A Rubí, comprar sense residus és possible

Rubí se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus repartint a totes les llars una bossa de malla reutilitzable per comprar fruita

Una altra manera de consumir més sostenible és possible
Una altra manera de consumir més sostenible és possible | Pexels
Redacció
23 de novembre del 2020
Del 21 al 29 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Una acció que, arreu del continent i de Catalunya, vol sensibilitzar la població sobre la necessitat de reduir-ne la generació i que enguany se centra en els denominats residus invisibles, tots aquells que s'han generat en el procés de fabricació de qualsevol producte.

Rubí s'afegeix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb diverses accions i activitats i un objectiu comú: aconseguir que els residus que es generen durant el procés de fabricació, producció o funcionament dels productes siguin els mínims possibles. Els actes s'han adaptat a la pandèmia per tal que siguin virtuals, a l'aire lliure i per fer en família, en parella o en solitari.

Coincidint amb l'inici de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l'Ajuntament de Rubí ha iniciat la campanya "Compra sense residus", que s'allargarà fins al gener del 2021. La filosofia és clara: el millor residu és el que no es genera i l'important és el producte, no l'envàs que l'acompanya.

A banda de difondre entre els consumidors del petit comerç local les alternatives per un consum responsable que suposin una reducció de residus, l'acció principal de la campanya "Compra sense residus" serà el repartiment a cada llar de la ciutat –unes 34.000- d'una bossa de malla sense nanses per comprar fruita o productes similars.

El 2018, per cert, es va actualitzar la directiva europea de residus que aposta pels nous models d'economia circular. El nou text legal oficialitza que cal prioritzar reduir la generació de residus i, en cas de no ser possible, afavorir-ne el reciclatge. Concretament, la jerarquia passa per la prevenció, la reutilització i el reciclatge, mentre que l'abocament i la incineració són les últimes opcions.

La nova directiva, que lliga perfectament amb la idea de comprar sense residus, suposarà, per exemple, que a partir del 2021 es prohibeixin certs elements de plàstic d'un sol ús com gots, palletes, ampolles, bastonets i coberts de plàstic, entre altres.
 
Tota la informació de la Setmana Europea de Residus a Rubí

Consells per comprar sense residus
Comprar sense residus a Rubí és possible. Et proposem alguns consells per aconseguir-ho: 

 Compra amb una bossa reutilitzable.
Una bossa de plàstic té una vida mitjana de 15 minuts, una bossa reutilitzable pot durar anys fins que no es trenqui.

 Utilitza bosses de malla reutilitzables
Pot ser una bona estratègia per poder fer la compra a granel de fruita i verdura sense utilitzar bosses de plàstic lleuger.

 Crea la teva pròpia bossa de malla
L'Ajuntament de Rubí repartirà bossa de malla a cada llar... però també la pots cosir. En aquest videotutorial t'ho expliquen pas a pas.


 Compra productes amb el mínim embalatge
D’aquesta manera minimitzaràs els residus procedents del teu consum.

 Compra productes de proximitat
No només donaràs suport al teixit econòmic local, sinó que també reduiràs la teva petjada ecològica. Busca quins establiments de la ciutat ofereixen aquests productes al web sobre Consum Responsable a Rubí.

 Redueix el malbaratament alimentari planificant bé la compra i el menú setmanal 
Per conèixer més consells sobre comprar i conservar els aliments de manera responsable, consulta la guia per prevenir els residus alimentaris.

 Embolcalla els teus regals de manera sostenible
Ho pots fer utilitzant papers de diari vells, pòsters o mocadors.
 
Quants residus es generen a Rubí?
Però, a Rubí es produeixen molts residus? Concretament, cada veí en genera 1,22 kg/dia, el que suposa estar per sota de la mitjana catalana (1,44).

D'aquesta quantitat se'n recull selectivament un 39,5%, una xifra que és relativament alta per ser una gran ciutat –al conjunt de Catalunya és 44,9%- però que encara queda lluny dels objectius europeus.

De fet, si analitzéssim com separen els residus els veïns i les veïnes de Rubí obtindríem una imatge com la de l'esquerra: el 60% es tira al rebuig (contenidor gris) mentre que la resta es reparteix entre els diversos contenidors de recollida selectiva. La imatge de la dreta, en canvi, correspon a les escombraries reals –segons una estimació per a tot Catalunya feta per l'Agència de Residus-, on es pot veure com bona part d'aquesta bossa està formada per matèria orgànica.

A continuació, algunes de les dades sobre la generació de residus, la recollida selectiva i el malbarament alimentari a Rubí.


HO ORGANITZA