Mapes interactius

MAPES El Vallès Occidental ja té més del 6% de la població vacunada

Més de mig milió de catalans ja ha rebut la primera dosi, entre els quals el 95% d'usuaris de residències

per Roger Tugas Vilardell, 4 de març de 2021 a les 19:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El procés de vacunació agafa velocitat i cada cop s'administren més dosis a Catalunya. Amb les dades d'aquest dijous, s'ha superat ja el mig milió de persones amb la primera vacuna al cos, xifra que equival a un 6,65% del total de la població. Una dada que situa encara lluny la immunitat de grup, però que suposa una acceleració respecte el ritme previ, ja que, durant l'última setmana, s'han administrat més de 150.000 dosis, pràcticament el doble que els set dies anteriors.


Pel que fa a la segona vacuna que atorga la immunitat plena, l'han rebuda ja 193.326 catalans, el 2,5% de la població total. D'aquests, 47.339 són majors de 65 anys, un dels col·lectius de risc, per bé que el primer objectiu és immunitzar les properes setmanes tota la població major de 80 anys, a més dels professionals sectors essencials. Els usuaris de residència i els sanitaris ho estan pràcticament tots i això ja es nota en un descens dels contagis pronunciat en aquests col·lectius. En tot cas, el ritme de vacunació és diferent a nivell territorial.

Pel que fa al Vallès Occidental, amb una població de 933.000 habitants, un 6,3% de la població (58.808 persones) ja han rebut la primera dosi de la vacuna i un 2,3 (21.845 persones) també la segona. D'aquests, més del 92% dels usuaris de les residències ja han estat vacunats amb les dues dosis. Es calcula que en tota la comarca hi ha més de 6.000 persones. 


Vuit comarques, de fet, ja tenen més del 8% de la població amb la primera vacuna, en especial el Pallars Jussà, que ha assolit el 10,8%, però també la Ribera d'Ebre (9,8%), l'Alta Ribagorça (8,9%), el Segrià (8,7%), el Berguedà (8,3%), el Baix Ebre (8,3%), la Terra Alta (8,1%) i el Priorat (8%), tal com es pot comprovar al mapa inicial. En canvi, dues comarques no arriben al 5%, el Baix Penedès (4,7%) i la Selva (4,9%), mentre que el Solsonès té un 5% i el Baix Empordà el supera per poc (5,3%).

El primer objectiu, immunitzar les residències, està pràcticament assolit, amb un 95% d'usuaris amb la primera dosi i el 86,5%, amb totes dues, per bé que algunes comarques encara van una mica endarrerides, amb un terç de la població de residències sense la segona vacuna. Es tracta del Solsonès (66,5%) i la Cerdanya (67,7%), però el percentatge també és més baix que la mitjana al Pallars Jussà (71,4%), el Tarragonès (73,5%) i el Gironès (74,1%), com es visualitza al següent mapa.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i tota la informació sobre la vacunació, en termes absoluts i relatius, i en la població general i en residències, amb dades del 2 de març. Les dades de població i de percentatge de vacunats de residències és aproximat (pot ser superior a 100% perquè la dada exacta d'usuaris dels centres es desconeix). També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

El rebuig a la vacuna, a més, és molt reduït. Només un 2,7% de catalans a qui s'ha ofert la vacuna l'han descartat. No tots, però, són antivacunes, ja que aquí també s'hi inclou aquells professionals de col·lectius essencials que recentment han superat la malaltia i persones amb contraindicacions -embaràs, lactància o reacció adversa, per exemple-. Tot i això, la diferència territorial és molt elevada, amb un rebuig del 6,8% a la Garrotxa i del 6,6% al Ripollès, i de tan sols el 0,8% al Moianès i del 0,9% al Garraf, com es pot comprovar al mapa inferior.Igualment, si s'observen les dades a nivell municipal, la diferència és encara més elevada, malgrat que no es disposa de dades dels pobles de menys de 200 habitants. Pel que fa a la resta, 68 ja han administrat la vacuna a més del 10% dels habitants, arribant al 29,7% a Sant Boi de Lluçanès, al 25,4% a Cubells (Noguera), al 21,6% als Guiamets (Priorat) i al 20,6% a Penelles (Noguera). Aquesta dada i també les segones dosis administrades o el percentatge de vacunes rebutjades a nivell local es poden consultar al següent mapa.El següent gràfic mostra com avança la quantitat de persones que ja han rebut la primera dosi a Catalunya, amb un notable augment des del 10 de febrer i, encara més, des del dia 22, després d'unes setmanes en què arribaven poques dosis i es va prioritzar la segona vacuna a residències i sanitaris. Altres dades com l'evolució del percentatge de rebuig o el ritme de vacunació al conjunt de l'Estat i del món es poden consultar a la secció de dades específica de NacióDigital.Altres notícies que et poden interessar

​ 

​​ 

Participació