1 de 10
ple municipal

El ple municipal de Rubí, minut a minut

Segueix el debat de totes les qüestions del ple d'aquesta tarda

per RubiTV.cat, 29 d'octubre de 2020 a les 16:55 |
 21:14 
És el torn dels precs i preguntes dels grups municipals, i un cop acabin es donarà per acabada la sessió.

 21:13 
Als assumptes urgents s'ha presentat una moció, també de la Junta de Portaveus, per instar a l'Incasòl a reconsiderar la decisió de reobrir el camp de golf de Can Sant Joan, i que atengui les peticions dels ajuntaments de Rubí i Sant Cugat que reclamaven recuperar l'espai per als municipis i convertir-lo en un gran espai públic. 

 21:07 
Es debat ara la moció presentada per la Junta de Portaveus a instàncies del Moviment per unes Pensions Dignes i la Plataforma Rubí Sanitat, i que insta a reforçar l'atenció primària als CAP, a destinar un 25% del pressupost de Sanitat a l'atenció primària, a reobrir els CAP de forma presencial i que els que són gestionats per entitats privades passin a ser de l'ICS, i a una atenció hospitalària de proximitat. 

 21:04 
Els portaveus de l'oposició anuncien el seu vot a favor perquè consideren que són molt necessaris els ajuts per a un dels sectors més castigats per la pandèmia, reconeixent també els possibles errors que han comès les administracions en una situació tan excepcional com aquesta. ERC tamb´é ha lamentat que no s'hagin acceptat algunes esmenes que proposava el seu grup.

Moisés Rodríguez (PSC) ha anunciat que aviat es presentaran uns vals de consum per la campanya de Nadal, que "tant de bo es pugui celebrar".

 20:51 
Es debat la moció de l'equip de govern (PSC i ECP) per reclamar ajudes a fons perdut pels sectors de la restauració i comerç del municipi, que titlla d'insuficients els que ha proposat la Generalitat de Catalunya i també proposa fer una crida als restauradors perquè cedeixin els aliments que es poden malbaratar al Banc d'Aliments o altres entitats, i promoure una campanya de vals de descompte per a la restauració i formular campanyes de reactivació de la restauració local quan puguin reobrir.

 20:48 
Roberto Martín (Cs) retira la moció de suport al gremi de bars, restauració i centres d'estètica de Rubí ja que l'equip de govern n'ha presentat una en línies similars, i per tal d'evitar duplicitats en el debat. 

 20:46 
Acaba el debat de la moció sobre la jornada contínua, que queda rebutjada amb els únics vots favorables de Ciutadans i el vot en contra de la resta de grups municipals.

 20:37 
Continua el debat sobre la jornada contínua, encetat arran de la moció presentada per Ciutadans, amb la intervenció de Betlem Cañizar (AUP)Xavier Corbera (ERC), Ànnia Garcia (ECP) i Víctor García (PSC) que es manifesten contraris a aquesta jornada, tot i que disposats a facilitar el debat i promoure'l a les diverses administracions i també a la comunitat educativa.

 20:22 
Roberto Martín (Cs) agraeix el debat, però creu que l'oposició "s'ha equivocat", ja que l'única cosa que demanen les famílies és poder debatre sobre la qüestió. El portaveu de Ciutadans també defensa que hi ha arguments científics a favor de la jornada contínua, i que hi ha tres centres educatius de Rubí que ja estan avançant en la seva implementació. També lamenta que sigui la conselleria d'Educació qui no permet el debat, ja que creu que les famílies han de tenir llibertat per escollir l'horari lectiu dels seus fills en funció de les seves necessitats. Finalment, reclama que totes les famílies - les que defensen la jornada contínua i les que no - tinguin oportunitat d'assistir a un debat el més ampli possible sobre aquesta qüestió.

 20:17 
Víctor García (PSC), regidor d'Educació, aprofita la seva intervenció per agrair la tasca de tota la comunitat educativa en temps de Covid-19, i s'afegeix a alguns dels arguments que l'han precedit, com el del replantejament que estan fent alguns països europeus que apliquen la jornada contínua. De fet, creu que en el cas de Rubí, aquesta jornada "seria un factor de segregació i de desigualtat", i que la proposta només seria efectiva en cas d'adaptació de la realitat social. També ha destacat que la urgència educativa és que "ningú quedi enrere", i paral·lelament es poden engegar els debats sobre el tipus de jornada que respon millor a les necessitats de les famílies i els alumnes.

 20:07 
Ànnia Garcia (ECP) diu que el canvi dels horaris i de l'estructura de tot l'àmbit educatiu, però també al context social, i pensar per sobre de tot en el benestar dels infants, ja que el sistema públic educatiu ha de garantir totes les necessitats educatives tenint en compte totes les realitats familiars. Com han dit altres portaveus, el debat es posarà sobre la taula i ha de seguir uns procediments concrets que encara seran llargs.

 20:03 
Xavier Corbera (ERC), que ja ha expressat una opinió desfavorable a la jornada contínua en un article d'opinió recentment, reconeix que "aquest debat demostra una realitat, i és que els horaris lectius generen dificultats en certes condicions", ja que són rígids, i que el debat ha d'anar molt més enllà de l'escola. Corbera destaca que a Europa s'està promovent l'ampliació de la jornada escolar, que les famílies tenen perfils molt diferents i s'han de tenir en compte tots, que caldrien més activitats vinculades al projecte educatiu de cada centre que complementi l'activitat lectiva, així com la importància d'un pla educatiu d'entorn.

 19:54 
Toni García (VR) expressa els "molts dubtes" que genera la proposta de la jornada contínua, tant a nivell pedagògic com de conciliació; i reconeix que és necessari un debat extens i complex per tal de plantejar aquesta qüestió als centres educatius.

 19:52 
Betlem Cañizar (AUP) diu que, tot i que és cert que en les darreres setmanes ha sorgit aquest debat, també fa dècades que diverses plataformes i moviments demanen que l'organització de la vida no giri entorn de la vida productiva i escolar; i a més ha explicat que hi ha molts estudis que han rebatut l'eficàcia de la jornada contínua amb el rendiment escolar - també parla des de l'experiència pròpia, i la de molts altres regidors que provenen del món educatiu.

A més, assegura que aquesta reforma de l'horari lectiu continuaria perpetuant la divisió sexual del treball, ja que les dones són les que carreguen a més treballs de cures. 

 19:49 
Comença el debat de la moció de Cs que demana la possibilitat de donar opció a les famílies d'escollir la jornada contínua a les escoles. El moviment per la jornada contínua ha començat a prendre forma en les darreres setmanes a Rubí, amb la creació de grups que volen impulsar-la, i que ja tenen presència a una quinzena de centres de la ciutat. 

 19:46 
Tanca el debat Mª Carmen Cebrián assegurant que la Intervenció fiscalitza favorablement tots els expedients dels viatges, i que el que es demana a la moció ho pot fer l'oposició, no cal destinar-hi recursos tècnics municipals, que ja estan prou saturats. 

La moció, doncs, queda rebutjada amb els vots en contra de l'equip de govern i el vot favorable de tota l'oposició.

 19:43 
Intervé Ànnia Garcia (ECP), per al·lusions, i dona suport a l'argumentari de Mª Carmen Cebrián (PSC) sobre com ordena la llei que es gestioni internament la informació comptable, que de vegades "té un circuit llarg". En tot cas, la portaveu d'En Comú Podem que es podria habilitar un altre espai més còmode per compartir la informació.

 19:40 
Robert Masalias (ERC) també assegura que el seu grup municipal tampoc volia posar en qüestió l'honestedat de ningú, sinó que hi ha coses que són difícils de trobar i el que es demana des de l'oposició és que es faciliti la feina d'organització de la informació respecte als viatges.

 19:37 
Betlem Cañizar (AUP) lamenta el to utilitzat per la regidora de govern, ja que la moció tenia un to molt conciliador i obert a esmenes, i reitera que el seu únic objectiu era centralitzar la informació perquè sigui més fàcil d'aconseguir, en cap cas qüestionar els viatges que fa l'Ajuntament. Cañizar assegura que encara no ha aconseguit tots els tiquets que ha demanat en el darrer any i mig, continuant la feina que va iniciar l'anterior portaveu de l'AUP en els darrers sis mesos de mandat.

