Un estudi revela el potencial de la font de Can Moritz i el seu entorn en la millora de la salut i el benestar

Va ser recuperada gràcies a l'impuls de l'entitat Rubí d'Arrel, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISBGlobal) i alumnes del màster en Intervenció i Gestió del Paisatge de la UAB

La font de Can Moritz, ja restaurada
La font de Can Moritz, ja restaurada | Pere Farré (Grup Fotogràfic El Gra)
Redacció
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:51h
Un estudi publicat a l'International Journal of Environmental Research and Public Health sobre la font de Can Moritz revela que la manca de consciència dels habitants de la zona sobre l'existència de la font era un obstacle perquè es pogués valorar el seu potencial, així com el del paisatge adjacent, de millora per la salut i el benestar.

La font de Can Moritz, recuperada gràcies a l'impuls de l'entitat Rubí d'Arrel, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISBGlobal) i alumnes del màster en Intervenció i Gestió del Paisatge de la UAB; tot plegat amb la col·laboració i el finançament de l'Ajuntament i del projecte europeu BlueHealth, representa un exemple d'implicació de la comunitat en la restauració d'un entorn de molts valors. L'ISBGlobal va escollir-la per avaluar quin impacte en la salut i el benestar tenen certes intervencions en espais blaus - rius, mars, llacs, fonts.

A A Transdisciplinary Approach to Recovering Natural and Cultural Landscape and Place Identification: A Case Study of Can Moritz Spring (Rubí, Spain) s'explica tot el procés que es va seguir per recuperar aquesta font, que va ser molt participatiu, amb la implicació de la ciutadania a través d'enquestes i en la mateixa intervenció.
 

Imatge de l'actuació a la font de Can Moritz l'any 2016 Foto: Rubí d'Arrel


L'actuació a la font de Can Moritz posa de manifest la importància dels espais verds relacionats amb cursos d'aigua, coneguts com espais blau-verds, com a punts de trobada social; un ús que ha caigut en l'oblit en molts casos i que la recuperació de la font pretén reactivar. La socialització lligada amb la natura és una fórmula de promoció del benestar i la salut molt coherent amb els objectius de desenvolupament sostenible.

Aquesta font ja va ser protagonista d'un article al llibre Som Natura, escrit per Mireia Gascon - que també és una de les principals autores de l'estudi -, com a exemple de conservació de la biodiversitat.