Gairebé 1.000 persones i una vintena d'entitats donen suport a reconvertir el camp de golf en un parc públic

La primera acció reivindicativa serà el pròxim diumenge, 13 de desembre

El camp de golf de Can Sant Joan
El camp de golf de Can Sant Joan | Marta Casas
24 de novembre del 2020
Actualitzat el 25 de novembre a les 9:29h
Aquesta tarda s'ha presentat públicament la nova plataforma Reconvertim el camp de golf Rubí - Sant Cugat, impulsada per Rubí d'Arrel i l'ADENC, i que neix amb l'objectiu de reconvertir el camp de golf de Can Sant Joan en un gran parc públic de gestió compartida entre els dos termes municipals on s'ubiquen els terrenys.

Joan Carles Sallas, vicepresident de l'ADENC, i Mireia Gascon, membre de Rubí d'Arrel, han explicat que la plataforma compta amb el suport d'una vintena d'entitats al voltant de la Via Verda Collserola - Sant Llorenç, i que s'està treballant en una associació de municipis que contempli protegir aquest espai, incloent-hi els terrenys de l'actual camp de golf.

"Considerem que és un espai que contribuirà a la preservació de la biodiversitat i ajudarà en la lluita contra el canvi climàtic", ha dit Joan Carles Sallas, que també ha criticat l'origen de la construcció del camp de golf en uns terrenys que havien d'estar destinats a espais lliures, i el fet que el consorci intermunicipal que havia de gestionar l'espai no s'hagi reunit "pràcticament mai", a més de l'acumulació de deutes al llarg dels anys de la concessió a diverses empreses.

Actualment les entitats estan estudiant quines fórmules administratives hi ha per tirar enrere una concessió que inicialment havia de ser per 75 anys, després de les successives fallides, i que aquest espai "que pot tenir un gran ús social, dels treballadors del Polígon d'Activitat Econòmica i fins i tot d'activitats culturals i esportives de baix impacte i amb un accés molt més obert i permeable", ha explicat Sallas.
 

Imatge de la manifestació contra l'ampliació del camp de golf Foto: Cedida


Mireia Gascon ha repassat la història de les reivindicacions al voltant del camp de golf, que les entitats han volgut recuperar perquè comparteixen, en essència, la demanda de democratitzar aquest gran espai i revertir-ne l'ús privatiu, i ha recordat que els consistoris han aprovat mocions per tal de recuperar la titularitat dels terrenys i poder convertir-lo en un gran parc públic.

La portaveu de Rubí d'Arrel també ha fet referència a l'argument esgrimit per Junts per Catalunya en el ple de Valldoreix per votar en contra d'aquesta reconversió, que era esperar a conèixer la proposta de l'Incasòl. "No hem d'esperar que ens facin la feina des de dalt, hem de reivindicar aquest gran espai per una qüestió de salut pública, perquè és un corredor biològic - connectaria amb l'espai del Torrent dels Alous i la bassa dels Alous - i perquè va en línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que ara segueixen les administracions", ha explicat.

A més, aquesta reivindicació es dona en temps de Covid-19, "quan s'ha demostrat que la ciutadania necessita sortir i tenir contacte amb la natura, i hem de ser capaços d'oferir aquest servei", ha afegit Gascon.

Joan Carles Sallas també ha explicat que s'estan fent estudis sobre l'entorn biològic, ja que ha augmentat molt la biodiversitat a l'espai des que el camp de golf està abandonat, una cosa que és molt positiva en un entorn metropolità. "Estaríem fent una reversió de polítiques equivocades traient-ne un gran profit", ha conclòs el vicepresident de l'ADENC. "Un projecte tan inviable com un camp de golf ha de poder retornar a la ciutadania", ha afegit.
 

Una dona i una nena passejant pel camp de golf, durant el primer desconfinament Foto: Marta Casas


La primera acció de la Plataforma, pel dia 13 de desembre

La plataforma ja ha anunciat que treballa en una acció, de cara al 13 de desembre. Seria una acció de caràcter informatiu i amb l'objectiu de continuar rebent suports i recollint signatures més enllà de la via digital. Avui en dia, la plataforma compta amb gairebé 1.000 suports de particulars, una vintena d'entitats i alguns partits polítics d'ambdós municipis.

De fet, els portaveus de les dues entitats han assegurat que exploraran tota la via política per tal d'aconseguir l'objectiu del parc públic, i descarten, per ara, la "via jurídica", perquè estan convençuts que les administracions seran sensibles a les demandes que fan les entitats. Un dels punts del manifest reclama una reunió entre tots els actors implicats.

A banda de les impulsores - Rubí d'Arrel i l'ADENC -, les entitats que han donat suport al manifest són el CRAC, l'Associació de Veïns Les Torres-Rubí 2000, Escola de Sardanes Flor de Neu, els Diables de Rubí, L'Ortiga Productes Ecològics, la Plataforma Rubí Sense Abocadors, El Bullidor, l'APDIR, CEPA-Ecologistes de Catalunya, l'Assemblea Pel Clima de Sant Cugat, Rubí Acull, l'Assemblea Ecologista de la UAB, el Consell Local per la República de Rubí, Refem el Centre Direccional de Cerdanyola i la plataforma Salvem el Calderí de Mollet del Vallès.

Pel que fa a les formacions polítiques, l'AUP de Rubí i la CUP de Sant Cugat van ser les impulsores de la moció que van aprovar els consistoris per reconvertir el camp de golf, i han signat el manifest Veïns per Rubí, ERC Rubí i Sant Cugat en Comú. En Comú Podem Rubí, per la seva banda, ha fet algunes preguntes al Conseller de Territori, i presentarà una proposta de resolució amb la demanda del camp de golf.

El conseller de Territori, Damià Calvet, favorable a la rehabilitació del camp de golf

Damià Calvet, conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, ha defensat el projecte del camp de golf en una entrevista a NacióDigital aquest mateix dimarts. "És el primer i únic camp de golf públic del país, i per tant és un equipament esportiu de primer ordre". 

Calvet, doncs, aposta per la seva rehabilitació "perquè continuï prestant servei", i creu que és possible la combinació "de l'equipament esportiu i l'espai verd", que pot donar "dinamisme al territori", i que cal donar suport "a una activitat que també genera economia".