Rubí Sense Abocadors exigeix la retirada de 25.000 tones de residus de Can Carreras

En compliment de tres sentències del TSJC que declaren nul·les tres resolucions de la Generalitat

Imatge aèria de l'abocador de Can Carreras
Imatge aèria de l'abocador de Can Carreras | Ajuntament de Rubí
Redacció
26 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:37h
La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Rubí ha aprovat en la sessió ordinària d'aquesta tarda una moció promoguda per la Plataforma Rubí Sense Abocadors que reclama a la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya que compleixi amb les diverses sentències que afecten l'abocador de Can Carreras, i en concret a la restitució de l'abocador a l'estat anterior a les autoritzacions que se li van concedir i que aquestes sentències declaren nul·les.

Així mateix, el text demana que es realitzin les inspeccions necessàries per comprovar que el promotor fa efectiva l'extracció de tots els residus que han estat abocats il·lícitament des de les dates de les sentències, i que l'Ajuntament exerceixi també les competències que li corresponen en aquest control.

Les sentències a les quals es refereix la Plataforma declaren nul·les tres resolucions de la Generalitat, emeses l'any 2013, i que permetien un increment de la capacitat de l'abocador de 24.950 tones, la incorporació de residus no perillosos procedents de productors del sector industrial i incorporar un nou codi (CER 200301) al llistat de residus admesos a l'abocador.

L'Ajuntament de Rubí va presentar tres recursos contenciosos-administratius contra aquestes resolucions, que el TSJC va estimar, declarant nul·les de ple dret les tres resolucions. A més, l'autorització ambiental, atorgada el 9 de gener de 2012, defineix la morfologia final de l'abocador, i per tant és assimilable a l'estat originari del terreny. 

Malgrat les resolucions siguin nul·les, han continuat operatives en tot el temps de vida restant de l'abocador, des del 2013 fins al seu tancament, i per això l'Ajuntament, mitjançant aquesta moció aprovada per unanimitat.