 19:34 
Mª Carmen Cebrián (PSC) defensa que totes les despeses dels viatges estan comptabilitzades, fiscalitzades i informades per la Intervenció dels tècnics municipals. Les normes de les bases d'execució i del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que diuen com ha de ser l'estructura pressupostària es compleixen en tot moment. 

Respecte a la informació dels viatges, la regidora d'Hisenda també defensa que "no amaguen res", i que els resultats i rendiments dels mateixos s'informen puntualment i amb màxima transparència.

 19:31 
Per part d'ERC, Robert Masalias afegeix que, a més d'aquests acords senzills, s'hauria d'emetre un informe previ i posterior als viatges institucionals, per tal que tothom conegui els objectius dels viatges i els rendiments que se n'obtenen per la ciutadania.

 19:29 
Toni Garcia (VR) anuncia el seu vot a favor perquè creu que les institucions han de ser el màxim de transparents possible en tots els àmbits, també el de les despeses de viatges.

 19:29 
Ara es debat la moció de l'AUP sobre la millora de la fiscalització dels viatges institucionals pels càrrecs electes. Com explica Betlem Cañizar, en aquest procés de fiscalització s'han trobat algunes dificultats, no tant per aconseguir la informació sinó per com està organitzada la mateixa. La moció inclou dos acords molt senzills en aquest sentit.

 19:26 
La moció sobre les activitats extraescolars presentada per l'AUP es retira del ple per part del grup proposant, ja que moltes de les mesures que es proposen al text es treballaran en les pròximes setmanes i intentaran participar en les diverses reunions programades.

 19:20 
Betlem Cañizar (AUP) i Montse Soler (ERC) repliquen amb discursos sobre les llibertats i sobiranies, els muntatges policials i acusacions desorbitades com la de terrorisme, la neutralitat com a respecte de totes les expressions i no pas de l'eliminació d'aquestes, i de les lleis al servei de les persones.

També fa servir el torn de rèplica Roberto Martín (Cs) per defensar que caldria reformar el poder judicial, i rebat l'argument de la neutralitat diferenciant "la neutralitat política i la neutralitat social".

Finalment, Moisés Rodríguez (PSC) recorda que Quim Torra no va ser escollit a les urnes, i que no es recordarà per cap fet remarcable a la seva trajectòria com a president. 

 19:08 
Finalment, Moisés Rodríguez (PSC) defensa que Quim Torra va desobeir la Junta Electoral, i lamenta que el "procés fallit" no hagi deixat de donar "lamentables espectacles". També recorda que "ningú pot estar fora de la llei".

 19:06 
Pau Navarro (ECP) anuncia l'abstenció a la moció perquè no està d'acord amb algunes de les afirmacions de la moció, "feta per la seva parròquia", tot i que sí que defensen la no judicialització de la política i que la justícia ha de ser imparcial. 

 19:04 
Roberto Martín (Cs) diu que la moció presentada pels dos grups conté "falsedats", ja que el president Quim Torra va rebre diversos advertiments per part de la Junta Electoral, que ell no va complir, i defensa la neutralitat de les institucions. "El Molt Honorable President ha fet el que li ha donat la gana", diu Martín, que creu que ha polititzat les institucions i els mitjans, i que algunes de les intervencions "són un insult al poder legislatiu i judicial".

 18:59 
Es reprèn el ple amb la moció d'ERC i l'AUP  de rebuig a la inhabilitació del president Quim Torra. Montse Soler (ERC) defensa la moció assegurant que es tracta "d'un atac més al dret fonamental de la llibertat d'expressió". Soler també diu que l'operació duta a terme per la Guàrdia Civil és una mostra més d'aquesta persecució de l'Estat espanyol, que "no sap resoldre els conflictes polítics com s'ha de fer, fent política".Per la seva banda, Betlem Cañizar (AUP) recorda els centenars de persones que han estat perseguides i represaliades per l'estat per la seva relació amb el moviment independentista, i critica la "persecució i militarització", així com "l'acarnissament judicial" amb totes les persones, i defensa el dret a l'autodeterminació i a l'exercici de totes les sobiranies malgrat la "permanent intervenció" de l'Estat.

