L'exposició sobre el fotògraf Pere Català i Pic inaugura la temporada del MMUC aquest dijous

La mostra ofereix un recorregut per la trajectòria personal i fotogràfica de l'autor del famós cartell "Aixafem el feixisme"

«Aixafem el feixisme», un dels cartells més emblemàtics de Pere Català i Pic
«Aixafem el feixisme», un dels cartells més emblemàtics de Pere Català i Pic | Pere Català i Pic
Redacció
02 de març del 2021
Actualitzat a la 13:49h
L’exposició retrospectiva Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda inaugura, aquest dijous, la temportada d'exposicions del Museu Municipal Castell (MMUC). La mostra, comissariada per Pablo Giori, es podrà visitar fins al 16 de maig.

La mostra ofereix un recorregut per la trajectòria personal i fotogràfica de l'autor del famós cartell Aixafem el feixisme. Nascut a Valls el 1889, Pere Català i Pic es va guanyar la vida com a retratista a Valls i Montblanc, però també es va implicar a través del seu ofici en la recuperació del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular de la zona. Va contribuir a la modernització dels pobles de l’interior de Catalunya, promovent el turisme, l’organització dels treballadors i les millores de les infraestructures econòmiques, socials i culturals.

Per influència de l’avanguarda parisenca, va introduir la fotografia i el pensament psicològic en la publicitat.

Juntament amb Jaume Miravitlles, va participar en la creació del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i va ser-ne el cap d’Edicions. Durant aquells anys, va publicar més de 200 obres amb què va difondre a l'exterior la tasca constructiva de la República i va intentar infondre ànims als combatents.

Amb l'arribada del franquisme, Català i Pic va viure a l'exili interior, i tancat a casa va escriure una literatura que ens ajuda a entendre la seva vida. Quan va poder reprendre la seva activitat professional, es va convertir en un dels principals fotògrafs de la reindustrialització i en un pioner en la introducció comercial de la fotografia en color a Catalunya i Espanya. Va treballar com a fotògraf i publicista per a les principals marques de l'època i per a tota mena d'artistes.

L'exposició consta de 38 obres, distribuïdes en tres grans àmbits: 1915-1932. Cal retratista; 1932-1939. La República i la guerra; i 1939-1971. Postguerra, industrialització, literatura.