Desarticulen un grup criminal dedicat al tràfic internacional de marihuana per paqueteria

En l'operatiu, s'han fet registres a Barcelona, Rubí, Salou i Cambrils

Redacció
26 de gener del 2021
La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana a escala internacional a través d'empreses de paqueteria. S'han detingut sis persones, i cinc d'elles han ingressat a presó provisional sense fiança per ordre del jutge. En l'operatiu, s'han fet registres a Barcelona, Rubí, Salou i Cambrils, i s'han intervingut un total de 102 quilos de cabdells de marihuana, 11 quilos d'haixix, 14.300 euros en metàl·lic i diversos dispositius electrònics relacionats amb l'activitat.

La investigació va començar a mitjans del 2020 quan es va interceptar a Bèlgica l'enviament de 40 quilos de cabdells, envasats al buit, dins d'un paquet de mobiliari de jardí, provinent de Tarragona.
L'organització adquiria substàncies estupefaents a productores de la demarcació i a través de connexions internacionals les exportaven a diversos països de la Unió Europea.

Va ser a mitjans de l'any passat quan la Guàrdia Civil va saber que en les instal·lacions d'una coneguda empresa de transport internacional de paqueteria en Steenokkerzeel (Bèlgica), les autoritats policials havien interceptat un enviament de 40 quilos de cabdells de marihuana, amagada en un paquet declarat com a mobiliari de jardí, amb origen a Tarragona.

Una trentena d'operacions en menys d'un any

Després d'iniciar la investigació, es va poder comprovar que des de mitjans del 2019 una persona feia enviaments periòdics de paquets tancats i en palets, declarats com a mobiliari de jardí amb origen a Tarragona i amb destí a diferents ciutats de Països Baixos, França i Bèlgica, arribant-se a comptar fins a més de 30 operacions en menys d'un any.

Aquests enviaments es feien a través d'una mercantil legal dedicada a la comercialització i reparació de tot tipus de motors, principalment per a vaixells de gran tonatge. A principis del 2020, l'empresa de paqueteria va comunicar a la mercantil una incidència en el pes de la mercaderia enviada, però la mercantil va negar haver sol·licitat aquell enviament.

Tot plegat va fer que els membres de l'organització haguessin de replantejar-se la metodologia dels enviaments i van recórrer a altres noves mercantils, amb documentació falsa, a fi de no ser descoberts. Fruit de la investigació policial centrada en els integrants d'aquest grup criminal, l'agost passat es va poder intervenir l'enviament de 20 quilos de cabdells.

També es va descobrir, en un establiment col·laborador d'una empresa de paqueteria, un altre enviament amb tres embalums declarats com a mobiliari de jardí que dins ocultaven 21 quilos de marihuana envasada al buit. Arrel de tot això, es va descobrir l'existència d'una mercantil que feia servir l'organització i també de la nau industrial on encobrien les activitats il·lícites.

Registres i entrades Rubí, Barcelona, Salou i Cambrils

Segons fonts de la Guàrdia Civil, era des d'aquesta nau des d'on, de forma imminent, es pretenia fer l'enviament d'un cilindre industrial on a dins s'hi amagava la droga. Els agents van muntar un ampli dispositiu que va culminar amb cinc entrades i registres a la nau industrial situada a Rubí, un comerç de restauració de Salou, i tres domicilis de Barcelona, Salou i Cambrils.

Es va decomissar la droga i també 14.300 euros que estaven amagats en el doble fondo d'un de los vehicles de l'organització. L'operatiu es va saldar amb sis detinguts, entre els quals s'hi trobava el cervell del grup. Per ordre judicial, cinc dels sis detinguts van ingressar a presó preventiva sense fiança. L'operació ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona.

L'operatiu s'ha dut a terme amb agents de la Guàrdia Civil de Tarragona, amb el suport de les autoritats policials de diversos països europeus i la col·laboració dels Bombers de la Generalitat, que van intervenir en l'obertura del cilindro industrial que contenia la droga.