 18:41 
Es fa un recés de deu minuts després del debat de la moció, que ha durat pràcticament una hora. Encara queden set textos, i una moció d'urgència sobre la decisió de l'Incasòl de reobrir el camp de golf de Can Sant Joan que es va anunciar ahir.

 18:41 
L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez (PSC), intervé per agrair - irònicament - a Toni Garcia (VR) la presentació d'aquesta moció perquè dona suport a una reivindicació del seu partit des de fa molts anys, quan molts cops "li ha donat l'esquena" al govern en qüestions que beneficiarien a la ciutat. 

Amb relació a l'inversor, "una gran empresa de la nostra ciutat", assegura que es va negociar i que les dificultats van venir per la banda de les competències; unes competències que recorda a Xavier Corbera (ERC), com ha fet Medrano (ECP), són de la Generalitat, i que no és pertinent plantejar fer un hospital amb finançament municipal.

Martínez també ha demanat unitat del ple per aconseguir reclamar l'Hospital de Rubí, i ha recordat que encara no s'ha pogut reunir mai amb la nova consellera de Salut, Alba Vergés.

 18:32 
Xavier Corbera (ERC) posa en dubte que Quirón Salud deixés entreveure la seva estratègia de compra o venda de l'Hospital General de Catalunya; de fet, critica que el PSC "s'enroqui" en que el futur equipament estigui dins del terme municipal de Rubí, quan existeix l'opció de convertir un equipament ja existent, i tan a prop de la ciutat.

El portaveu republicà planteja que els ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal podrien unificar esforços per crear un Consorci Sanitari i reunir finançament, juntament amb Salut, per tal d'adquirir l'HGC o optar per un nou edifici.

Finalment, amb relació a les inversions que ha criticat Roberto Martín (Cs), ha destacat que venim d'una situació extremadament complicada, i que quan es critiquin altres despeses de la Generalitat de Catalunya també es pensi en les despeses en militars o l'augment d'atribucions de la Casa Reial.

 18:25 
Andrés Medrano (ECP) diu que els governs municipals no tenen competències per decidir on posen un hospital, però sí que han de fer pressió, allà on calgui, perquè es doti el municipi de tots els equipaments necessaris, com és el cas de l'Hospital de Rubí, ja sigui a través de la moció d'un grup o d'un altre.

"Espero que els 25 regidors del ple de Rubí, que representem la ciutadania de Rubí, ens posem d'acord per defensar aquest tema i tants d'altres en benefici de tota la ciutat", ha dit.

 18:23 
Roberto Martín (Cs) també respon a Xavier Corbera (ERC): "Vostè parla d'una inversió de 900 milions d'euros, però quants milions han retallat, quants CAP han tancat i de quants professionals han prescindit, en tots aquests anys?", diu.

Amb relació a l'afirmació de Betlem Cañizar (AUP) sobre el negoci de la salut, Martín aclareix que la direcció de Quirón Salud va afirmar que ells es dedicaven a fer hospitals, no a vendre'ls, i que per això defensava que la compra d'aquest equipament per part de la Generalitat mai va ser real.

Finalment, i en resposta a Marta Oliva (PSC) critica que el seu grup digui que tot el que presenta un altre grup és "oportunista", i remarca que la moció presenta una proposta per millorar la qualitat de vida dels veïns de Rubí, i per això creu que s'hi ha de votar a favor.

 18:18 
Toni Garcia (VR) aclareix que l'opció de construir un nou Hospital - encara que no sigui de manera immediata - és la més viable, ja que depèn únicament de la Generalitat, i no d'un operador privat que, com ha dit Xavier Corbera (ERC) voldrà treure rèdit de la venda de l'equipament.

També respon a Marta Oliva (PSC) que fa tres anys que "no se sap res més" de tots els anuncis fets amb relació a l'Hospital, i per això creu que tots els representants municipals han d'anar a una a l'hora de reclamar-lo.

 18:14 
Betlem Cañizar (AUP) insisteix en la desviació de fons públics cap a la sanitat privada: només un 25% dels Hospitals de Catalunya són de gestió 100% pública, explica, tot i que en el cas dels CAP són 77%. Aquesta situació és la que fa que la sanitat pública estigui "a punt del col·lapse, amb professionals completament desbordats", i és una situació que fa molts anys - i molts governs de la Generalitat - que es denuncia.

