Tot el que has de saber de la commemoració del 25-N a Rubí

L'Ajuntament i les entitats adapten la programació del Dia Internacional contra les Violències Masclistes a la situació sanitària

La commemoració del 25-N del 2019
La commemoració del 25-N del 2019 | Malena Manobens
Redacció
13 de novembre del 2020
Actualitzat el 19 de novembre a les 9:36h
Rubí se sumarà un any més a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el pròxim 25 de novembre, amb tot un seguit de propostes organitzades tant per l'Ajuntament com per diverses entitats i partits polítics de la ciutat. 

Aquest any han estat vuit les dones assassinades per les seves parelles o exparelles, segons les dades oficials. Fins al mes de juny, la Generalitat de Catalunya comptabilitzava 5.923 víctimes per la violència masclista en l'àmbit de la parella, i 795 víctimes de delictes contra la intimitat sexual - 287 menors d'edat i 4 majors de 65 anys, segons fonts del Departament d'Interior.

A Rubí, durant el 2020 el Servei d'Igualtat set ingressos a la Casa d'Emergències, sis de les quals durant el confinament. Això suposa un augment respecte al 2019, quan van ser quatre les dones ateses. Respecte a aquestes dades, l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha posat èmfasi en el context en el qual estem commemorant el 25-N, enmig d'una pandèmia "que ha confinat dones amb els seus agressors, una situació inèdita i extremadament cruel".

Pel que fa al telèfon d'atenció de la Creu Roja per a la protecció de dones que pateixen violència (ATENPRO), s'han tramitat 21 denúncies entre el gener i el setembre, un 40% més que durant el 2019. 

Des de principis d'any, s'han fet 1.113 entrevistes per facilitar atenció psicològica i s'han obert 83 expedients nous, un 15% més que el mateix període del 2019. Pel que fa als serveis jurídics, s'han fet 81 entrevistes i s'han obert 10 nous casos.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha volgut recordar que “darrere de cadascuna d’aquestes xifres hi ha una dona que pateix que ens recorda que tots els esforços per erradicar la violència masclista són pocs".

Nosaltres també la patim, el lema del 25-N de l'Ajuntament d'enguany

L'Ajuntament de Rubí ha programat tot un seguit d'activitats sota el lema Nosaltres també la patim, que vol explicitar que la violència contra les dones té conseqüències per a tota la societat. El cartell d'aquest 25-N és de la il·lustradora Ruth Hernández, i reprodueix quatre dones de diverses generacions envoltades d'una heura que simbolitza el patriarcat.
 
Totes les propostes al voltant del 25-N s'adaptaran a la situació d'emergència sanitària: l'acte central, que serà el mateix 25 de novembre a les 17.30h, es podrà veure en vídeo a través de les xarxes socials municipals, i consistirà en la lectura d'un manifest a càrrec de dones implicades en l'eliminació de la violència masclista de diversos col·lectius de la ciutat, com ara el Grup d’Ajuda Mútua, l’associació AVAN o la Fundació Vicente Ferrer.

La programació inclou propostes culturals i reivindicatives amb un vessant formatiu dirigit a professionals, amb l'objectiu de "reforçar el nostre compromís amb la xarxa de professionals que treballen per prevenir, detectar i acompanyar les dones que viuen situacions de violència per tal de dotar-los de tots els recursos possibles", ha explicat la regidora d'Igualtat, Yolanda Ferrer.

Per exemple, aquesta setmana ha tingut lloc una formació sobre la mutilació genital femenina a càrrec del SIAD i en col·laboració amb el servei de primera acollida del consistori, i s’ha programat en línia la segona edició del curs Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella, adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure, a càrrec de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil.

Finalment, als centres educatius s'oferirà la possibilitat d'assistir al taller Relacions igualitàries, al monòleg No solo duelen los golpes, de Pamela Palenciano - que es farà a La Sala si la situació epidemiològica ho permet -, i Rubí Jove ha preparat també un taller en línia sobre masclisme, adreçat a joves d'entre 16 i 29 anys, que pretén conscienciar de l’impacte del masclisme i acompanyar-los a generar un espai per a la desconstrucció i la creació de nous imaginaris de masculinitat (16, 23 i 30 de novembre).

En Comú Podem parlarà sobre Erradicar les violències sexuals des de les institucions

En Comú Podem organitza cada any alguna activitat al voltant del 25-N. Enguany, i a causa de la situació d'emergència sanitària, també han programat una xerrada en format virtual, Erradicar les violències sexuals des de les institucions.

Les ponents seran Ànnia García, portaveu del grup municipal d'En Comú Podem i també segona tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament, i Maria Freixenet, investigadora en polítiques públiques i gènere de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). 

El taller serà el divendres, 24 de novembre, a les 18.30h, i es podrà seguir en directe a través de la web de Catalunya en Comú.

L'Assemblea Feminista La Indómita convoca una marxa de torxes

Com en els darrers anys, l'Assemblea Feminista La Indómita ha convocat una marxa de torxes per al mateix 25 de novembre (19h) que arrencarà des de la plaça del Doctor Guardiet.