Els treballadors de FCC de Rubí convoquen vaga indefinida el 20 de desembre

"Ens trobem davant d'una situació insòlita i intolerable", diuen els treballadors en un comunicat

Un operari de FCC
Un operari de FCC | Lali Puig - Ajuntament de Rubí
Redacció
10 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:14h
El comitè d’empresa de FCC Medi Ambient, SA, ha convocat una vaga indefinida que començarà a les 21h del pròxim 20 de desembre. Així ho va decidir l’assemblea dels treballadors del passat 20 de novembre, “davant la impossibilitat de negociar el conveni col·lectiu de FCC a Rubí”, “les actuacions unilaterals” i “la manca de resposta per part de l’empresa”, diuen en un comunicat enviat als mitjans de comunicació.

El conflicte sobre les condicions laborals dels treballadors de la neteja viària i recollida de residus de la ciutat de Rubí “ja ve de lluny”, continua el comunicat. Les negociacions es van iniciar a principis de 2017, quan l’Ajuntament de Rubí va renovar la concessió del servei a l’empresa. La negociació, però, només va ser per la revisió salarial per als anys 2017 i 2018.

A principis de 2019, la concessió encara no s’havia renovat per diverses impugnacions en el procés d’adjudicació, amb la qual cosa els treballadors seguien en la mateixa situació. L'adjudicació es va aprovar al ple del mes de maig, però al desembre només van poder tornar a negociar la revisió salarial i la modificació d’un article sobre promoció interna i ascensos, però no el conveni complet.

"Una situació insòlita i intolerable"

Ja el 2020, es reprenen les negociacions del conveni col·lectiu, però els treballadors asseguren que es troben una “negativa de l’empresa a negociar realment”. La situació era d’una “imminent resolució i adjudicació definitiva de la concessió”, però la pandèmia de la Covid-19 i la declaració de l’Estat d’Alarma va fer que es tornessin a tallar en sec les converses, que es van tornar a iniciar al juny.

Però “l’empresa seguia en la negativa de negociar”, afirma l’assemblea de treballadors, tot al·legant que encara estava pendent la definició de serveis definitus de la concessió. Això no ha impedit que l’empresa hagi “modificat unilateralment” els horaris dels treballadors, “sense negociar i ni tan sols informar prèviament el comitè d’empresa”, critiquen, i assenyalen que es tracta d’una modificació substancial de les condicions de treball.

El conflicte entre els treballadors i l’empresa va arribar al Tribunal Laboral de Catalunya, després que la Relació de Llocs de Treball (RLT) admetés que el procés no era el correcte i emplacés a negociar aquestes modificacions, però es va trobar amb la negativa reiterada de l’empresa, que continuava al·legant que l’Ajuntament no havia definit els nous serveis.

“Ens trobem davant d’una situació insòlita i intolerable”, lamenten els treballadors en el comunicat enviat als mitjans de comunicació, que a més segueixen sense rebre cap mena de resposta per part de l’empresa.

Hi haurà ampliació