Rubí commemorarà el Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional

Sota el lema "Persones essencials", s'han programat un seguit d'activitats adaptades a la situació sanitària

L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer
L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer | Marta Casas
01 de desembre del 2020
L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, i la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, han presentat aquest matí la programació que ha preparat l'Ajuntament per commemorar el Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional, aquest dijous 3 de desembre. Una commemoració que s'ha adaptat a la situació sanitària derivada de la pandèmia.

Així, enguany no es podrà fer una trobada presencial de totes les entitats que treballen en l'àmbit de la diversitat funcional a Rubí, que ajudava a fer visible la seva tasca i alhora sensibilitzar la ciutadania, però s'ha substituït per diversos actes de caràcter virtual que permetran retre homenatge a aquestes Persones essencials, lema que s'ha escollit per part de les entitats per a la celebració d'aquest any.

I és que, tal com ha explicat l'alcaldessa, la situació excepcional que ha comportat dificultats per a tots els sectors de la població, encara ha posat més en relleu com són d'essencials les persones que presten serveis a les persones amb diversitat funcional, que amb el confinament van veure trencades "unes rutines diàries que per a ells són molt importants", ha explicat. "Tots ens hem vist allunyats del nostre entorn exterior i les amistats, però per a ells aquestes circumstàncies encara són més determinants", ha afegit.

Durant els últims dies, a les xarxes socials municipals s'han anat publicant vídeos de presentació de totes les entitats que treballen en l'àmbit de la diversitat funcional, que es poden recuperar al canal de Youtube de l'Ajuntament.

Una programació adaptada a la situació sanitària

La programació amb motiu del Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional ha arrencat avui mateix, amb la participació de Rubí a una jornada tècnica, per via telemàtica, a la qual han assistit tant l'alcaldessa com la regidora de Serveis Socials, que ha donat els detalls de tota la programació.

El mateix dia 3 de desembre, totes dues, acompanyades d'algunes entitats de la ciutat, llegiran el manifest amb motiu del Dia Internacional al programa Rubí al dia de Ràdio Rubí, i també es publicarà un vídeo que inclourà una traducció amb pictogrames, gràcies a la col·laboració de RubíTEA.

Entre el 3 i l'11 de desembre, les llibreries de Rubí oferiran tallers de conta-contes relacionats amb la diversitat funcional: L'Ombra ho farà el dijous, 3 de desembre (cal inscriure's a la mateixa llibreria o enviant un correu a llibreriaombra@gmail.com), la carpa exterior d'El Racó del Llibre el dissabte, 5 de desembre (cal inscriure's a la mateixa llibreria o enviant un correu a info@racodellibre.cat) i Lectors, al tren! el dia 11 de desembre (cal inscriure's a la mateixa llibreria o enviant un correu a montse@lectorsaltren.cat).

A més, als instituts s'han ofert diversos tallers de sensibilització, i a les escoles s'han treballat dues diversitats funcionals: la salut mental i la discapacitat visual.

L'atenció a la diversitat funcional, "cabdal" en l'acció política del govern municipal

Ana Maria Martínez ha aprofitat l'avinentesa per repassar totes aquelles accions de l'Ajuntament de Rubí en l'àmbit de l'acompanyament de la diversitat funcional.

Rubí compta, des de fa més d'un any, amb un Pla d'atenció a la diversitat funcional, que compta amb 41 accions que impliquen tots els serveis municipals, a més d'una Taula d'Atenció a la Diversitat Funcional que es reuneix periòdicament per fer un seguiment tant del pla com de la resta d'accions, entre les quals el funcionament de l'Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional o l'ampliació de places del Centre Especial de Treball de la Finca Font del Ferro.

Recentment s'ha posat en marxa un nou grup de suport emocional i ajuda mútua adreçat a persones cuidadores no professionals d'infants de 6 a 14 anys amb diversitat funcional, un recurs que promou la relació entre famílies que comparteixen aquesta mateixa situació.

Es tracta d'una modalitat d'intervenció psicosocial que pretén reduir l'impacte negatiu que a vegades pot generar la cura entre els cuidadors i cuidadores no professionals i, per extensió, millorar la qualitat de vida dels nens i nenes.

El nou grup de suport emocional i ajuda mútua per a persones cuidadores d'infants amb diversitat funcional s'estructura en deu sessions, que arrencaran el 14 de desembre en format virtual. Més endavant, i en funció de com evolucioni la pandèmia, es valorarà la realització de trobades presencials. Les sessions es faran els dilluns de 17.30 a 19 h. Per formar-ne part, cal enviar un correu amb les seves dades al correu oadf@ajrubi.cat abans de l'11 de desembre.