L'AUP anuncia el seu «no» al Pressupost 2021 i n'assenyala les incoherències

La formació creu que les despeses ordinàries no responen a la situació d'emergència i es mostra en desacord amb la priorització de les inversions

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, explica els arguments pel no
Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, explica els arguments pel no | Marta Casas
01 de desembre del 2020
Actualitzat el 02 de desembre a les 8:09h
L'Alternativa d'Unitat Popular ha anunciat avui el seu posicionament respecte al Pressupost municipal per al 2021, que es va presentar divendres passat, i que se sotmetrà a debat i votació aquest dijous, en una sessió del ple extraordinària. L'AUP, després d'analitzar tota la documentació, emetrà un vot contrari als comptes.

La portaveu de la formació alternativa, Betlem Cañizar, ha argumentat que les principals discordances amb el Pressupost del 2021 són en les despeses ordinàries, que creuen que no responen a la situació d'emergència social, i també amb la priorització que ha fet de les inversions.

Així, l'AUP troba inexplicable que "mentre la demanda d'ajudes ha augmentat un 40% a la ciutat, només hi hagi un petit increment en les partides d'acció social (2,5%)", o la despesa en atenció a les dones (18%); i que es redueixi, també, la partida destinada al comerç (14%). També es redueix un 57% la despesa en Participació Ciutadana, un 30% al manteniment del medi natural,

En canvi, programes com el de Projecció de Ciutat augmenten un 37%, i també es veu augmentada la despesa per a òrgans de govern, que ja era d'1,9 milions d'euros. "Entenem que estem en una època de contenció perquè han baixat els ingressos i les despeses, però amb quin criteri s'ha decidit aquesta contenció?", es pregunta Cañizar.

Pel que fa a les inversions, l'AUP considera que "no s'han de menystenir, perquè són necessàries", però no coincideixen en molts dels projectes als que es destinaran els 18,5 milions d'euros, en detriment d'altres que s'arrosseguen des de fa anys i que podrien ajudar més a fer front a la situació de crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19.

Hi ha projectes que consideren que són molt necessaris, com la inversió en el desplaçament de les línies d'alta tensió - "és una qüestió de salut pública" - o els projectes d'Habitatge, que de totes maneres creuen que "no ajudaran a resoldre el dèficit estructural d'Habitatge a la ciutat", lamenten.

Pel que fa a les inversions en equipaments, l'AUP insisteix en que és necessari un projecte per les Torres Massana i també pels Antics Cinemes, equipaments que ja són pràcticament o totalment municipals i pels quals no hi ha res previst; mentre per altra banda s'inverteix en la compra i adequació de la Superson o en el futur FabLab que s'ubicarà a les antigues oficines de La Caixa de l'avinguda de Barcelona.

Finalment, l'AUP critica la falta d'informació que ha rebut l'oposició, i la nul·la voluntat de negociació de l'equip de govern amb la resta dels grups municipals. Per exemple, asseguren que hi ha projectes d'inversions dels quals no en tenen cap mena de detall, com per exemple l'Edifici Zero, o les millores previstes al parc de Ca n'Oriol, que va ser una qüestió que va generar força polèmica en el mandat anterior.

Amb tot, l'AUP creu que aquestes inversions "no responen a una visió global de ciutat", i sumat a les incoherències que han detectat al pressupost ordinari, la formació es decanta pel vot contrari al Pressupost municipal 2021. Tot i això, també han explicat que han votat a favor, en els respectius òrgans, del Pressupost per la Finca Font del Ferro i de Proursa.