Unió de Pagesos demana al Govern que garanteixi la caça per a prevenir els danys de fauna als cultius

Vol que es garanteixi poder fer batudes de senglar, conill, cérvol i cabirol en temps de pandèmia quan se superi el llindar d’emergència cinegètica

Uns senglars per uns camps d'Osona.
Uns senglars per uns camps d'Osona. | Carme Molist.
NacióGarrotxa
29 d'octubre del 2020
Unió de Pagesos ha demanat als departaments d’Agricultura, Territori i Salut que garanteixin que, mentre estigui vigent l’estat d’alarma, es puguin dur a terme les actuacions necessàries per a protegir els cultius dels danys de la fauna cinegètica i per a evitar la difusió de malalties com la pesta porcina africana i la tuberculosi bovina.

El sindicat recorda que és urgent preveure que es podran dur a terme aquestes actuacions per a mantenir l’abastiment alimentari com a servei essencial, així com evitar el malbaratament i  garantir la seguretat viària, amb l’establiment d’un protocol amb les mesures necessàries per a la prevenció de la Covid-19.

Amb la finalitat de gestionar les poblacions de senglar i de conill i d’evitar-ne un augment i un descontrol, Unió de Pagesos reclama que en totes les zones en què s’està a punt de superar o se superi el llindar d’emergència cinegètica, d’acord amb la normativa, es garanteixi que es podran dur a terme batudes i altres accions de caça col·lectiva durant el període hàbil de caça. Amb el mateix objectiu, cal garantir la possibilitat de fer actuacions per a controlar poblacions com el cabirol i el cérvol, i altres espècies de caça menor que també provoquen danys importants a causa de la sobrepoblació.

Així mateix, per garantir l’abastiment alimentari mentre duri l’estat d’alarma, si s’estableixen mesures de restricció de la mobilitat, cal assegurar que es podran seguir duent a terme actuacions cinegètiques amb autorització excepcional per part de la pagesia o dels caçadors de les àrees privades de caça on estiguin les parcel·les per a la protecció dels cultius i ­del bestiar. El sindicat també demana que, en aquest cas, es tornin a habilitar canals per facilitar la presentació de sol·licituds d’autorització excepcionals per danys per part dels pagesos.

En el cas de les zones de seguretat que disposen d’un sistema organitzat i que sol·liciten i executen les autoritzacions excepcionals (com el Parc Agrari del Baix Llobregat), cal que puguin seguir fent les actuacions amb el pagès afectat quan sigui caçador o amb algun dels caçadors que habitualment les porten a terme.

Així mateix, cal posar urgentment en marxa el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals i declarar l’emergència cinegètica a les zones on se superin els llindars establerts.