 18:10 
Marta Oliva (PSC) retreu a Toni Garcia (VR) que presenti mocions "oportunistes" i recorda que l'any 2006, amb el PSC al govern, és "quan més a prop vam estar de tenir l'Hospital de Rubí", i que la seva formació sempre ha treballat, des del govern, per aconseguir l'equipament a la nostra ciutat.

La regidora de Salut Pública remarca que Rubí és la primera ciutat de 80.000 habitants que no té un Hospital, i posa en dubte les xifres d'inversions que ha desgranat Corbera, tot convidant-lo a passar pels CAP de la ciutat i comprovar les seves condicions. 

El PSC votarà en contra de la moció.

 18:08 
Andrés Medrano (ECP) comença la seva intervenció lamentant que "malauradament, no estem en un moment en què, a curt termini, puguem decidir entre un hospital o un altre", i també defensa que l'Hospital General de Catalunya seria una bona opció, "sempre que fos de gestió 100% pública".

Medrano reitera el seu suport a la lluita per una sanitat pública i de qualitat a Rubí, "abans des del carrer i ara des de la institució".

 18:03 
Xavier Corbera (ERC)  defensa la necessitat de disposar d'un pla de salut integral per a tot el territori, en tres fases que cobreixin tots els àmbits de l'atenció sanitària, i defensa les inversions que s'han fet des del Departament per millorar l'atenció primària i les urgències, així com millores en atenció sociosanitàri, "fent un gran esforç".

En resposta a Roberto Martín (Cs), explica que el Conseller de Salut Toni Comín va ser cessat pel 155, amb la qual cosa no va poder continuar tots els passos que havia començat per negociar la compra de l'HGC. També ha recordat les famoses filtracions de Daniel de Alfonso, secretari de l'Oficina Antifrau de Catalunya, que en referència a Catalunya va dir que "els hem destrossat el sistema sanitari".

Amb relació a l'oblit per part de la Generalitat, Corbera creu que hi ha algun problema amb qui encapçala els governs municipals des de fa 20 anys - tenint en compte que a la Generalitat han governat partits de diferents colors - perquè a Rubí no s'hagin aconseguit els objectius marcats.

 17:56 
Roberto Martín (Cs) lamenta que "la Generalitat sempre s'oblidi de Rubí i no hagi complert la seva paraula en tots aquests anys", i critica que mentre s'argumenta una "falta de capacitat financera", es gasten diners en altres qüestions més prioritàries. 

El portaveu de Ciutadans recorda que l'anunci de la possibilitat de la compra de l'Hospital General de Catalunya "mai va estar sobre la taula", ja que Quirón Salud mai va estar disposat a vendre'l, sinó que va ser una "bomba de fum". 

 17:53 
Betlem Cañizar (AUP) anuncia que la seva formació s'abstindrà en aquesta moció precisament perquè defensen que l'opció prioritària ha de ser la recuperació de l'Hospital General de Catalunya, per deixar de finançar la sanitat privada - aquest centre ha estat rescatat fins a dues vegades per part de la Generalitat - i passar a mans de la sanitat pública.

 17:52 
Sense assumptes urgents, comença la part de control, amb el debat de la moció de Veïns per Rubí per a la construcció de l'Hospital de Rubí.

El portaveu, Toni Garcia, repassa l'històric d'aquest projecte d'Hospital, iniciat en l'època dels tripartits però mai complert, i definitivament descartat el 2011, ja amb Convergència i Unió al govern. Anys després, el Conseller de Salut de Junts pel Sí, Toni Comín, va parlar sobre la possibilitat d'adquirir l'Hospital General de Catalunya, i fins i tot el govern municipal va respondre que estava en negociacions amb un operador privat per fer-se càrrec de l'Hospital de Rubí.

"Molts ciutadans ens sentim enganyats pels successius governs", lamenta Garcia, que afegeix que "la situació actual demostra un cop més el mal que han fet les retallades en sanitat pública", així com la necessitat d'un equipament hospitalari de referència a la ciutat, i no a les ciutats veïnes.

 17:38 
A continuació, es votaran diversos dictamens de la Comissió Especial de Comptes sobre les justificacions de les aportacions realitzades als grups municipals durant l'any 2019, i un acord de reintegrament de les aportacions municipals no justificades per part del grup de Cs de l'exercici 2018.

