Els municipis traslladen els seus neguits sobre la Covid-19 al Govern català

Els alcaldes i alcaldesses fan seguiment de l'evolució de la pandèmia amb representants de Salut, Interior, Presidència i Educació

Ana María Martínez durant la reunió amb representants del Govern
Ana María Martínez durant la reunió amb representants del Govern | Lali Puig - Ajuntament de Rubí
Redacció
13 de novembre del 2020
Alcaldes i alcaldesses dels municipis de les regions metropolitanes nord - a la qual pertany Rubí - i sud s'han reunit amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i representants dels Departaments d'Interior, Presidència i Educació, per tal de fer un seguiment de l'impacte de la Covid-19 al territori.

Els màxims representants dels municipis de les dues regions sanitàries han traslladat al govern català els seus dubtes i neguits sobre la gestió de la pandèmia, i han insistit en la necessitat de rebre comunicacions clares que ajudin a combatre l'actual situació d'incertesa.

"Veiem les dificultats que estan patint els nostres comerços, l'hostaleria, les empreses... Acompanyem el dia a dia de les escoles i rebem la preocupació de la ciutadania que necessita atenció sanitària", ha dit l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, que ha reclamat "una bona informació i coordinació amb l'administració competent".

Una de les qüestions que més preocupació genera als edils és la tensió que pateix l'atenció primària: malgrat que la Generalitat hi ha aplicat mesures de reforç, l'augment exponencial de la Covid-19 ha fet impossible absorbir la demanda.

Un altre dels dubtes que s'han expressat té a veure amb la proposta perquè les escoles prenguin mostres PCR de manera autònoma, però el govern català ha explicat que s'han dut a terme diverses proves pilot - una de les primeres es va fer a un institut de Terrassa - que han funcionat satisfactòriament, i que el sistema es començarà a aplicar amb acompanyament sanitari.

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, el govern català ha explicat que, després de les darreres restriccions s'ha frenat el creixement de positius, però les xifres continuen essent molt elevades i s'espera que els ingressos hospitalaris i a les UCI se segueixin incrementant en els pròxims dies.

Salut ha posat èmfasi en la protecció de les residències per a la gent gran, on s'han augmentat els cribratges als professionals i s'han limitat les visites de familiars, i Interior ha remarcat que el nivell de compliment de les restriccions està sent molt alt: la reducció de la mobilitat durant el cap de setmana se situa entre el 80% i el 85%, i des del 13 d'octubre s'han interposat unes 22.000 actes per infringir les mesures.

Finalment, el Departament d'Educació ha insistit que els grups bombolla als centres educatius funcionen, i que els contagis es produeixen fora de les escoles.

Solucions per als autònoms i la celebració de les festes de Nadal

Més enllà de l'àmbit de la salut, els municipis han demanat solucions per als autònoms que no han pogut accedir als ajuts econòmics després que s'exhaurissin en poc més de 24 hores. La Generalitat s'ha compromès a revisar la qüestió, tot reconeixent que el mecanisme per sol·licitar les prestacions no havia funcionat prou bé. 

Finalment, han reclamat protocols d'actuació de cara a les festes de Nadal i les fires i celebracions de Reis. El govern català ha anunciat que aviat es faran públiques les recomanacions al respecte.