1 de 10
Sostenibilitat

Títols gratuïts com a recompensa per reciclar: les noves màquines instal·lades a les estacions de FGC

Un projecte sostenible amb la voluntat d'incentivar el reciclatge a través d'un sistema de devolució i recompensa

Demostració gràfica de com funcionen les màquines Reciclos que s'han instal·lat en 10 estacions de FGC | ACN
per RubiTV.cat, 23 de novembre de 2020 a les 19:00 |
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s'alia amb Ecoembes per posar en marxa a deu estacions de l'àrea metropolitana de Barcelona unes màquines que recompensen per reciclar. El sistema funciona igual que el contenidor groc, és a dir, els usuaris hi poden llençar llaunes i ampolles de plàstic amb la peculiaritat que en aquest cas poden obtenir "incentius sostenibles i ambientals", com ara abonaments pel transport públic.

L'objectiu del projecte és incentivar el reciclatge posant en marxa estacions 4.0 que vagin més enllà del transport públic i facilitin altres iniciatives relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic.


Per tal d'accedir a aquest sistema, els usuaris s’han de registrar a la webapp de "Reciclos" i, un cop llencin els envasos a la màquina els hi apareixerà un codi QR que han d’escanejar per tal de guardar els punts, anomenats ‘reciclos’, a la seva sessió. A banda de premis, els punts també es poden donar a altres causes de caràcter solidari, com ara el Banc d’Aliments de Catalunya.

Des d’aquest divendres, les màquines ja estan instal·lades a les estacions de Provença, Martorell Central, Plaça Espanya, Sarrià, l’Hospitalet Av.Carrilet, Universitat Autònoma, Sabadell Plaça Major, La Creu Alta, Can Feu / Gràcia i Vallparadís Universitat. A partir de la setmana que ve també n’hi haurà a Plaça Catalunya, Terrassa Rambla, Almeda, Igualada i Manresa Baixador.


"Reciclos" i Catalunya

"Reciclos", un Sistema de Devolució i Recompensa (SDR), ja està funcionant a setze municipis catalans, entre els quals els pioners van ser Sant Boi, Granollers, Igualada i el Pla de l’Estany. Entre tots aquests s’han generat 200.000 punts ‘reciclos’, ha explicat el gerent d’Ecoembes. Ara, es fa un pas més, segons Balagué, i amb aquestes deu estacions de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’ampliaran abans de finals d’any.

A banda de Barcelona, el gerent d’Ecoembes, Xavier Balagué, ha explicat que el sistema arribarà a altres territoris de l’estat durant el pròxim any. “Cal anar a cap a un sistema d’economia circular per donar resposta als nous objectius legislatius marcats des d’Europa”, ha apuntat.

 

 

Participació