1 de 10
Cultura

Sant Cugat commemora 900 anys com a vila amb una exposició que recorre la història de la ciutat

Un conjunt ampli i variat d'objectes que pretén representar els fets i fenòmens més rellevants de la història de la ciutat

L'alcaldessa Mireia Ingla i la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, visitant l'exhibició | Lali Puig / Aj. Sant Cugat
per Sergi Baixas, 7 de novembre de 2020 a les 18:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 7 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa exactament 900 anys que apareixia el primer esment de Sant Cugat com a vila. L’any 1120 el papa Calixte II confirmava al Monestir les seves propietats, entre les quals, la vila de Sant Cugat. Significava el naixement de Sant Cugat com a entorn urbà, una novetat respecte el poblament dispers existent fins aleshores, l’origen de l’actual ciutat.

En commemoració d'aquesta efemèride, l'Ajuntament ha organitzat l'exposició "Vila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur". Una mostra on s'hi exhibeixen 160 objectes -des del segle I a l'actualitat- procedents de col·leccions municipals i particulars. Un conjunt ampli i variat, que pretén representar els fets i fenòmens més rellevants de la història de la ciutat: documents, mobiliari, objectes d’ús personal, eines agrícoles i estris de treball, mostres de produccions locals, elements de representació del poder i de la cultura, etc.


Un recorregut per la història i l’evolució de la ciutat en el transcurs de 900 anys, que vol donar a conèixer a la ciutadania l’evolució que condueix al Sant Cugat d’avui, i amb la mirada posada en els reptes de futur a través de sis àmbits temàtics.
 

Exposició: Vila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur Foto: Lali Puig / Aj. Sant CugatL'alcaldessa Mireia Ingla ha animat a tots els santcugatencs a visitar aquesta exhibició per veure de forma "molt visual" el creixement exponencial del municipi, fonamentat en les seves bases agrícoles i vinícoles. "Una manera de conèixer el passat i vincular-se més a la ciutat", ha assenyalat Ingla. La mostra es podrà visitar al Museu del Monestir del 5 de novembre al 4 de juliol, amb un aforament limitat del 33%, fins a nou avís i seguint totes les mesures de protecció per la Covid-19. 

Una exposició que també abraça una vessant educativa amb l'objectiu de difondre la història de Sant Cugat entre infants i joves. Els Museus han preparat material pedagògic per distribuir als grups escolars a partir dels continguts exposats. 

Una mirada al futur

L’organització d’aquest important aniversari per a la ciutat ha treballat des de fa mesos en la programació de diversos esdeveniments per poder celebrar-ho  amb la ciutadania de forma lúdica i festiva. Malauradament la pandèmia del coronavirus ha truncat una difusió més àmplia i la celebració d’algunes activitats.

Amb la mirada posada al futur i amb l’esperança que la situació actual de crisi sanitària passarà, l’Ajuntament treballa en diversos escenaris de cara al 2021 que permetin donar a conèixer la història de Sant Cugat i el seu patrimoni.
 

Una mostra on s'hi exhibeixen 160 objectes -des del segle I a l'actualitat- procedents de col·leccions municipals i particulars Foto: Lali Puig / Aj. Sant Cugat


 

 

Participació