1 de 10
tribunals

La família d'Helena Jubany, quatre mesos després de la reobertura del cas: «No s'ha fet res»

La defensa de la família suggereix que la investigació l'assumeixin els Mossos d'Esquadra

Benet Salellas i Joan Jubany als jutjats de Sabadell | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Sabadell | 25 de novembre de 2020 a les 20:00 |
La família de l'Helena Jubany, la veïna de Mataró assassinada a Sabadell el desembre de 2001, ha denunciat aquest dilluns, davant els jutjats de la ciutat, que després de quatre mesos de la reobertura del cas "no s'ha fet res". El germà de la víctima, Joan Jubany, ha carregat contra el poc interés per investigar-ho.

En aquest sentit, ha assenyalat que la policia espanyola ha estat la designada pel jutge com a policia judicial, però Jubany ha assegurat que han mostrat "una actitud gens proactiva" i que després de reunir-se amb ells ha dit "que es limitarien a fer les indicacions concretes del jutge". 


Per això l'advocat de la família, Benet Salellas, ha suggerit que "si no tenen capacitat" o "els recursos" que ho agafi un altre cos "que tingui ganes d'investigar" com ara els Mossos d'Esquadra. Salellas ha assegurat que "ha passat més vegades" i ha afegit que "ens hem de deslliurar d'apriorismes i prejudicis" i insistint que "la Policia que ho vulgui investigar" sigui l'encarregada de dirigir les inspeccions. 

El lletrat ha recordat que es tracta d'un delicte d'assassinat i és l'únic al jutjat civil on es troba el cas, després de la reobertura, per això hauria de tenir "màxima prioritat". Ha advertit que el desembre de 2021 "s'haurien d'imputar" a les persones sospitoses, tant el principal acusat com d'altres responsables, ha precisat, perquè quedarà arxivat. Declaració de testimonis, ajornada per problemes informàtics

Salellas ha explicat que el passat 4 de novembre es va fixar la presa de declaracions de testimonis, aportats per la defensa, com per exemple, veïns de l'immoble on van trobar el cos de l'Helena, que "asseguraven que Santi Laiglesa [principal sospitós, segons sosté la família] vivia a l'edifici", ha precisat el germà. L'advocat ha afirmat que la cita es va ajornar "per problemes informàtics" i no s'ha fixat una nova data. Per això, ha tornat a reclamar "més recursos" que és "molt greu" aquesta demora.

Un crim sense resoldre des de fa 19 anys

Helena Jubany va morir assassinada fa quasi vint anys a Sabadell. El cas es va tancar sense descobrir qui la va matar i per quin motiu. La fase d'instrucció va estar plena d'errors. Durant la investigació, una de les principals sospitoses, Montserrat Careta, es va suïcidar a la presó. La seva parella, Santiago Laiglesia, també sospitós, no ha estat mai detingut i continua en llibertat sense cap càrrec, com tota la resta de persones relacionades amb la víctima. "El jutge va protegir Laiglesia", deia Joan Jubany en una entrevista a NacióDigital.

Aquest mes d'abril, en plena crisi del coronavirus, TV3 emet el capítol de Crims sobre aquest cas, que es torna a posar d'actualitat amb molt bones dades d'audiència. Des d'aleshores, la família Jubany ha intensificat la pressió per reobrir el cas abans que prescriguin els fets. Aquesta setmana, el jutjat de Sabadell ho ha acceptat. Amb les noves proves aportades, els familiars tenen l'esperança de poder saber qui i per què va matar l'Helena aquell 2 de desembre de 2001.
 

 

Participació