrat - ja estan organitzant la logística per fer aquest referèndum, i continuaran movent fils per promoure la jornada contínua als seus centres.