ERC proposa la redacció d'una ordenança que reguli els horts urbans

Xavier Cots: "Considerem que és l'administració qui ha de tenir un paper clau en la seva promoció, restauració o creació"

Construccions a la zona del Castell
Construccions a la zona del Castell | RubiTV.cat (Arxiu)
Redacció
19 de febrer del 2021
Actualitzat a les 10:54h

ERC presentarà al pròxim ple una moció per redactar una ordenança que reguli els horts "incontrolats" que estan proliferant en les últimes setmanes, i promoure la creació i manteniment d'horts "integrats paisatgísticament" al lloc, i contribuir, així, a la millora de la qualitat de vida i del teixit social del municipi.

Segons expliquen els republicans, en els últims anys el paisatge "meticulosament cuidat que transmet una imatge de coherència i harmonia amb l'entorn que evoca un hort, ha sofert un procés de degradació paisatgística notori": els horts tradicionals han anat desapareixent, i alhora han proliferat horts de caràcter "marginal", gairebé sempre amb una imatge "de precarietat i d'escassa qualitat formal".

Aixi, s'han creat àrees "desendreçades", especialment als límits urbans i les àrees perifèriques, destinades a horts; una "invasió" que qualifiquen de "massiva i anàrquica". Aquests horts s'instal·len a les darreres de les vies del tren, en feixes abandonades de les valls, en lleres inundables i fèrtils de les rieres i rierols...

A més, se n'ha derivat una problemàtica per la "tolerància administrativa", ja que es permet l'ús de les construccions hortícoles com a habitatge esporàdic o fins i tot permanent, cosa que genera "problemes d'higiene, residus i molèsties diverses, així com de seguretat". En aquest sentit, el regidor republicà Xavier Cots recorda que "una barraca no és un habitatge digne" i que la persona que hi habita és, de fet, "un sense sostre que hauria de ser atès per l'administració i no abandonat a la seva sort".

Per això ERC proposa iniciar un projecte d'ordenació dels horts urbans en relació amb el seu emplaçament particular, constituint espais d'horts que estiguin ben inserits, on s'hi promoguin bones pràctiques d'agricultura ecològica, que tinguin els usos i activitats ben ordenats i on es fomenti la gestió comunitària, entre d'altres.

Tot plegat s'hauria d'estbalir després de fer un estudi sobre horts urbans a Rubí, que desemboqués en la redacció d'una ordenança municipal que ho reguli. "Considerem que és l'administració qui ha de tenir un paper clau en la seva promoció, restauració o creació, ja sigui per iniciativa pròpia o recollint la demanda ciutadana".