Rubí se suma a la campanya «1 quilo de vidre per un quilo d'aliments»

Els envasos es podran dipositar als tres contenidors habilitats fins al 15 de desembre

El contenidor per dipositar el vidre que es transformarà en quilos d'aliments
El contenidor per dipositar el vidre que es transformarà en quilos d'aliments | Marta Casas
Redacció
09 de desembre del 2020
L'Ajuntament de Rubí i Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre que s'encarrega de la gestió del reciclatge de vidre a Espanya, han posat en marxa la campanya solidària 1 quilo de vidre per 1 quilo d'aliments, amb el doble objectiu d'ajudar les famílies més necessitades, a través de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL), i de promoure el reciclatge d'envasos de vidre.

Així, s'anima la ciutadania de Rubí a dipositar el màxim de residus d'envasos de vidre possible als contenidors ubicats a la plaça del Mercat, la plaça de Catalunya i la confluència entre l'avinguda de Barcelona i la plaça del Doctor Pearson, i per cada quilo de vidre que es reculli, Ecovidrio donarà un quilo de menjar al Banc d'Aliments. El recompte de quilos de vidre recollits es farà el dia 16 de desembre.

Aquesta campanya s'està duent a terme a 39 localitats de la geografia espanyola, entre els quals 7 municipis catalans, com ara Barberà, Sant Adrià del Besòs, Gavà o Vila-Seca, on s'habilitaran un total de 152 contenidors.

L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha destacat que "cada cop que llancem un envàs de vidre al contenidor verd, aquest continua tenint vida i això contribueix al desenvolupament sostenibl", per això ha fet una crida a participar en la campanya, i més en aquests dies, que "conviden més a la solidaritat, tot i que cal durant tot l'any" i ajudar a fer que la Fundació Banc d'Aliments pugui tenir excedents per donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

"Només la meitat del vidre que produïm a Rubí va al contenidor verd", ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, que ha subratllat que "cada tona que dipositem al contenidor de rebuig ens costa de diferència, entre vidre i resta, més de 120 euros", el que suposa uns 150.000 euros l'any. "Això no té sentit ni econòmicament ni ecològica. Són diners de tots que podríem dedicar a qualsevol altra cosa a la ciutat". El regidor també ha apuntat la necessitat d’incrementar la reutilització del vidre, abans d’optar per l’opció del reciclatge.

El reciclatge de vidre té molts beneficis ambientals, ja que s'utilitza per fabricar nous envasos i és un cicle infinit i que no afecta les propietats originals del material.
 
Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar vidre reciclat en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant així l’erosió dels sols i la desforestació de l’entorn.

A més, es minimitzen les emissions de CO₂ en el procés de fabricació, s’estalvia energia i s’evita el creixement dels abocadors.