Aquest darrer punt s'ha retirat de l'ordre del dia, ja que el grup municipal de Cs durant el 2015-2019 ja ha efectuat el reintegrament d'aquestes aportacions.

 17:36 
En el punt de la liquidació del transport urbà 2019, el regidor d'ERC Xavier Cots critica, un cop més, la gestió que l'equip del govern en la contractació pública. En aquest punt s'aprova la liquidació de l'exercici 2019 perquè a l'informe tècnic es remarca que existeix una diferència de 117.157,90€ a favor de l'operador.

"Sembla que aquesta és una manera de treballar del govern" lamenta Cots, que torna a recordar que l'Ajuntament té contractes caducats, prorrogats i en pròrroga forçosa, i que la informació sobre contractació no es troba completa a la web de Transparència.

 17:32 
S'aprova la segona modificació del contracte del servei de neteja de col·legis públics i dependències municipals, que incorpora més hores de neteja en alguns equipaments i nous espais. També s'aproven diverses modificacions de crèdit, una compatibilitat amb segona activitat pública i la designació dels representants als Consells Escolars dels centres.

 17:23 
Torna a sortir el tema del Duet Sports: en l'acord de liquidació del cànon de la concessió que regula el plec de clàusules del projecte de gestió i explotació del complex esportiu entre l'11 de juny de 2019 i a 10 de juny de 2020 hi havia un error, i és que no s'havia contemplat la pujada de l'IPC, segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián.

El que s'aprova, doncs, és la correcció d'aquesta liquidació, que resultava lesiva per als interessos de l'Ajuntament.

 17:23 
A debat la proposta d'equiparar les prestacions complementàries per incapacitat transitòria dels càrrecs electes, personal eventual i càrrecs directius amb el del personal laboral i funcionari. 

Betlem Cañizar (AUP) defensa el vot contrari del seu grup argumentant que aquesta igualtat que defensa la proposta - i que també ha defensat el portaveu del govern, Moisés Rodríguez (PSC) - s'hauria d'aconseguir, abans de res, per a la plantilla municipal. Moisés recorda a Cañizar que es tracta d'un dret per als càrrecs electes, i que igual que amb els sous, sempre té dret a rebutjar-ho.

La proposta s'aprova amb els vots a favor de l'equip de govern, ERC, Cs i Veïns per Rubí, i el vot en contra de l'AUP.

 17:16 
A debat l'agermanament amb el municipi de Villanueva de Córdoba, a petició de la Hermandad de la Virgen de Luna, que l'any passat va commemorar el 50è aniversari del romiatge a Catalunya, i que és on es va començar a gestar aquesta proposta d'agermanament, explica el regidor de Projecció de la ciutat, Moisés Rodríguez (PSC).L'agermanament es faria tant pels vincles culturals i de ciutadania d'ambdós municipis, però també en la vessant de la memòria històrica, amb relació al treball sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil. S'aprova per unanimitat.

 17:09 
Toni Garcia (VR) celebra que s'aprovi aquesta adhesió de l'Ajuntament, tot i que "arriba sis anys tard". El portaveu de la formació municipalista destaca algunes contradiccions entre el que diu el text i algunes de les actuacions del govern dels darrers anys: conflictes d'interessos, la contractació pública i la selecció de personal que s'han de fer amb transparència, legalitat, imparcialitat i objectivitat... "en alguns casos no estem parlant d'una qüestió d'ètica, sinó que es podria considerar fins i tot prevaricació o tràfic d'influències", lamenta Garcia.

"Una cosa és el que s'està aprovant avui, i que afecta tots els regidors i regidores del ple, i l'altra és la realitat", conclou Garcia.

 17:09 
Després de sis punts de dació de compte, es porta al ple l'adhesió de l'Ajuntament de Rubí al codi de conducta i bon govern, un codi que el regidor de Participació Ciutadana, Pau Navarro (ECP), que defensa el text en el sentit que permetrà "acostar ciutadania i institució", i que presenta diverses millores en la transparència, la pedagogia sobre la participació ciutadana i el rendiment de comptes per part dels representants polítics.

Entrades anteriors »

 

Participació