En Comú Podem explica la proposta de Llei de Barris Verds al Pinar

En aquest barri de la perifèria de Rubí, també han parlat dels drets de les persones immigrants

En aquest barri de la perifèria de Rubí, també han parlat dels drets de les persones immigrants
En aquest barri de la perifèria de Rubí, també han parlat dels drets de les persones immigrants | Marta Casas
08 de febrer del 2021
En Comú Podem ha presentat aquest diumenge al matí la seva proposta de Llei de Barris Verds, enmarcada en el gran Pacte Verd per Catalunya, en un dels barris que es veurien més beneficiats per aquesta llei de Rubí, el barri del Pinar. L'encarregada d'explicar als veïns aquesta proposta ha estat Jess González, número 3 de la candidatura, acompanyada de Siham Azaouyat, membre de l'executiva dels comuns a Rubí i Ànnia García, regidora de govern municipal.

Els membres dels comuns van passar el matí amb veïns del barri, un barri que és "la perifèria de la perifèria", va expressar Ànnia Garcia, i que té unes problemàtiques compartides amb barris similars d'altres ciutats: lluny de botigues, de serveis, d'escoles... Segons Garcia, "cal una aposta decidida" per teixir aquests barris i garantir als seus veïns la igualtat d'oportunitats de tota la ciutadania.

Jess González va explicar quina era la proposta d'En Comú Podem respecte als barris de característiques similars al Pinar, la Llei de Barris Verds. "Hi ha barris que als 70 i als 80 van ser construïts per les persones que els habitaven, i volem que tinguin una rehabilitació en clau sostenible, però també social i econòmica".

És per això que una de les propostes associades a la Llei és la creació d'un Fons de Recuperació Social a nivell urbà i ecològic, que comportarien una inversió d'uns 1.500 milions d'euros en un any, amb un paper important dels fons europeus.
 

Siham Azaouyat denuncia el racisme institucional Foto: Marta Casas


Per altra banda, al barri del Pinar hi viuen moltes persones "d'origen i bagatge migratori", moltes d'elles espanyoles i amb passaport però "no per això deixen de patir racisme institucional". La Siham Azaouyat, membre de l'executiva d'En Comú Podem a Rubí, és una de les persones que ha explicat la seva experiència: nascuda a Tànger, va emigrar amb 4 anys i actualment estudia un doble grau a la universitat.

Per no tenir la nacionalitat espanyola, la Siham no pot accedir a determinades beques, no pot votar, ni tampoc ser escollida com a representant política. "Això és el racisme institucional que exerceix un Estat que no ens deixa tenir veu ni capacitat de ser representats per persones que tinguin una política coherent amb les nostres idees", lamenta.

A més, Azaouyat ha demanat canvis en les lleis perquè no hi hagi racisme en altres àmbits de la societat com el sistema sanitari, l'accés a l'habitatge o el sistema educatius. "Ho vivim moltes persones, joves i filles d'immigrants, per no tenir la nacionalitat", ha tancat.
 

Membres d'En Comú Podem al barri del Pinar Foto: Marta Casas