Mor Josep Lluís Vilaseca, impulsor del CAR de Sant Cugat i referent de l'esport català

Tenia 92 anys i va ser vicepresident del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona

Josep Lluís Vilaseca ha mort als 92 anys.
Josep Lluís Vilaseca ha mort als 92 anys. | Secretaria General de l'Esport
NacióDigital
15 de novembre del 2020
El món de l'esport català està de dol. Aquest dissabte ha mort als 92 anys Josep Lluís Vilaseca, que va destacar per ser el vicepresident del Comitè Organitzador de Barcelona 92, l'impulsor de la creació del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat i exdirectiu del Barça durant la presidència d'Agustí Montal.

El Secretari General de l'Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha expressat el seu condòl a la família. "Fou el pare del sistema esportiu català", el recorda Figueras. En un comunicat, la Generalitat lamenta la mort de Vilaseca i transmet el seu condol a la família. El secretari General de l'Esport, ha explicat que "ell va dissenyar un model d’èxit, i els secretaris generals que l’hem succeït hem desenvolupat aquelles bases”, i ha subratllat “el reconeixement estatal, olímpic i internacional” que l’exdirigent es va guanyar a través de la seva trajectòria. “Recordem-lo sobretot per la seva manera de ser i fer, que és un dels llegats més importants que ens deixa”, afegeix. ”Era un senyor, sabia estar sempre al lloc que tocava i tenia una gran capacitat per propiciar l’entesa entre les persones”, ha explicat Figueras.

L’esport català perd una figura clau en l'impuls de l'esport català i que va tenir una dilatada trajectòria vinculada al món de l’esport. En l’àmbit polític, va ser diputat al Parlament de Catalunya per CiU i el primer secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ocupar durant 15 anys (1980-1995), primer en qualitat de director general de l’Esport i després com a secretari general. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Figura clau de Barcelona'92

Josep Lluís Vilaseca també va ser el responsable i impulsor de la creació del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès i de la modernització de l'Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), una tasca que va culminar amb l'èxit dels Jocs Olímpics Barcelona’92.

Coincidint amb el 30è aniversari del CAR, l’equipament va decidir adoptar com a nom honorífic el de “Centre d’Alt Rendiment Esportiu Josep Lluís Vilaseca de Sant Cugat del Vallès”. Advocat de professió, la seva vinculació amb l’esport el va portar també ser directiu del FC Barcelona (1969-1977) i president de la Comissió Jurídica i de Disciplina de la UEFA (1997-2006), organisme que el 2007 va entregar-li l’Ordre del Mèrit.

En el món olímpic, Josep Lluis Vilaseca va ser membre i president del Tribunal Español de Arbitraje Deportivo del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i de 1987 a 1992 va exercir de vicepresident del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 1992 (COOB’92).

L’any 2018 va rebre el Premi Especial COE “Juan Antonio Samaranch”, el màxim guardó que entrega anualment el Comité Olímpico Español a personalitats del món de l’esport per reconèixer la integritat personal i professional, a partir dels valors de l’esport i l’olimpisme. Fora de l’esport, va ser president del patronat de la Fundació Agrupació i del patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana.