Rubí comptarà amb una Oficina de Drets Energètics

Jèssica Albiach: "La Generalitat incompleix sistemàticament la Llei de Canvi Climàtic"

Jessica Albiach visita la ciutat per conèixer el projecte Rubí Brilla
Jessica Albiach visita la ciutat per conèixer el projecte Rubí Brilla | Marta Casas
01 de desembre del 2020
Rubí comptarà amb una oficina de Drets Energètics pròximament. Així ho ha anunciat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, en el marc de la visita de Jèssica Albiach, candidata de Catalunya En Comú - Podem a les eleccions al Parlament de Catalunya i actual presidenta del grup parlamentari. 

Aquesta oficina s'adreçarà a persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, però també a aquelles que vulguin millorar la seva situació energètica, per exemple instal·lant panells solars o canviant de comercialitzadora. "L'objectiu és protegir i empoderar la gent, i que la ciutadania de Rubí sigui més sobirana energèticament", ha detallat Andrés Medrano.

L'oficina serà un treball compartit de la seva mateixa regidoria, la regidoria d'Habitatge - la titular de la qual és Ànnia Garcia, també d'En Comú Podem Rubí - i la de Serveis Socials, en mans de Yolanda Ferrer. 

Respecte a Rubí Brilla, Medrano ha explicat que "és el projecte perquè creiem en una transició energètica justa, que no deixi ningú enrere, basada en algunes actuacions singulars". Alguns ajuntaments ja estan aplicant models similars, però el regidor de Medi Ambient assegura que no es pot fer "d'una manera aïllada", i per això ha destacat la creació d'un Ministeri de Transició Ecològica a l'Estat espanyol.

"Si aconseguim tenir un Govern de la Generalitat que no només faci posicionaments, sinó que implementi mesures i acabi de redactar lleis, com la de residus, tots plegats podrem tirar endavant aquestes iniciatives", ha conclòs Medrano.

El regidor ha repassat algunes de les accions que duu a terme el servei Rubí Brilla: ja està en marxa la col·locació de panells solars als polígons, en el marc del projecte d'autoconsum solar compartit, una iniciativa pionera a l'Estat espanyol; i també ha arrencat el "Comunitats Rubí Brilla", adreçat a l'estalvi energètic i econòmic de les comunitats de veïns.

Tot i que aquestes accions són possibles en l'àmbit municipal, Andrés Medrano ha reconegut que, molt sovint, les dificultats es troben en el marc legal, ja que "tot està pensat per servir a un sistema que ja ha quedat enrere: d'oligopoli i de control de l'energia", i considera que "si no canviem el marc legal, no canviarem la gent".

Jèssica Albiach: "La Generalitat incompleix sistemàticament la Llei de Canvi Climàtic"
 

Jessica Albiach conversa amb els regidors d'En Comú Podem de Rubí Foto: Marta Casas


Jèssica Albiach, per la seva banda, ha lloat la iniciativa del Rubí Brilla, una iniciativa "pionera, valenta, i que demostra que des del municipalisme s'està treballant per unes ciutats sostenibles i segures", i ha considerat que, "al cap i a la fi, transició ecològica és salut".

La diputada ha criticat les polítiques de la Generalitat en matèria de transició ecològica, i l'ha acusada d'estar "incomplint sistemàticament la Llei de Canvi Climàtic", alertant que davant de la crisi climàtica cal buscar sortides "de justícia social". Respecte a la Llei del Canvi Climàtic, Albiach ha reconegut que "en el seu moment va ser referent i pionera", però que no s'ha desplegat mai "per manca de voluntat i de recursos".

A banda d'aquesta llei, Jèssica Albiach ha desgranat algunes iniciatives que intentat impulsar Catalunya En Comú Podem i que no han tirat endavant, com la prohibició dels plàstics d'un sol ús, un operador energètic públic, la Llei de Residus o la Llei de Biodiversitat.

De cara a les eleccions, la candidata ha lamentat que el 14 de febrer "alguns" vulguin que les eleccions siguin "un plebiscit divisori que encara no sabem ben bé per a què voldrien utilitzar aquests vots", i ha assegurat que la seva candidatura aposta per una "sortida progressista a les crisis que tenim a sobre", tot i que no ha defugit el conflicte entre Catalunya i Espanya, que s'ha de resoldre "per la via del diàleg i les vies polítiques".