Sis escoles de Rubí participen en el projecte «Recooperem», contra el malbaratament alimentari

El menjar que queda disponible després del servei diari de menjador escolar es reparteix entre les famílies més necessitades

Els aliments s'etiqueten i es congelen
Els aliments s'etiqueten i es congelen | Ajuntament de Rubí
Redacció
05 de novembre del 2020
La Torre de la Llebre, la Montessori, la Vint-i-cinc de setembre, el Mossèn Cinto Verdaguer, la Montserrat i el Rivo Rubeo són les sis escoles de Rubí que participen aquest curs al projecte Reccooperem, per combatre el malbaratament alimentari. Es tracta d'una iniciativa impulsada inicialment pel Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i que ara gestionen i coordinen els Serveis Socials de Rubí, amb la implicació dels diversos centres educatius, l'empresa de càtering Campos Estela i l'entitat Frater Nadal.

Recooperem és un projecte que combat el malbaratament alimentari amb l'aprofitament del menjar disponible i apte per al consum després del servei diari de menjador de les escoles. Aquest menjar es prepara com a àpats complets en uns tàpers que facilita l'Ajuntament a cada centre, i es reparteix en recipients que es congelen -18ºC, etiquetant-los convenientment amb el tipus d'aliment, la quantitat i la data de congelació.

Frater Nadal s'encarrega de recollir aquests àpats i repartir-los entre les famílies que es trobin en una situació de vulnerabilitat, com per exemple gent gran depenent, famílies en situació de pobresa energètica o amb infants a càrrec, sempre a persones derivades dels Serveis Socials.

Així, els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar, també, amb aliments cuinats que completen l'oferta d'aliments bàsics que recullen habitualment amb els recaptes, millorant l'aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari. 

El curs 2017-2018, quan es va iniciar el projecte, es van aprofitar 780 quilos d'aliments, amb 152 famílies beneficiades. El curs passat, el projecte es va haver d'interrompre per la dificultat logística de recollida dels àpats, i pel tancament dels centres educatius amb la Covid-19.

A través d’aquest projecte, es dona cobertura a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat - sigui per dependència o per la seva situació econòmica -, que gràcies a ell poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. Alhora, s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

"Toca dos temes molt importants i ho fa, a més, en l'àmbit de l'escola", destaca la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, que considera molt important que els infants "prenguin consciència de la necessitat de no malbaratar els aliments i, sobretot, que vegin què significa fer-ho tant a nivell social com pel que fa al medi ambient”.